Bezár

Hírarchívum

Pedagoguskonf_S-125

Négy kategóriában több mint 40 díjat adtak át a legjobbaknak az SZTE Pedagógusnapi ünnepségén

Négy kategóriában több mint 40 díjat adtak át a legjobbaknak az SZTE Pedagógusnapi ünnepségén

2024. június 04.
6 perc

Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája.” A Szegedi Tudományegyetem korábbi rektorának, Szent-Györgyi Albertnek a szavait utódai is megfogadták, ennek tükrében kiemelt jelentőségű az oktatók, tanárok képzése a Szegedi Tudományegyetemen. 2024. június 4-én a pedagógusokat ünnepelte az SZTE a Rektori Hivatal dísztermében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Pedagógusnap alkalmából négy különböző kategóriában összesen több mint 40 díjat adtak át, és pénzjutalmat is osztottak. Ez természetesen csak a jéghegy csúcsa, ám a kiválóságot a teljes egyetemi vertikumában igyekeznek díjazni, így a pedagógusok tekintetében is. A Szegedi Tudományegyetem Pedagógusnapi Díjátadó Ünnepségén részt vett Prof. Dr. Gellén Klára oktatási rektorhelyettes, illetve Dr. Sárvári Tünde, a Tanárképző Központ főigazgató-helyettese.

Pedagoguskonf_W-3

A 2023/24-es tanév különleges a Szegedi Tudományegyetem életében, mert az ország legrégebbi tanárképző intézményeként a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar alapításának 150. évfordulóját ünnepelte az SZTE. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, valamint az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola felújítása és eszközbeszerzése is 500-500 millió forintból valósult meg és hozzájárult, hogy a jövő pedagógusainak gyakorlati képzése ideális környezetben, a 21. század elvárásainak megfelelő infrastruktúrájú intézményekben történhessen.


– „Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája.” Mondta a Szegedi Tudományegyetem korábbi Nobel-díjas rektora, Szent-Györgyi Albert. Tovább fűzve a gondolatát: Olyan lesz a jövő iskolája, mint amilyen a ma pedagógusképzése. A kiemelten fontos nemzetköziesítést erősíti, hogy az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában már évek óta kiválóan működő kéttannyelvű oktatást a francia után angol nyelven is elérhetővé tesszük, várhatóan 2025 szeptemberétől. Az angol óvodai szolgáltatás már idén ősszel elindul, óriási érdeklődés jelzi, hogy erre is hatalmas igény van. Nemzetközi iskolai törekvéseink szempontjából jelentős lépés, hogy nemzetközi érettségiztető jelölt iskolai státuszt kaptunk. A Szegedi Tudományegyetem kiemelkedő területe a természettudományok oktatása és kutatása. Ennek tudatában indítjuk el a Juhász Gyula Gyakorló Általános iskolában első osztálytól a természettudományi osztályt. Az egyedülálló képzés lehetőséget teremt arra, hogy az érdeklődő gyerekek már egészen kis korban elkezdjék megismerni a természettudományokat, amit később a gimnáziumban és az egyetemen is folytathatnak – hangsúlyozta köszöntőjében Prof. Dr. Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese.

GK

Friss gyümölcse az egyetemi karok és a gyakorló iskolák közötti együttműködésnek a Báthory István Középiskolai Történelem Tanulmányi Verseny, amely idén indult és máris óriási siker. Több mint 300-an neveztek az ország minden részéből az egyetemalapítóról elnevezett megmérettetésre. Az egyetem különböző egységeiben rejlő erők összeadásával tehát megsokszorozható a hatékonyság legyen szó tanulmányi versenyekről, OKTV szereplésről vagy akár az oktatásról. Ez a szinergia a kulcs, hiszen így az egyetemi oktatók, a tanárok, a pedagógusok mind együtt, egymást kiegészítve dolgozhatnak hatékonyan egy nagy közös célért.

Pedagoguskonf_W-8

Az ünnepségen jelen voltak a tanárképzésben érintett egyetemi karok dékánjai, dékánhelyettesei, az SZTE Oktatási Igazgatóság képviselői, a Szegedi Szakképzési Centrum és a Szegedi Tankerület vezetői, az SZTE partnerintézményeinek intézményvezetői, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, Napközi Otthonos Óvoda, az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium és az SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola pedagógusai.

A pedagógusnap lehetőséget adott arra, hogy az SZTE kifejezze elismerését a pedagógusi kiválóság előtt. Idén az alábbi kategóriákban jutalmazták a legjobbakat, akik Dr. Sárvári Tündétől és Prof. Dr. Gellén Klárától vehették át az elismeréseket az ünnepségen.

pedagogusnapi_unnepseg_galeria

Sahin-Tóth István galériája a díjazottakról a képre kattintva megtekinthető.

A Közoktatási Életműdíj két nyertese a Humánpolitikai Átadó Ünnepségen kapja majd meg ténylegesen a díját, de pedagógusnap alkalmából is gratuláltak nekik egy-egy csokor virággal. 2024-ben Közoktatási Életműdíjban részesült Beke Ferenc, (aki nem tudott személyesen részt venni az ünnepségen) az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája, Napközi Otthonos Óvodájának oktatója, valamint Csigér István, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola oktatója.

A Közoktatási Nívódíj a Szegedi Tudományegyetem köznevelési és szakképző intézményeiben foglalkoztatott pedagógusok és oktatók kimagasló eredményeket felmutató oktatói munkájuk elismeréseként adható, három kategóriában: humán, reál valamint művészeti és egyéb szakmai tárgyat oktató pedagógusoknak. 2024-ben öt pedagógus részesült ebben az elismerésben.

2024-ben Közoktatási Nívódíjat vehetett át:

Árvainé Libor Ildikó, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája, Napközi Otthonos Óvodájának oktatója. Biro Zsolt, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola oktatója. Kojnok Tünde Katalin, az SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum oktatója, Palusek Emese az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola ének –zene tanára, karnagya, valamint Varga-Deák Veronika, az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium oktatója magyar-történelem szakos tanára.

A Közoktatási Innovatív Pedagógiai Díjat az a négy kiemelkedő, innovatív oktatási és oktatás módszertani megoldásokat alkalmazó pedagógus és oktató kap, aki az átlagos gyakorlattól eltérő oktatási újításokat vezetett be.

Csiszár Imre, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola oktatója, Kovács Márton, a SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium oktatója, Lovai Róbert, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája, Napközi Otthonos Óvodája oktatója, aki 2005-től az iskola tanítója, 2010-től vezetőtanár, szakvizsgázott pedagógus és Mikó Anna Júlia SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola oktatója.

Az ünnepséget egy zenei darab színesítette: Szilágyi Rúben és Kuzma Levente előadásában: Leo Portnoff: e-moll hegedűversenyének I. tételét hallhatták a jelenlévők.

Pedagoguskonf_W-60

A Szegedi Tudományegyetem Közoktatási Rektori Elismerő Oklevelét olyan pedagógus és oktató kaphatja, aki a tanév rendjéről szóló miniszteri rendeletben megnevezett, vagy – a négytagú bizottság által – azzal azonos rangúnak ítélt országos tanulmányi, művészeti vagy egyéb szakmai versenyen I-III. (vagy azzal egyenértékű) helyezést, az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) vagy Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen (OSZTV) I-X. helyezést elérő, a Szegedi Tudományegyetem köznevelési és szakképző intézményeiben tanuló diákot készített fel.

A Szegedi Tudományegyetem gyakorlóiskoláiból Közoktatási Rektori Elismerő Oklevelet vehetett át a következő harminchat oktató:

SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola: Anderléné Kasza Mónika, Dr. Matos Zoltán, Fehér Márta, Illés Bence,  Izing Máté Antal,  Kardos Gergely, Kormányosné Horváth Ivett, Mészáros Tibor, Nagy Tibor, Özvegy Judit,  Torma Bence, Veres Ágnes, Weisz György.

SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája, Napközi Otthonos Óvodája: Gyuris Edit Zsuzsanna, Hegyközi Tamás Ádám, Horváthné Fazekas Erika, Lángné Juhász Szilvia, Martonné Lányi Anikó, Molnár Zsolt, Nógrádiné Nóvé Zsuzsanna, Pap Anita, Pintér Szilvia Dominika, Tóth Edit, Zanin-Kasza Ilona Erika.

 

Közoktatási Rektori Elismerő Oklevelet vehetett át az SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola oktatói közül: Barát Judit, Gyurkó Györgyi Anita, Keserűné Zsiga Erika, Lőwy Dr. Kabai Melinda, Németh Zoltánné Torma Ida, Szögi-Molnár Éva Erzsébet, Veres-Szikszai Mónika Andrea.

SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium: Dr. Kerényi Mariann Ágnes, Káuzli Bálint István, Kecskés-Somogyvári Tímea Zita, Kolbné Dancsik Nóra, Poljak Éva.

Pedagoguskonf_W-41

A díjátadó után állófogadáson látták vendégül a pedagógusnapi ünnepség résztvevőit.

Lévai Ferenc

Nyitóképen Prof. Dr. Gellén Klára, Nógrádiné Nóvé Zsuzsanna és Dr. Sárvári Tünde, Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek