Bezár

Hírarchívum

Kariko_Katalin_MNB_S-218

Karikó Katalin, az SZTE és alumnusai a Magyar Nemzeti Bank emlékérmein

Karikó Katalin, az SZTE és alumnusai a Magyar Nemzeti Bank emlékérmein

2024. június 27.
2 perc

Fémbe zárt ismeretterjesztés a Magyar Nemzeti Bank emlékérme-sorozata. A Magyar Tudományos Akadémiát ünneplő első, 1975-ben indított különleges érmecsoport közül több is kötődik a Szegedi Tudományegyetemhez. A legújabbak a két magyar Nobel-díjasnak, Karikó Katalinnak és Krausz Ferencnek a tiszteletére kibocsátott pénzérmék.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magyarország jegybankja az emlékérme-sorozatokkal már több mint fél évszázada állít kézzel fogható emléket a nemzeti és kulturális értékeknek, kimagasló teljesítményeknek. A Nobel-díjas Karikó Katalin és Krausz Ferenc tiszteletére 7500 forint névértékű ezüst és 3000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott forgalomba a Magyar Nemzeti Bank.

Kariko_Katalin_MNB_galeria
Emlékérmét bocsátottak ki Karikó Katalin és Krausz Ferenc tiszteletére. Galéria: Sahin-Tóth István

1901, a Nobel-díj alapítása óta először 2023-ban történt meg, hogy egyszerre két magyar vehette át a világ legismertebb tudományos kitüntetését, és tavaly először kapta meg az elismerést egy magyar tudós nő. Matolcsy György jegybankelnök e számokhoz kötődő különlegességgel indokolta, miért tartja kitüntetőnek, hogy átadhatta a Magyar Nemzeti Bank éremsorozatát azon a 2024. június 18-i napon, amikor a két magyar Nobel-díjas – Karikó Katalin és Krausz Ferenc – a Corvin-lánc kitüntetését is átvette.

A Magyar költészet nagyjait bemutató sorozatban az egykori szegedi bölcsészhallgató, Radnóti Miklós alakja 2009-ben került éremre. A történelmi személyeket bemutató csoportba tartozó, 2011-ben kiadott Bibó István-érem különlegessége, hogy rávésték a Széchenyi-díjas szegedi jogász és egyetemi könyvtáros gondolatát őrző mondatot: „Magyarország népe elég vérrel adózott, hogy megmutassa a világnak a szabadsághoz és igazsághoz való ragaszkodását.”

„Látni, amit mindenki lát és gondolni, amit még senki sem gondolt” mottóval, Szent-Györgyi Albert, az SZTE egykori rektora portréjával a hátlapon és az előlapon a C-vitamint legnagyobb mennyiségben tartalmazó paradicsompaprika ábrázolásával indította a magyar Nobel-díjasokat bemutató sorozatát a Magyar Nemzeti Bank.

Kariko_Katalin_MNB_W-180

Két módosított messenger (hírvivő) ribonukleinsav molekula (mRNS) spirál stilizált ábrázolása uralja a Karikó Katalin-emlékérme előoldalát. Ez a szimbólum tükrözi leghívebben a világhírű biokémikus kutatómunkáját.

– Az mRNS-spirálok a térben kuszálódnak, ugyanakkor ismétlődő motívumok, ráadásul ornamentikaként működnek – fogalmazott Szilos András. Az éremművész azt is elárulta, hogy szakértőként most is együtt dolgozott Pardi Norberttel. Az SZTE-n végzett és doktorált biológus ugyanúgy hozzájárult a Karikó-emlékérme elkészültéhez, mint a csúcsra állított négyzet alakú mRNS-érem külleméhez.

A természettudományi Nobel-díjasok – Matolcsy György MNB-elnök szerint – példaképek és rokon lelkek a társadalomtudományban otthon lévőknek, a pénzvilágban dolgozóknak, a fenntartható közgazdaság számára.

Ú. I.

Fotó: Sahin-Tóth István

 

Az SZTE Nobel-díjas professzora, Karikó Katalin köszönő beszéde és további részletek az SZTE Hírportál Szegedi Egyetem Magazinjában.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek