Bezár

SZTEhírek

Nyito_Dusha_FY

„Rábízta magát a fotográfia hatalmára” – Dusha Béla tárlata Szeged esszenciája

„Rábízta magát a fotográfia hatalmára” – Dusha Béla tárlata Szeged esszenciája

2024. július 20.
5 perc

„A ma pillanata a jövő emléke.” Ez Dusha Béla ars poeticája. Ki ő? Az SZBK munkatársaként Szegedre került fényképész, akit egykori munkatársa, Karikó Katalin az esküvője fotózására kért föl? Vagy képeslapok, albumok és ikonikus fotográfiák szerkesztője? A szegedi Somogyi-könyvtárban tartott tárlatnyitón – az anekdoták, köszöntők után – az is kiderült, hogy a „Több mint 50 éve Szegeden” című fotókiállításra 2024. augusztus 31-ig várják azokat, akik nem csak néznek, de látni is szeretnek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Borzongást vált ki a szegediekben, amikor az áradó Tisza megmutatja: a víz az úr. Kifejezi ezt az élményt, a hatalmas víz és a víz hatalmának a magával ragadó monumentalitását az az óriási panorámakép, amely Dusha Béla legújabb tárlatának legdominánsabb fotója a Somogyi-könyvtár szegedi Dóm téri épületének olvasótermében.

Dusha_panoramakep_es_D_unoka_UI

A Tisza és Szeged viszonyát kifejező panorámakép előtt a fotográfus, Dusha Béla unokája, a zenész Dusha-Kiss Luca. Fotó: Ú. I.

– Ez a legnagyobb tiszai árvíz, a 2006-os április 19-i pillanatát örökíti meg– mutatott az alkotó a művére. – Tizennégy képet dolgoztam össze. A Pick-torony tetejéről fotóztam. Körülbelül 270 fokos látószöggel – árulta el a szakmai titkokat is a fotóművész. Tehát a panorámakép még analóg fényképezőgéppel készült, de az eredmény megállja a helyét a digitális világban is.

Dusha_unoka_FY

Cselló-játékával a nagyapját és a tárlatnyitó közönségét köszöntötte Dusha-Kiss Luca, aki az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium tanulója. Fotó: Frank Yvette

A „Több mint 50 éve Szegeden” című kiállítás az alkotó, Dusha Béla születésnapján, 2024. július 16-án nyílt meg.

Dusha_SSikala_tarlatnyiton_FY

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete 55. Vándorgyűlésének résztvevői az elsők között tekinthetik meg a Dusha-tárlatot – árulta el Sántáné Sikala Ildikó. A Somogyi-könyvtár igazgatója ajándékkal is köszöntötte a tárlatnyitó napján születésnapját ünneplő fotóművészt. Fotó Frank Yvette

– Látja a várost, látja annak művészeti életét és véleménye is van, amit képekbe fogalmaz – kezdte Dusha Béla méltatását Herczeg Tamás. A művészeti menedzser kiemelte: Dusha Béla hét fotóalbumot, száznál is több képeslapot is megjelentetett már Szegedről. – Rábízta magát a fotográfia hatalmára: képes felhívni a figyelmet fontos szegedi kérdésekre.

Dusha_tarlatnyiton_Herczeg_tamas_FY

A színpadi fotográfia szerepe messze nem csupán emberábrázolás – hangsúlyozta tárlatnyitó beszédében Herceg Tamás művészeti menedzser. Fotó: Frank Yvette

Fény derült a Szegedi Kortárs Balett 25. jubileumi évére komponált Dusha-kép titkára. Az alkotó által vásárolt trambulinon Csetényi Vencel táncművész ugrik az ég felé, magasabbra, mint a mögötte feltűnő sportrepülő, amit (nem véletlenül) a légifotózással is foglalkozó Bajusz Huba sebész vezetetett pilótaként. A 2012-ben megkomponált, most tekintélyes méretben festőállványra került képet tovább élesítő anekdota a pillanat művészete mögötti szervezőmunka jelentőségére is fényt vetett.

Dusha_szinhazi_fotok_FY

A Somogyi-könyvtár-beli „Több mint 50 éve Szegeden” című kiállítás részlete. Dusha Béla több éven át fényképezte a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeit. Fotó: Frank Yvette

– A színházművészetet az alkotók és nézők számára is jelenidejűként fogalmazza meg: a kimerevített színházi pillanat megörökítésének lehetőségét kínálja a fotográfia – emlékeztetett Herczeg Tamás, a szegedi csillagfényes színház korábbi igazgatója, a REÖK alapító igazgatója, a színházi rendező. Szerinte kérdés, hogy a kettős identitásában a színpadon fellépő művészt mely pozíciójában láttatja majd a fotográfia. – A szerepet formáló színpadi művészt vagy a megformált színpadi karaktert szánja a fénykép alanyául? Tehát a színpadi fotográfia szerepe messze nem csupán emberábrázolás – hangsúlyozta. – Dusha Béla rendelkezik azzal a képességgel, hogy lássa, értékelje és dokumentálja korát.

Dusha_onarckep_UI

Önarcképéhez lépve az alkotó megforgatta a bekeretezett fotót. Így, önarcképét a feje tetejére állítva mutatta meg, hogy így és úgy is ugyanazt jelenti a különleges betűkből alkotott DUSHA-logó. Fotó: Ú. I.


A fotóművész munkásságának része – a város épített örökségét és művészetét archiváló képek mellett – a portrék is.

– Nem utólag fedezi fel a tehetségeit híresen nem megtartó város, Szeged alakjait. Dusha Bélának elég a fiókjába nyúlni és elővenni a negyven évvel ezelőtt készült felvételt, például a tehetséges biokémikusról – utalt a laudáló Karikó Katalinra.

Dusha_panoramakepppel_FY

Anekdotákkal árult el titkokat a „Több mint 50 éve Szegeden” című kiállításon látható fényképek születési körülményeiről az alkotó, Dusha Béla. Fotó: Frank Yvette

A szegedi JATE egykori hallgatója, Karikó Katalin már egyetemista korában bekapcsolódott a Szegedi Biológiai Központ munkájába. A fiatal biokémikus az SZBK-ban megismert munkatársak közül a laborfotókat készítő Dusha Bélát kérte meg, hogy örökítse meg a házasságkötése pillanatait… Ezeket az archív fotókat nem, csak néhány anekdotát hozott el a tárlatnyitóra Dusha Béla. Elmesélte például a bibliotéka-beli kiállításon bemutatott és dedikált Karikó-portré „testvérének”, egy piros-fehér-zöld színű ajándéksálban készült fényképnek a történetét...

Dusha_SZBK_es_Kariko_fotoval_UI_j

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont épületén az új logót ugyanúgy megörökítette Dusha Béla, mint az ikonikus pipacsos természetfotóját ajánlással dedikáló Karikó Katalint. Fotó: Ú. I.

A másik, a pipacsos fotó sztoriját maguk a képek mesélték el. A pipacsmezőről készült felvételt Karikó Katalin a laptopja képernyőképének választotta, majd amikor a neves szálloda az egyik lakosztálya falát ezzel a fényképpel díszítette, akkor e poszter-változatot a kutató dedikálta és kedves szavakkal ajánlotta a vendégek figyelmébe:

„Ezek a magyar pipacsok emlékeztetnek engem a régi szép időkre, a gyerekkoromra. Köszönöm Béla, ez a kedvenc képem. A legjobbakat kívánva

Karikó Kati

A szoba minden vendége élvezze ezt a képet úgy, mint én – Kati”

Dusha_pipacsos_UI_j

Dusha Béla elsőszámú fotótémája Szeged és a szegedi alkotók. A Somogyi-könyvtár Dusha-tárlata 2024. augusztus 31-ig várja a látogatókat. Fotó: Ú. I.

– A városhoz kötődő életműve elismeréseként a művészt a mai naptól a „szegedi” előnév viselése illeti meg – jelentette be Herczeg Tamás. Ezzel ajánlotta a látogatók figyelmébe a „szegedi Dusha Béla” 2024. augusztus 31-ig, a Somogyi-könyvtárban látogatható tárlatát, amely Szegedről szól, de nem csak szegedieknek.

Újszászi Ilona

Fotók: Frank Yvette, Ú. I.

Korábban írtuk:

„Tisztelgés a tudósnak” – fotók és emlékek a január 17-én születésnapját ünneplő Karikó Katalinról

Karikó Katalin 6 tanácsa advent idején


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

  • *
    júl
    24
    6720 Szeged, Dugonics tér 13.
    18:30 - 22:00
    6720 Szeged, Dugonics tér 13.
    18:30 - 22:00

Kapcsolódó hírek