Bezár

SZTEhírek

QS_World_University_Rankings_Europe_2025_SZTE

Előrelépett a legjobb európai egyetemek között az SZTE

Előrelépett a legjobb európai egyetemek között az SZTE

2024. július 11.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem tizennégy helyet javított a QS legkiválóbb európai egyetemeket vizsgáló rangsorán. A 2024. július 10-én publikált listán Európában a 228. lett az SZTE, a kelet-európai régiós listán a 11. helyen végzett. A hazai mezőnyben a három legjobb magyarországi intézmény között szerepel a szegedi egyetem.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Idén is a legjobb európai egyetemek közé sorolta a Szegedi Tudományegyetemet a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási tevékenységeket minősítő cég a QS World University Rankings: Europe 2025 rangsorban. A frissen megjelent listán, amely 42 ország 684 egyetemét rangsorolta – köztük 15 magyar intézményt –, az SZTE tizennégy hellyel előrelépett, a 228. helyen végzett Európában.

A QS kelet-európai intézményeket vizsgáló régiós alrangsort is készített idén. Ebben 8 ország 133 egyetemét minősítette, köztük a 11. legjobb lett a szegedi egyetem, miközben Magyarországon a legjobb három között szerepel.

A QS összesen 12 szempontot vett figyelembe a rangsor összeállításakor: az akadémiai elismertséget (30%), a tudományos munkák idézettségét (10%), az egy főre jutó publikációk számát (5%), a munkaadók visszajelzéseit (15%), a végzettek elhelyezkedési arányát és a szakterületükön nagy hatással bíró alumnusok számát (5%), az oktatók és a hallgatók arányát (5%), a kutatási együttműködések nemzetközi diverzitását (10%), a nemzetközi oktatók, kutatók arányát (5%), a nemzetközi hallgatók arányát és sokféleségét (5%), a kiutazó és a bejövő hallgatói mobilitás mértékét (2,5%-2,5%), továbbá a társadalmi és környezeti fenntarthatóságért tett erőfeszítéseket (5%).

A QS lista első három helyén az ETH Zürich, az Imperial College London, valamint a University of Oxford áll. Az első huszonöt helyezett között az SZTE-vel szoros együttműködést folytató intézmény is szerepel, például a Lund University a 13. helyen és a Ludwig-Maximilians-Universität München a 21. helyen, amelyekkel a kilenc kiváló nemzetközi egyetemet összefogó EUGLOH szövetségben partner a Tisza-parti universitas.

A teljes felsőoktatási ranglista itt elérhető:

QS World University Rankings: Europe 2025 https://www.topuniversities.com/europe-university-rankings

QS World University Rankings: Eastern Europe 2025 https://www.topuniversities.com/europe-university-rankings-eastern-europe

SZTEinfo

Borítókép: Előrelépett a legjobb európai egyetemek között az SZTE Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek