Bezár

Hírarchívum

parasportnap_BA_nyito

Magyar Parasport Napja az SZTE-n: példaképek, akik korlátok között is a lehetőségeket ragadják meg

Magyar Parasport Napja az SZTE-n: példaképek, akik korlátok között is a lehetőségeket ragadják meg

2024. február 26.
3 perc

A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) a 2024-es párizsi olimpia és paralimpia apropóján hetedik alkalommal rendezte meg a Magyar Parasport Napját február 22-én a „Lélekmozgató” programon keresztül. A kezdeményezéshez idén a Szegedi Tudományegyetem is csatlakozott. A Topolya sori sportcsarnokban diákok, tanárok, illetve volt és jelenlegi egyetemi hallgatók gyűltek össze a hagyományteremtő céllal rendezett interaktív sportórán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Az egészségmegtartás, az integráció, az esélyteremtés és az érzékenyítés az egyetem kiemelt stratégiai céljai közé tartozik – hallottuk Prof. Dr. Csóka Ildikótól, az SZTE stratégiai főigazgatójától, az IKIKK Harmadik Missziós Fejlesztések Klaszter szakmai vezetőjétől. Az esemény alcímére utalva felhívta rá a figyelmet, hogy mindannyiunknak szüksége van ilyen „lelket mozgató” programokra, mivel bárki bármikor kerülhet nehéz helyzetbe, ahol a helytállás nem sajnálatra, hanem elismerésre méltó.

parasportnapja_SZTE
Interaktív sportórát is tartottak az SZTE-n a Magyar Parasport Napján. Fotók: Bobkó Anna

Az esemény moderátora, Máté Roland műsorvezető bevezetőjében kiemelte az ehhez hasonló előremutató kezdeményezések fontosságát, ahol a fiatalok megismerhetik a nem szokványos élethelyzeteket. Egy társadalom állapotáról árulkodik, hogyan bánik a sebezhető csoportokkal, például a fogyatékkal élő polgárokkal.

Az előadások sorát Petrovics Kálmán, az MVM Vízisport Egyesület elnöke kezdte az egyesület paraszakágának bemutatásával. Elmondta, hogy az egyesületben az ép és a parasportolók együtt, egy csapatként edzenek és az egyesület mindenkinek igyekszik biztosítani a szükséges hátteret.

KJA-0011

Petrovics Kálmán, az MVM Vízisport Egyesület elnöke. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

– Mi bajnokokat nevelünk, legyen szó olimpikonokról, vagy olyan tagjainkról, akik ugyan nem versenyeznek, de egészségesebbekké, élményekkel gazdagabbá, nyitottabbá válnak a közös munka során. Ez egyaránt vonatkozik az ép és a parasportolóinkra is – mondta.

Ezután Boldizsár Dalmával, az SZTE biológus hallgatójával és édesapjával, Boldizsár Gáspárral beszélgetett Máté Roland. Dalma élete egyik pillanatról a másikra változott meg, amikor egy érelzáródás következtében lebénult. A szinte feldolgozhatatlan helyzetből a sport jelentette a kiutat: amint tudott, visszaült a kajakba, majd később a kenuba is, és édesapja segítségével edzeni kezdett. Azóta több versenyt is megnyert, idén már teljes gőzzel készül a paralimpiai kvalifikációra.

Dalma szerint rendkívül fontos, hogy a parasportolók, fogyatékkal élő emberek minél láthatóbbak legyenek a többségi társadalom számára: az épek eleinte megijednek, zavarban vannak, amikor nem ép társaikkal érintkeznek, de egy idő után nem a kerekesszéket látják, hanem a benne ülő embert. Dalmát az életében bekövetkezett változás arra ösztönzi, hogy akadályok helyett inkább a lehetőségeket lássa meg.

KJA-0055

Boldizsár Dalma. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Parasport eredményei mellett Dalma a közelmúltban megnyerte a Miss Spinner International kerekesszékes szépségversenyt. Az esemény szellemiségével kapcsolatban kiemelte, hogy a női szépség, a nőiesség és maga az élet mindenkié, és egy nő attól függetlenül szép és értékes, hogy kerekesszékben ül vagy sem.

A záróbeszélgetés vendégeként három asztalitenisz bajnok fejtette ki véleményét: Major Endre, Hegedűs László és Mihálffy Kinga, az SZTE alumnája, aki a Nem adom fel alapítvány kommunikációs munkatársa. A beszélgetőpartnerek elmondták, hogy bár először szkeptikusan álltak a parasportokhoz, de megváltozott a véleményük, mivel a közösség nagyon támogató, és számukra felüdülés olyan emberekkel versenyezni, akik az övékhez hasonló korlátokkal küzdenek.

A beszélgetéseket követően a résztvevőknek lehetőségük nyílt arra is, hogy paralimpikonokkal együtt asztaliteniszezzenek és kipróbálhassanak néhány parasportot, például a bocciát és az ülőröplabdázást.

A programot felszabadult hangulat, közös sportolás zárta.

Az esemény az SZTE IKIKK (Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ) Harmadik Missziós Fejlesztések Klaszter „SZTE Sport és Egészség Fejlesztési Programjának” részeként valósult meg.

 

Fotó: Bobkó Anna, Kovács-Jerney Ádám

Szöveg: Szabó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek