Bezár

Hírarchívum

nyito

Csúcstechnológiás mikroszkóp a Szegedi Tudományegyetemen

Csúcstechnológiás mikroszkóp a Szegedi Tudományegyetemen

2024. február 20.
2 perc

Élettudományi és anyagtudományi kutatásokban is alkalmazható az a csúcskategóriás Leica mikroszkóp, amelyet a közelmúltban szerzett be az SZTE Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központja. A tudományos munka elősegítésében nagy szerepet játszó felszerelés használatára az SZTE és a HCEMM kutatói valamint külsős partnerek is pályázhatnak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Ez az eszköz szupermagas felbontásban is képes felvételeket készíteni, lehetővé teszi a nagy méretű biológiai minták – például agymetszetek, embriók, rovarok – részletes, háromdimenziós vizsgálatát – mondta Dr. Ferhan Ayaydin. Az SZTE IKIKK kutatójától, a HCEMM Funkcionális Sejtbiológia és Immunológia egység vezetőjétől megtudtuk, a közelmúltban beszerzett mikroszkóp alkalmas nagyfelbontasú színes és fekete-fehér fotó készítésére automatikus optikai metszet rögzítésére, élő sejtek valós idejű megfigyelésére és mérésekre is. Egyedülálló fluoreszcens technológiájával minden mintából extra információréteg nyerhető ki. Az eszközt alkalmazták már bőrgyógyászati kutatásban, gabonakutatásban, hasnyálmirigy-betegségek és rákkutatás során.


csucstechnologias_mikroszkop
A Leica Stereozoom mikroszkóp többek között 3D képalkotásra is alkalmas és automatikusan optikai metszeteket is készít.

- Jelenleg a Semmelweis Egyetemmel zajlik egy közös kutatásunk, amelynek a témája a szívelégtelenség. Az SZBK-s kutatókkal közösen folyó vizsgálatunk középpontjában a növényi génszerkesztés áll. Több együttműködésünk is van SZTE-s kutatócsoportokkal és partnerintézményekkel, de az új eszköz használatára akár külsős ipari partnerek is pályázhatnak. A Szegedi Tudományegyetem így olyan csúcskategóriás felszerelésekhez ad hozzáférést, amelyek egy önálló kutatócsoportnak túl drágák vagy nehezen fenntarthatók lennének. Laborunkban három asszisztens segíti a felhasználókat a kísérlet megtervezésében és az analízisben, valamint tréninget is tartunk a mikroszkóp használata előtt – magyarázta Dr. Ferhan Ayaydin.

A HCEMM laborban a kutatócsoport által kezelt műszerek az orvosbiológiai és élettudományi képalkotó eljárások teljes spektrumát kínálják a kutatóknak, akik két konfokális lézerpásztázó mikroszkópot, egy pásztázó elektronmikroszkópot és egy áramlási citométert is igénybe vehetnek.

A laboreszközöknek az oktatásban is fontos szerepük van, a hallgatók versenyképes tudásra tehetnek szert használatukkal.

Fotó és szöveg: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek