Bezár

Hírarchívum

szf_bk_1200x1033

Szecsődi Ferenc hegedűművész Professor Emeritus címet kapott

Szecsődi Ferenc hegedűművész Professor Emeritus címet kapott

2024. augusztus 01.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar ünnepélyes keretek között adományozta a Professor Emeritus címet Szecsődi Ferencnek, a neves hegedűművésznek és pedagógusnak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az elismerés, amelyet a Bartók Béla Művészeti Kar diplomaosztó ünnepségén Dr. Nátyi Róbert, a Kar dékánja nyújtott át, Szecsődi Ferenc több évtizedes kiemelkedő művészi és oktatói munkásságát ismeri el.

A Szegedi Tudományegyetem Szenátusa Professor Emeritus kitüntető címet adományoz az oktatásban és kutatásban odaadó felelősségérzettel tevékenykedő oktatóinak, akik maradandó eredményeikkel, valamint a fiatal oktatók-kutatók támogatásával és a tehetséggondozásban végzett tevékenységükkel nemzedékek számára szolgálnak példaként.

Szecsődi Ferenc hegedűművész, a magyar zenei élet kiemelkedő alakja, oktatói tevékenységét 1977-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Szegedi Tagozatán kezdte, mely az intézményi átalakulást követően mint SZTE Zeneművészeti Kar, majd SZTE Bartók Béla Művészeti Kar néven azóta is egyetlen munkahelye. Oktatói munkáját 2000-ben habilitált egyetemi tanári cím odaítélésével ismerték el, 2012 óta a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, megkapta a Liszt-díjat és a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét is. Munkásságát nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is elismerik, ami hozzájárul a magyar zenei kultúra népszerűsítéséhez világszerte. Pályafutása során a világ számos rangos koncerttermében lépett fel.

Szecsődi Ferenc nemcsak előadóként, hanem pedagógusként is maradandót alkotott. Oktatási tevékenységét Weiner és Klebelsberg díjjal ismerték el. Karunkon évtizedek óta oktat, ahol számos tehetséges fiatal hegedűművész nevelkedett az ő irányítása alatt. Nagy hangsúlyt fektet az egyéni tehetségek fejlesztésére és a klasszikus zenei hagyományok ápolására. Személye jelentős szerepet játszik a toborzás területén, számos jelentkező választja a Bartók Béla Művészeti Kar valamennyi képzési szintjének hegedű szakirányát. Számos végzett hallgatója koncertezik vagy tanít országszerte és külföldön, ezzel öregbítve a Bartók Béla Művészeti Kar nevét. Több évig a Vonós Tanszék tanszékvezetői tisztségét is betöltötte, valamint általános dékánhelyettesként hozzájárult a Kar magas színvonalú működéséhez. A Karon induló Bartók Béla Doktori Iskolában elengedhetetlen a professzori jelenléte.

Szecsődi professzor tehát nemcsak kiváló művész, hanem inspiráló tanár és mentor is, akinek hatása generációkon átível. Az SZTE BBMK büszke arra, hogy Szecsődi Ferenc munkásságát elismerve immár a Professor Emeritusok rangos sorába emelkedhetett. Ezzel az elismeréssel nemcsak az ő személyes teljesítményét, hanem a zenei oktatás és művészet iránti elkötelezettségét is ünnepeljük.

SZTE BBMK

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek