Bezár

Hírarchívum

mellrák hónapja, SZTE

Szűrővizsgálatra várja a szegedi Radiológiai Klinika a hölgyeket, a mellrák elleni küzdelem hónapjában

Szűrővizsgálatra várja a szegedi Radiológiai Klinika a hölgyeket, a mellrák elleni küzdelem hónapjában

2023. október 20.
3 perc

Október a mellrák elleni közdelem hónapja – a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Radiológiai Klinikája a korábbi évekhez hasonlóan idén is nagy hangsúlyt fektet, nemcsak októberben, hanem az év minden hónapjában a megelőzésre. Ebben a hónapban viszont különös figyelmet fordítanak a szűrővizsgálaton való részvételre: október 25-én, szerdán 8 és 19 óra között mammográfiás szűrővizsgálatra várják a 45 és 65 éves kor közötti nőket. A részletekről Prof. Dr. Kincses Zsigmond Tamás, az SZTE SZAKK Radiológiai Klinika vezetője beszélt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Radiológiai Klinika Női Diagnosztikai Osztályán (Leányszállás köz 2/A) október 18-a után, október 25-én is 8:00 és 19:00 óra között meghosszabbított rendeléssel várják a kollégáim azokat a hölgyeket, akik 45 és 65 éves kor között vannak, és még nem voltak a meghívás ellenére mammográfiás szűrővizsgálaton. Az október 18-i szűrőnapon 102 nő jelent meg. Az SZTE SZAKK Radiológiai Klinika Női Diagnosztikai Osztályán jelen volt Dr. Gera Katalin, a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Közegészségügyi Osztályának szűrési koordinátora, aki kolléganőjével, Dudás-Nagy Renátával az osztályunkra érkező nők számára az emlő önvizsgálatának lépéseit mutatták meg. A módszert fantomon lehetett gyakorolni, kitapintva a kóros elváltozásokat. A megjelenteknél rizikószűréseket is végeztek a Kormányhivatal munkatársai (vérnyomásmérés, BMI, testzsír % mérés). A mért értékek birtokában tanácsokkal látták el az emlőszűrésre érkezett személyeket. A rendezvényen jelen volt az emlőrák és a családon belüli erőszak elleni küzdelemben elkötelezett vállalat, az AVON két képviselője is, akik kis ajándékcsomaggal kedveskedtek a hölgyeknek. A statisztikai adatok szerint, a rosszindulatú melldaganatok száma folyamatosan emelkedik, ugyanakkor a részvételi kedv folyamatosan csökken. Ezzel az akcióval arra szeretnénk felhívni a nők figyelmét, hogy 45 éves kor felett minél többen éljenek a lehetőséggel, és vegyék igénybe – az immár 21 éve működő diagnosztikai osztály – mammográfiás szűrővizsgálatának lehetőségét – mondta Prof. Dr. Kincses Zsigmond Tamás, az SZTE SZAKK Radiológiai Klinika vezetője.

Kiemelte: a daganatok korai stádiumban csak ezzel a módszerrel szűrhetők ki. Az ultrahang és az MR vizsgálat sajnos nem egyenlő a szűrő eljárással, csupán kiegészítő vizsgálatként tekinthetünk rá.

– Fontos tudni, hogy bár a szűrésre a 45 és 65 év közötti nők kapnak meghívást, a rendszeres mammográfia már 40-45 éves kor között és 65 év felett is ajánlott, kétévente. Az említett korcsoportok körében is egyre több daganatos elváltozást észlelni. A két szűrővizsgálat között pedig érdemes önvizsgálatot végezni. Ha ennek során valaki például csomót tapint a mellében vagy hónaljában, a bőr vagy az emlőbimbó behúzódását észleli, esetleg véres vagy sötét színű váladékozást tapasztal, akkor mindenképpen forduljon szakemberhez, emlődiagnosztikában jártas radiológus szakorvostól kérjen segítséget – hangsúlyozta a szakértő.

A szegedi Radiológiai Klinikán évente mintegy 15 ezer mammográfiás szűrés és komplex diagnosztikus vizsgálat történik. A szakemberek feladata a szűrésen kívül az emlődaganatok kivizsgálása, egyéb emlőbetegségek diagnosztizálása, továbbá az emlőműtött betegek ellenőrzése. A gyakorlott asszisztensek és orvosok munkáját két modern mammográf (tomoszintézissel) és egy csúcskategóriás ultrahang-készülék, valamint MR berendezés segíti.

A zsúfoltság és a várakozás elkerülése érdekében érdemes időpontot egyeztetni telefonon a 06 62 545 400, 06 62 545 433 vagy a 06 62 544 996-os számon a kettes gomb kiválasztásával, vagy személyesen a Leányszállás köz 2/ A szám alatt, a klinika II. emeletén, ahol a vizsgálatok is zajlanak.

Pósa Tamara

Borítókép: Szűrővizsgálatra várja a szegedi Radiológiai Klinika a hölgyeket, a mellrák elleni küzdelem hónapjában.

Fotó: Illusztráció

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek