Bezár

Hírarchívum

Bárdi Sándorné

Interjú az SZTE 2023/24-es tanévében felvett legidősebb hallgatójával

Interjú az SZTE 2023/24-es tanévében felvett legidősebb hallgatójával

2023. október 12.
5 perc

74 éves, tele van erővel és energiával, na meg ötletekkel és tervekkel. Amellett, hogy egy szállodát igazgat, több tucat cégnél könyvvizsgál, és nem utolsó sorban ő a Szegedi Tudományegyetem 2023/24-es tanévének legidősebb felvett hallgatója. A kecskeméti Bárdi Sándorné Katalinnal, az SZTE Mérnöki Karának térségi energetikai szakmenedzser hallgatójával beszélgettünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Egyszerű falusi emberek gyermeke vagyok, és bár általános és középiskolás koromban is nagyon jó tanuló voltam, a szüleim nem engedték, hogy tovább tanuljak. Így aztán az érettségi megszerzése után dolgozni kezdtem, majd, amikor anyagilag már volt rá lehetőségem, a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Kar jogelődjén, a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán szereztem üzemgazdász diplomát. A nyolcvanas évek végén, a rendszerváltás időszakában pedig okleveles könyvvizsgáló végzettséget szereztem. Ezzel lehetőségem adódott az 1990-es évek elején kezdődő privatizáció következtében megalakuló társaságok cégjogi, adójogi és számviteli feladataira kiterjedő tanácsadói szolgáltatásra. A szükséges gyakorlati ismereteket korábbi munkahelyeim gazdasági vezetői pozíciói, és az MNB-nél, később a kereskedelmi bankoknál (K&H, OTP) szerzett pénzügyi ismereteim biztosították. 1989-től lettem egyéni vállalkozó. Az első években a sok újonnan alakult kisebb, nagyobb cégek könyvelését, adóbevallásait készítettük, a mára már széleskörben ismert könyvelőirodai rendszerben. Később a könyvvizsgálat kötelezővé tételét követően csak a tanácsadói és könyvvizsgálói tevékenységre szűkítettem feladataimat. Az ok, hogy családi örökségből szerzett ingatlanon 2006-ban egy hotel építésébe fogtam, melyet azóta is Granada Konferencia Wellness és Sport hotel néven üzemeltetek – kezdte gondolatait Bárdi Sándorné Katalin.


Granada Hotel

 Granada Hotel


Az, hogy 2023-ban az SZTE hallgatója lett, egy véletlennek köszönhető. A széleskörű kapcsolati hálóval rendelkező Szügyi György villamos mérnök, közgazdász, az ArchEnerg Klaszter alelnöke ugyanis jó barátja Katalinnak. A Szegedi Tudományegyetem pedig immár 10 éve a klaszter tagja. Az elmúlt egy évtizedre visszanyúló együttműködés során több közös programot is szervezett a két fél. Ezek a programok rendszerint a gondolatébresztés és a lakossági szemléletformálás mellett, a kapcsolatépítést, a megújuló energiákkal és az energiahatékonysággal kapcsolatban felmerülő kérdések első kézből történő tisztázásának adtak teret.

 

Az ArchEnerg Klaszter és a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara 2023. februárja óta egy új szakkal, a térségi energetikai szakmérnök képzéssel szeretne hozzájárulni a jövő szakembereinek energiahatékonysági és környezetbarát attitűdjéhez. Ezen képzés hallgatója Bárdi Sándorné is, aki Szügyi Györgytől hallott először minderről.


Szűgyi György

 

Szűgyi György

– A 2006-ban induló hotelberuházás szükségessé tette az építészeti és gépészeti területeken tulajdonosként, a felelős döntések meghozatalát. Az energiahatékonyság már kezdetektől meghatározó fontosságú volt, ekkor a megújuló energia rendszerek még gyerekcipőben jártak, de mi már hőszivattyús fűtés-hűtéssel terveztük meg szállodánkat. Mint tudjuk az energia az elmúlt évben még jobban felértékelődött, ezért én további, a legújabb technológiai lehetőségek megismerésére és kihasználásra törekedtem, illetve törekszem. Ehhez azonban szükségem van a meglévő ismereteim és tudásom bővítésére. Ezért jelentkeztem az SZTE képzésére – mesélte a 2023/24-es tanévben felvett, legidősebb hallgató.

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara három féléves oktatási programcsomagot kínál a műszaki, agrár, informatika, gazdaságtudományok vagy természettudományi területen legalább alapképzésben (korábban főiskolai szintű képzésben) diplomát szerzett szakembereknek. A szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése: Térségi energetikai szakmérnök (mérnöki végzettség esetén) vagy Térségi energetikai szakmenedzser.

 

A szakirányú továbbképzés 3 féléves, félévente körülbelül 6-8 alkalommal (péntek–szombat) van oktatás, azaz összesen 280 kontakt órás elfoglaltságot jelent. A harmadik félév során a megismert komplex energetikai módszertan alkalmazásának kompetenciáját egy szakdolgozati téma kidolgozásával mutatja be a hallgató.

 

A megszerzett szakképesítés birtokában munkavállalóként, szakértőként, vagy szakmai tanácsadóként képes térségi, régiós intézmények, önkormányzatok, vállalkozások, üzemek, helyi intézmények, közigazgatási egységek, térségek és régiók energetikai helyzetének elemzésére, valós helyzetének leírására és kiegyensúlyozott fejlesztési lehetőségeinek megtervezésére. Képes komplex, műszaki- gazdasági- társadalmi- környezetvédelmi szempontból a vonatkozó energetikai menedzsment és fejlesztés stratégiájának összeállítására, részterületeire vonatkozó cselekvési tervek, projektek kialakítására és vezetésére.


MK, SZTE

 A Mérnöki Kar új képzése már most népszerű.


– Azt hiszem, nekem egész életemben szerencsém volt, mert mindig azzal foglalkoztam, amivel szerettem. Élveztem a kihívásokat és a megoldandó problémákat is. Sőt, ezek motiváltak igazán. Mindig több, jobb akartam lenni, egyedivé szerettem volna válni. Ebből adódik, hogy igényem volt és van még ma is arra, hogy legyen sikerélményben részem. Azokat, akiknek viszont erre nincs szükségük, – bármilyen idősek is – lehetetlen motiválni – emelte ki Bárdi Sándorné, aki nem zárkózik el további tanulástól sem.

 

Bár az erősen reál beállítottság nehezebb nyelvtanulási készséggel, képességgel jár, idegennyelvű ismereteit is szeretné bővíteni. Titkos vágya, hogy a könyvvizsgálat területen szerzett tudását is bővítse, IRFS minősítést szeretne elérni, mellyel nemzetközi viszonylatban is lehetősége adódna a konszolidált beszámolók vizsgálatára. Mindezeket természetesen csak akkor, miután megszerzi oklevelét a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán.

 

– Hiszek az élethosszig tartó tanulásban, hiszem, hogy minden nap tartogat valami újat a számomra. Mindig is arra törekedtem, hogy kitűnjek az emberek közül. Bizonyára emiatt soha nem leszek igazi nyugdíjas, pihenésre azonban szánok időt – ha tehetem utazok. Azt mondják, hogy a kor nem fogott ki a külsőmön, ez szerintem valószínűleg genetikai adottság (édesanyám pár éve, 98 évesen halt meg) – zárta gondolatait mosolyogva az SZTE MK hallgatója.


Pósa Tamara

Borítókép: Interjú az SZTE 2023/24-es tanévében felvett legidősebb hallgatójával.

Fotó: Kállai Márton, Kovács-Jerney Ádám, Zentai Péter

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek