Bezár

Hírarchívum

szivsn_boritokep

Fókuszban a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése

Fókuszban a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése

2023. november 07.
2 perc

Idén második alkalommal, november 4-én tartottak szív- és érrendszeri rizikófaktorokra fókuszáló szűrőprogramot az SZTE SZAKK Belgyógyászati Klinikán. A hétvégi prevenciós napot a kardiológiai részleg közösen szervezte meg a SZÍVSN Országos Betegegyesülettel. Sikeres és népszerű volt a térítésmentes szűrés, ötvenen regisztráltak előre, hogy egészségi állapotukról objektív információkat kapjanak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ha csak egyetlen embert is sikerült időben a problémáira figyelmeztetni, akkor volt értelme ennek a szombati rendezvénynek – jegyezte meg a projektet szervező Irsai Farkas Ildikó. - Hazánkban a vezető halálokok között dobogós helyen állnak a cardiovasculáris betegségek. Úgy látjuk, hogy a társadalmi tájékoztatás egyre eredményesebb, ezért is tartjuk fontosnak a megelőzést, ami nem kis faladat az egészségügynek a mai rohanó világukban. Dr. Szili-Török Tamás, a Kardiológiai Centrum vezetője is kulcsfontosságúnak tartja a megelőzést, ezért a jövőben is támogatja, akár kampányszerűen is a hasonló preventív programok megvalósítását a centrumon belül.

A szűrés során lehetőség nyílt 12 elvezetéses EKG, BMI, vérnyomás, vércukor, koleszterin mérésre. Ezt kiegészítve, a családi anamnézissel együtt, a páciensek rizikóbecslést kaptak arra vonatkozóan, hogy milyen mértékben vannak kitéve egy ilyen jellegű megbetegedésnek.

Külön érdekesség, hogy a szűrésen főként nők vettek részt, az átlagéletkoruk 50-60 év volt. Az eredmények alapján: a páciensek 30 százaléka magas koleszterin értékkel érkezett, 15 százaléknál határértéknél magasabb vércukorszintet regisztráltak. A résztvevők negyedénél 150 Hgmm feletti vérnyomást mértek, 10 százalékuk túlsúlyos volt. A vizsgálat végén minden regisztrált jelentkező egyénre szabott diplomás ápoló által adott tanácsokkal, szakorvosi vizsgálattal távozott a szegedi klinikáról.

A rendezvény lebonyolításában a kardiológia munkatársai vettek részt: Pálvölgyi Anikó (egészségügyi adminisztratív dolgozó), Széllné Bach Éva, Szentiné Bella Edina, Tóth Zsóka, Márkné Egervári Mária (egészségügyi szakdolgozó), Dr. Dongó Ágnes (kardiológus szakorvos) és Irsai Farkas Ildikó (diplomás ápoló, a program szervezője, a SZÍVSN Országos Betegegyesület szegedi koordinátora).

SZTEinfo

Borítókép: SZTE Kardiológiai Centrum

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek