Bezár

Hírarchívum

Nyito_Kariko-Sahin-Tureci_Meyenburg-dij

Rákkutatási eredményeiért a Karikó–Türeci–Șahin trió Meyenburg-díjat kapott

Rákkutatási eredményeiért a Karikó–Türeci–Șahin trió Meyenburg-díjat kapott

2023. március 22.
4 perc

„Abszolút kivételes tudósok” kapták meg a 100 ezer eurós Meyenburg-díjat. Karikó Katalin (Szegedi Tudományegyetem, Pennsylvaniai Egyetem), Özlem Türeci és Uǧur Șahin (BioNTech AG és Universitätsmedizin Mainz) a rák elleni védőoltások és immunterápiák továbbfejlesztőjeként nyerte el a kitüntetést. A tudós-trió a közös munka városában, Mainzban, a HI-TRON éves szimpóziumán, 2023. március 21-én vette át a 2020/2021-es Meyenburg-díjat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Németország legnagyobb orvosbiológiai kutatóintézete, a heidelbergi Német Rákkutató Központ támogatásával a Meyenburg Alapítvány döntött arról, hogy a 2020/2021-es Meyenburg-díjat a Karikó–Türeci–Șahin kutatói trió kapja.

 Meyenburg-dijasok_OTureci_KarikoK_USahin_20230321_j

Özlem Türeci, Karikó Katalin, Uǧur Șahin - a Meyerburg-díj 2020. és 2021. évi jutalmazottai .

Érdekes ötlet a vakcina mögött

Nagy szakértelemmel rendelkezik a rák immunterápiája témakörében Özlem Türeci és Uǧur Șahin – kezdte a kitüntetéssel kapcsolatos indoklást Stefan Fröhling, a Meyenburg Alapítvány kuratóriumi tagja és az NCT Heidelberg ügyvezető igazgatója. „Mindketten úttörők a rák elleni mRNS alapú vakcinák területén. Ezt a technológiát azonban egyedül Karikó Katalin alapvető munkája tette lehetővé. A 2020/21-es Meyenburg-díj a három kutató azon kiemelkedő teljesítményét ismeri el, amely a jövőben jelentősen javítja a daganatos betegek túlélési esélyeit" – olvasható a Német Rákkutató Központ (DKFZ) közleményében.

„Érdekes ötlet húzódik meg az mRNS-alapú vakcinák koncepciója mögött. A hírvivő RNS-molekulák (mRNS) segítségével a szervezet maga állítja elő azokat a fehérjéket, amelyek serkentik az immunrendszert a rák elleni küzdelemben. Ennek a megközelítésnek az előnye az, hogy könnyen és gyorsan előállíthatóvá teszi az egyénre szabott rákellenes vakcinákat” – magyarázzák a szakemberek.

Az emberi immunrendszer elpusztítja az mRNS-molekulákat. Ám Karikó Katalin rájött, hogy ha az RNS négy építőköve közül az egyiket egy kémiailag rokon molekulára (pszeudouridinre) cseréli, az nagymértékben csökkenti az mRNS immunogenitását. Ezzel a magyar biokémikus megnyitotta az utat az mRNS-technológia orvosi alkalmazásai előtt.

Hasnyálmirigyrák, melanoma bőrrák, vastagbélrákE ráktítpusoknál már több, különböző mRNS-vakcinát tesztelnek.

Meyenburg_dij_atado_20230321_j

Az SZTE kutatóprofesszora, Karikó Katalin, Meyenburg-díjas 2020/21; Stefan Fröhling (Meyenburg Alapítvány, elnök, az NCT ügyvezető igazgatója, Heidelberg); Uǧur Șahin, Meyenburg-díjas 2020/21, Mainz; Michael Platten (DKFZ, University Medicine Mannheim); Özlem Türeci, Meyenburg-díjas 2020/21

Visszatérés Mainzba

„Visszatértem a németországi Mainzba, és átvettem a tekintélyes Meyenburg-díjat a BioNTech alapítóival” – írta Twitter-bejegyzésében Karikó Katalin, aki két napot tölt a Rajna-vidéki városban, búcsúzik korábbi munkahelyétől.

„Abszolút kivételes tudósoknak” nevezte a kitüntetett triót a DKFZ igazgatótanácsának elnöke, Michael Baumann. A Karikó Katalint bemutató életrajz hangsúlyozta: „a Szegedi Tudományegyetem professzora” a díjazott, aki 2013 és 2023 között dolgozott a BioNTech AG alelnökeként is. Dióhéjba foglalt életútja végén hangsúlyt kapott, hogy amerikai kutatótársával, Drew Weissmannal szabadalmaztatták az mRNS-ben lévő nukleoziddal módosított uridinekre vonatkozó felfedezést.

Az „orvos, tudományos kutató és vállalkozó” Uğur Şahin, valamint kutató- és házastársa, Özlem Türeci életrajzából kitűnik: tudományos pályájukat nemcsak a BioNTech cég alapítása és felvirágoztatása kapcsolja össze, hanem a Helmholtz Institute for Translational Oncology (HI-TRON), a kutatási eredmények mielőbbi orvosi alkalmazását elősegítő intézethez kötődő munka is.

A három kutató a heidelbergi díjat Mainzban vette át. Az ottani BioNTech céget alapító házaspár és a vállalkozás korábbi senior alelnöke, az SZTE professzora részt vett a Helmholtz Institute for Translational Oncology (HI-TRON) mainzi éves szimpóziumán.

2 év díja 3 tudósnak

A DKFZ égisze alatt működő Meyenburg Alapítvány 1981 óta ítéli oda e kitüntetést. A díjat, általában évente adják át a rákkutatásban elért kiemelkedő teljesítményekért. A Covid-19 pandémia miatt a Meyenburg Awards 2020-as és 2021-es díját egyesítették, a három kutató 100 ezer euró támogatást is kapott munkája folytatásához.

A Szegedi Tudományegyetem professzora, Karikó Katalin, és a magyar biokémikus németországi munkatársai – Özlem Türeci, Uǧur Șahin –, a kutatói trió több közös díjjal büszkélkedhet. Ilyen például a német Werner von Siemens Ring, a Német Immunológiai Díj, a 2022. évi Paul Ehrlich- és Ludwig Darmstaedter-díj; a svájci Jeantet Collen-díj; az amerikai Warren Alpert Alapítvány kitüntetése.

Nyito__Stefan_Hell_es_Kariko_Katalin_Siemens_Ring_dijatado_ceremonian_20221213

Stefan Hell és Karikó Katalin a Werner von Siemens Ring díjátadásán.

A Meyenburg-díj jelentőségét kifejezi, hogy a kitüntetettek közül többen Nobel-díjasok. A fénymikroszkópiáért 2011-ben Meyenburg-díjat nyert Stefan Hell, az aradi születésű Nobel-díjas fizikus és a testvérváros, Szeged egyetemén diplomázó biokémikusnak képzeletbeli dicsőségfalán nem ez az egyetlen közös pont. Mindkét tudós átvehette a német feltalálóról és gyáralapítóról, Ernst Werner von Siemensről elnevezett gyűrűt, valamint a Wilhelm-Exner Awardot is.

Összeállította: Újszászi Ilona

Forrás: DKFZ

A borítóképen: Stefan Pfister (DKFZ, Hopp-Kindertumorzentrum KiTZ Heidelberg); Michael Platten (DKFZ, Universitätsmedizin Mannheim); Karikó Katalin (SZTE, UPenn), Meyenburg-díjazott 2020/21; Stefan Fröhling (Vorstand der Meyenburg-Stiftung, NCT Heidelberg); Uǧur Șahin, Meyenburg-díjazott 2020/21; Michael Baumann (Vorstandvorsitzender DKFZ); Özlem Türeci, Meyenburg--díjazott 2020/21; Wolfgang Henkel, Meyenburg-Stiftung. | © Jürgen Arlt / HI-TRON Mainz


Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek