Bezár

Hírarchívum

Francia_info_nap_az_SZTE-n

Francia Tengerentúli Területek Információs Napja az SZTE-n

Francia Tengerentúli Területek Információs Napja az SZTE-n

2023. március 29.
5 perc

2023. március 29-én a Szegedi Tudományegyetem adott otthont a Francia Tengerentúli Területek Információs Napjának – az eseményen a partnerintézményeknek lehetőségük nyílt, hogy képviselőiken keresztül bemutatkozzanak az egyetem vezetői, oktatói és hallgatói előtt, és hogy velük együtt új célokat határozzanak meg, megalapozva ezzel a további együttműködések lehetőségét. Az SZTE oktatói és hallgatói pedig élménybeszámolókkal tették izgalmasabbá a találkozót.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az eseményen, amely magyar és francia nyelven zajlott, részt vett és köszöntőt mondott Prof. Dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, József Judit, a Párizsi Magyar Nagykövetség első beosztottja, Alexis Rusinek, a Magyarországi Francia Nagykövetség Tudományos és egyetemközi együttműködési attaséja és Somogyi Norbert, a Párizsi Magyar Nagykövetség II. o. tanácsosa.

– A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi kapcsolatai soha nem voltak olyan széleskörűek, mint napjainkban. Keressük az együttműködési lehetőségeket a világ minden táján, hiszen a globalizáció és az információáramlás reformjának korszakát éljük, amelyben az egyetemeknek élen kell járniuk. A bolygó távoli pontján élő és dolgozó kutatók minden eddiginél könnyeben tudnak közös projektekben részt venni és megosztani egymással tudásukat. Éppen ezért az egyetem vezetősége régóta és tudatosan dolgozik a nemzetközi stratégia megvalósításán, melynek eredményeképp mára minden kontinensen vannak partnerintézményei. A francia tudományos élet és a francia tudósok hatása a világra vitathatatlan: Marie Curie, Louis Pasteur vagy a Blaise Pascal mindenhol egyet jelent a legmagasabb szintű, nagyhatású tudománnyal. Természetes, hogy a Szegedi Tudományegyetemen is külön figyelmet fordítunk tehát e területekre. Mindezt talán az is jól bizonyítja, hogy Frankofón Egyetemi Központ szolgálja a francia nyelvű képzéseink és kutatásaink elősegítését, a frankofón egyetemi tevékenység egységes megjelenítését – kezdte köszöntőjét Prof. Dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese.

 Prof._Dr._Zakar_Peter

Prof. Dr. Zakar Péter

Kiemelte: a Szegedi Tudományegyetem akadémiai közösségét régóta szoros tudományos együttműködés köti össze a francia partnerintézményekkel, francia oktatókkal és kutatókkal. Az Európán kívül eső, francia régiók sok szempontból rendkívüli földrajzi és természeti sajátosságokkal, és ebből adódóan kutatási és képzési együttműködési lehetőségekkel bírnak, amelyekhez az SZTE oktatói, kutatói és infrastruktúrája számos esetben tökéletesen tud kapcsolódni. Az említett régiók intézményeivel a kapcsolatfelvétel nemrég kezdődött, az erre kijelölt delegáció tagjai felkeresték egymás intézményeit, és aláírtak különböző együttműködési szándéknyilatkozatokat, valamint ERASMUS kétoldalú szerződéseket, sőt már oktatói és hallgatói cserék is megvalósultak egyes esetekben.

 Francia Információs Nap az SZTE-n

Az egyetem vezetése mellett oktatók és hallgatók is részt vettek az eseményen.

– Joggal merül fel a kérdés, hogy miért olyan fontos a Párizsi Magyar Nagykövetségnek, hogy Franciaország tengerentúli területeivel kapcsolatokat alakítson ki, együttműködéseket hozzon létre az ott működő gazdasági, oktatási, egészségügyi intézményekkel? A válasz azonban nagyon egyszerű: azért, mert ezeken a területeken is élnek magyarok, akiknek bármikor szükségük lehet segítségre. És nincs ez másként fordított esetben sem. Ezekhez az együttműködésekhez a legtöbb esetben az Európai Unió biztosít segítséget, így új célok tűzhetők ki és valósíthatók meg. Minden együttműködés köthető valakihez. Esetünkben Somogyi Norberthez, a Párizsi Magyar Nagykövetség II. o. tanácsosához, aki tudományos és felsőoktatási kérdésekkel foglalkozik és azon dolgozik, hogy ezeken a területeken olyan kapcsolatokat alakítson ki, olyan kezdeményezéseket hozzon létre, amelyek a magyar felsőoktatás javát és a francia felsőoktatás javát egyaránt szolgálják – ismertette József Judit, a Párizsi Magyar Nagykövetség első beosztottja.

 Jozsef_Judit

József Judit

A szóban forgó együttműködések alapját a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar szakmai kapcsolatai képezték, ma már viszont a kétoldalú kapcsolatok kiterjednek az agrártudományi területek mellett, a biológiai, egészségtudományi, idegen nyelvi és más tudományterületeken megvalósítandó együttműködésekre is. Mindebben partner a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, valamint az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar is.

 Alexis_Rusinek

Alexis Rusinek

– Amikor Franciaország tengerentúli területeire gondolunk, rögtön exotikus helyek jutnak eszünkbe, ám a turisztikai látványosságokon, szépségeken és különlegességükön túl ezek a területek egyedülálló lehetőségeket kínálnak a tudományos együttműködésekre és az olyan innovatív és eredeti projektek kialakítására, mint amelyekről ma, itt Szegeden is szó esik. Nagyon örülök, hogy az együttműködések egy része már egy jó ideje, zökkenőmentesen zajlik, és meggyőződésem, hogy a továbbiakban mindez a két ország javát szolgálja majd – mondta Alexis Rusinek, a Magyarországi Francia Nagykövetség Tudományos és egyetemközi együttműködési attaséja.

Francia Információs Nap az SZTE-n

Partnerintézmények bemutatója - volt, aki online kapcsolódott be.

A Francia Tengerentúli Területek Információs Napon bemutatkozott és ismertette intézetének működését, a csereprogramban rejlő lehetőségeket és a francia nyelven zajló képzések előnyeit az/a:

  • Új-Kaledónia és az Új-Kaledóniai Egyetem
  • Université de La Réunion
  • Lycée Agricole d’Opunohu
  • Martinique Lycée Le Robert
  • Université de la Polynésie française
  • Université des Antilles – Guadeloupe
  • Eplefpa De Saint Paul
  • Université de La Guyane
Somogyi_Norbert

Somogyi Norbert

– Annak ellenére, hogy mi Közép-Európában élünk, nagyon sok olyan helyzettel találkozunk nap, mint nap – ilyen volt például a világjárvány vagy a klímaváltozás hatásai – amelyek számunkra viszonylag újnak, ismeretlenek. Az elmúlt időszakban olyan megbetegedésekkel álltunk szemben, amelyekkel ezeken a tengerentúli területeken sokkal több mindent tudnak kezdeni, hiszen ők minden nap ilyen és ehhez hasonló dolgokat kutatnak – ennek tudatában, miért ne kezdenénk el együttműködni, dolgozni olyan kutatóintézetekkel, mint a Pasteur Intézet, vagy Francia Guyana, Francia Polinézia, Réunion és Martinique felsőoktatási intézményei, amelyek ezekkel foglalkoznak minden nap? Hol szerezhetnének, ha nem ezeken a helyeken megfelelő tudást és tapasztalatot jövőbeni orvosaink, gyógyszerészeink, biológusaink? – zárta kérdésével gondolatait Somogyi Norbert, a Párizsi Magyar Nagykövetség II. o. tanácsosa.

Francia Információs Nap az SZTE-n

Az együttműködések részleteinek ismertetésére is sor került.

Az eseményt az SZTE polgárainak élménybeszámolója zárta.

Pósa Tamara

Borítókép: Francia Tengerentúli Területek Információs Napja az SZTE-n.

Fotó: Bobkó Anna, Molnár Dóra



Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek