Bezár

Hírarchívum

1_IMG_8169_B-J_dr._Kecskes_Peter_foosztalyvezeto_Szalay_Bobrovniczky_Vince_helyettes_allamtitkar_prof._dr._Zakar_Peter_rektorhelyettes_dr._Jancsak_Csaba__tanszekvezeto

Egyetemünkön folytatott megbeszélést a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára

Egyetemünkön folytatott megbeszélést a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára

2023. március 24.
2 perc

Közösségek, társadalmi értékek, civil szervezetek szerepe és lehetőségei Magyarországon címmel szabadon választható kurzus indítását tervezi a Szegedi Tudományegyetem.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az egyetemek fontos szerepet vállalnak az ifjúság értéktelített tartalmakkal való megismertetésben, a civil mentalitáskultúra kialakításában. E témában folytatott csütörtökön megbeszélést Szalay-Bobrovniczky Vince a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára prof. Dr. Zakar Péter közkapcsolati és nemzetközi rektorhelyettessel és dr. habil. Jancsák Csaba tanszékvezetővel, az SZTE Közösségi és civil tanulmányok mesterképzésének szakfelelősével. A megbeszélés során a Szegedi Tudományegyetem által kezdeményezett, az egyetemi hallgatók által szabadon választható tantárgy létrehozásának kérdéseit és a szeptemberi indulás tervét tárgyalták meg.

3_IMG_8160

- A tervezett kurzus célja, hogy felhívjuk a hallgatók figyelmét a civil szervezetek által hordozott értékekre, értékteremtő folyamatokra, de ugyanakkor az is cél, hogy a civil szervezetek létrehozásának és működtetésének módozatait is bemutassuk, támogatva ezzel az aktív hallgatók szerep- és feladatvállalását – mondta el Jancsák Csaba, az SZTE Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszék vezetője.

- Az egyetemünkön a szegedi működésének kezdeteitől, a kolozsvári években gyökerező komoly civil aktivitások voltak, – hangsúlyozta Dr. Zakar Péter rektorhelyettes. – Olyan hallgatói és oktatói egyesületek, diákkörök, mint például a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiuma, amely nemcsak baráti társaság volt, de a dél-alföldi tanyakutató és művelődési szerepvállalásával jelentős feladatokat látott el a 30-as években, és ide sorolható e korszakból az Emericana, vagy Délvidéki Fiatalok Egyesülete is, kiemelendő továbbá, hogy az egyetemünkön született meg a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége is, amely az 1956-os forradalom előhírnöke volt - mondta a rektorhelyettes.

2_IMG_8163

Jancsák Csaba a képzés kidolgozója elmondta, hogy „a szabadon választható kurzus legfőbb értéke a praktikus ismeretek nyújtásán felül a civil aktivitások és szerepvállalás népszerűsítése, az állampolgári mentalitáskultúra kompetenciáinak fejlesztése, enkulturáció és értékszocializáció.”

A kurzus kidolgozásának alapját a Közösségi és civil tanulmányok mesterképzési szak oktatásából szerzett tapasztalatok jelentik, de a szervezők számítanak a szegedi egyetem civil szakmai partnereinek közreműködésére is, és komoly hozzáadott értéknek tekintik a civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárság által javasolt szakértők vendégelőadásait is.

SZTEinfo

Borítóképen, balról-Jobbra: dr. Kecskés Péter főosztályvezető, Szalay Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár, prof. dr. Zakar Péter rektorhelyettes, dr. Jancsák Csaba tanszékvezető (Fotó: Bobkó Anna)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek