Bezár

Hírarchívum

Givaudan

Duális képzésen a Givaudan-nál

Duális képzésen a Givaudan-nál

2023. március 21.
4 perc

Évek óta szoros együttműködésben áll a Givaudan Hungary Kft. és a Szegedi Tudományegyetem. A társaság duális képzési és szakmai gyakorlati helyszínként segíti a szegedi hallgatók tanulmányait, és minden évben kiemelten támogatja az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Givaudan a világon piacvezető az ízesítőanyaggyártás területén, de illatanyagok előállításával is foglalkozik. Termékei az élelmiszerboltok polcain nem találhatók meg, megrendelői, partnerei közismert élelmiszeripari cégek. Amikor chipset, instant levest, jégkrémet, joghurtot, édességet vagy üdítőt vásárol nagy valószínűséggel találkozni fog a Givaudan ízeivel. A cég 185 helyszínen van jelen és több mint 16.000 embert foglalkoztat világszerte. A fenntartható fejlődés, a folyamatos innováció valamint a modernizáció kiemelt helyen szerepel a vállalat stratégiai tervében. A cég az európai régió legmodernebb termelőüzeme, mely egy zöldmezős beruházás részeként Makón létesült 2012-ben.

Givaudan

Ide várják a duális képzésben részt vevő SZTE-s hallgatókat, akik közül két fiatalt kérdeztünk arról, milyen feladatokat látnak el a gyárban és miért ajánlanák hallgatótársaiknak a lehetőséget. Megtudtuk: a diákok a duális képzés során már a tanulmányaik kezdetétől betekintést nyernek a vállalat életébe, és megértik a jelenlegi kihívásokat. A duális évek alatt az elméletben megszerzett tudásukat a gyakorlatban kamatoztathatják, ezáltal komplex elméleti és gyakorlati tudással léphetnek a munkaerőpiacra.

Gyakorlatra tesznek szert

- Szerettem volna dolgozni az egyetem mellett, de mindenképp olyan formában, hogy az a későbbiekben is hasznosítható legyen a szakmámban – kezdte Mezei Kristóf, másodéves élelmiszermérnök szakos hallgató. – A duális képzésről az egyetem honlapján olvastam, innen tájékozódtam a partnervállalatokról is. Nagyon megtetszett, hogy olyan szakmai tapasztalatot és gyakorlatot szerezhetek, amelyet a karrierem során is kamatoztathatok, emellett úgy gondolom, hogy az egyetemen is hasznosíthatom azt a tudást, amit itt megszerzek – magyarázta Mezei Kristóf. Elmondta: a duális képzést 2022 februárjában, a tanulmányai második félévében kezdte a Givaudannál. Minden félévben bevonják egy nagyobb projektbe, emellett pedig folyamatosan támogatja a termelésvezető, a területvezetők és a termelési adminisztrátor munkáját. Ezek a feladatok nagyon sokrétűek, és ennek köszönhetően már a termelés teljes területét átlátja, a részfolyamatoktól a nagy egészig.

- A kommunikációs és a vezetői készségeim a nyár folyamán sokat javultak, ugyanis napi szinten emberekkel kellett dolgoznom, őket irányítani, tőlük információt és tapasztalatot szerezni. Az informatika területén is sokat fejlődtem, az excel használatában jelentős tudásra tettem szert, valamint megtanultam használni a vállalatirányítási rendszereket. Emellett a Givaudannál az angoltudásomat is kamatoztathatom és fejlesztem, hiszen egy svájci központú multinacionális cégről van szó. Annak ellenére, hogy egy közel 600 fős gyárról beszélünk, rengeteg folyamatba beavatnak minket, duális hallgatókat is. A Givaudannál számomra a legnagyobb pozitívum, hogy mindig olyan feladatokat kapunk, amelyek szakmai jellegűek és bármikor feltehetjük a kérdéseinket, emellett folyamatosan figyelemmel kísérik a tevékenységünket és a fejlődésünket, mindenki szívesen segít minket, hallgatókat.

Előny a munkaerőpiacon

Szarka Kristóf mechatronikai mérnök szakos hallgató szerint az ipari versenyszférában működő cégeknél - kiváltképp a friss diplomás mérnököknél – hatalmas a verseny a munkaerőpiacon. Ezért fontos, hogy a diploma megszerzése után úgy lépjenek a munkaerőpiacra, hogy minél versenyképesebb portfólióval rendelkezzenek. Véleménye szerint mindezek mellett fontos szempont, hogy a duális képzés időszaka alatt még havi fizetést is kapnak.

- 2021 augusztusában csatlakoztam a Givaudan Hungary Kft.-hez, ez alatt a közel másfél év alatt különböző, kisebb tervezési feladatokat kaptam a méretezéstől a gyártáson át a beépítésig. Az egyik projektben egy bővített technológián végeztem területfelmérést, a különböző érzékelők, szelepek és motorok adatainak összegyűjtésével. Amit a feladataim közül még kiemelnék az a különböző alkatrészek rendelése, árajánlat kérés és raktározási feladatok ellátása – mondta Szarka Kristóf.

Vezetői támogatás, folyamatos fejlődés

S hogy miért ajánlanák az SZTE hallgatóinak a Givaudant? - A duális képzés alatt számos kihívással találkozhatnak, amit meg kell oldani, ezáltal pedig tudást és tapasztalatot szerezhetnek. A vezetőimtől folyamatos támogatást kapok, és egyenlő félként kezelnek engem. Az egyszerűbb teendők mellett számos komolyabb, gondolkodást igénylő feladatot is rám bíznak – hallottuk Szarka Kristóftól.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek