Bezár

Hírarchívum

Nyito_Kolozsvari_Matyas-szobornal

Vándorúton Erdélyben Tamási Áron nyomán – az SZTE JuGyu-diákok kirándulása, Határtalanul

Vándorúton Erdélyben Tamási Áron nyomán – az SZTE JuGyu-diákok kirándulása, Határtalanul

2023. június 26.
4 perc

Útra keltek és bejárták a történelmi Erdély és a Partium vidékeit a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája (JuGyu) 7. osztályos tanulói. A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta (HAT-KP-1-2022/1-000442).

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Arany Jánostól Hunyadi Mátyáson át Kőműves Kelemenig – történelmi és irodalmi alakok kísérték az SZTE JuGyu hetedikesei erdélyi útját.

Csonka-toronyban_j

Az utazás első állomását Nagyszalonta jelentette, ahol a Toldi költőjéről emlékeztek meg, és ahol egy interaktív kiállítást tekintettek meg.

Nagyvarad_Szent_Laszlo_templom_j

Nagyváradon a Szent László Székesegyháznál álltak meg először, ezt követően – idegenvezető kíséretében – Ady Endre és Juhász Gyula életének néhány momentuma jelent meg a diákok és kísérőik szeme előtt.

Kalotaszentkiralyi_diakok

– A Királyhágó az Erdélyi Fejedelemség határa is egyben. Ezután a bánffyhunyadi református templom felújított kazettás mennyezetében gyönyörködhettünk. A templom hányattatott sorsáról megtudtuk: háromszor építették újjá. Rendkívül csodálatos belülről a maga letisztult, mégis szépen kidolgozott tereivel – magyarázta az egyik kísérő tanár, Körömi Bence.

Az SZTE gyakorló iskola diákjai első erdélyi napjukat Kalotaszentkirályon zárták. Ott népviselet- és néptáncbemutatóval kedveskedtek nekik a helyi iskola tanulói.

– A második napon Kolozsvárra indultunk, ahol először a Házsongárdi temetőben tettünk látogatást, megkoszorúzva Apáczai Csere János sírját. Ezt követően bejártuk a Református Kollégium épületét, ahol a helyi diákokkal ismerkedtek a gyerekek.

Kolozsvari_Matyas-szobornal_j

Az SZTE Juhász Gyula gyakorló iskola diákjai és kísérőik csoportképe Mátyás király kolozsvári szobránál

Kolozsvari_reformatus_kollegiumbeli_eloadas_j

A JuGyu-s diákok kiselőadással készültek Szeged városáról, kiemelve a közös pontokat, mint a Farkas utcai templom, illetve az alsóvárosi templom közötti hasonlóságokat – ismertette a program részleteit a történelem szakos pedagógus.

A Farkas utcai templomban az orgonát a szegedi iskola diákjai közül ketten is megszólaltatták.

– Kolozsvár központjában, szintén idegenvezető kíséretében, rengeteg információt megtudhattunk a Szent Mihály-templomról, melynek tornyába a vállalkozó szellemű diákok fel is mehettek. Kolozsvári látogatásunkat Hunyadi Mátyás szülőházának megtekintésével zártuk. Azonban második erdélyi napunk ezzel még nem ért véget!

Kolozsvari_Farkas_utcai_templomban

– Tovább folytattuk utunkat, s meg sem álltunk Korondig, ahol Józsa László fazekasmester a szakma rejtelmeibe avatott be minket. Ezt követően Farkaslakán megkoszorúztuk Tamási Áron sírját – sorolta az élményszerző lehetőségeket Körömi Bence.

Szejkefürdőn Orbán Balázs történetíró sírját, és az ahhoz vezető székelykapukat tekintették meg.

Utazásuk harmadik napján a túrázás került középpontba.

Gyalogosan vágtak neki az útnak. Megtekintették a Békás-szoros sziklás falait, azután pedig gyönyörködtek a Gyilkos-tóban.

Hunyadiak_sirjanal_eloadas_j

Az SZTE Juhász Gyula gyakorló iskola diákjai fölkészültek az erdélyi kirándulásra: a Hunyadiak sírjánál kis előadással emlékeztették egymást a történelmi hősök életének fordulópontjaira

– Kalandozókedvű csoportunk nagy része a Kis-Cohárd csúcsát is meghódította, ha kellett, egymást is bátorítva, segítve – utalt a túra csapatépítő erejére a pedagógus.

Kis-Cahard_tetejen_j

– A nap végén a fölösleges energiánkat táncházzal zártuk, melyet helyi néptánctanár vezetett, és amit mindenki, tehát tanár és diák egyaránt élvezett.

Teleki-Bolyai_Konyvtarban_j

A szegedi iskolai csoport a negyedik erdélyi napján – Székelyudvarhelyen keresztül – Fehéregyházára indult, s a Petőfi 200-emlékévhez kötődve a költőnek címzett emlékmúzeum kiállítását tekintette meg, illetve előadást hallgatott a segesvári-fehéregyházi ütközetről. Kapcsolódva a szabadságharc költőjéhez, rövid időt a segesvári várban is eltöltöttek.

– Megtekintettük a marosvásárhelyi Teleki-Bolyai Könyvtárat, mely a 19. századi Erdélyben a hazai Országos Széchenyi Könyvtárral azonos szereppel bírt. Tekintettel arra, hogy az előző napon belekóstoltunk a túrázásba, a program biztosította számunkra a „repetát”: a Tordai-hasadék átkelésekor nemcsak új hobbinknak hódolhattunk, de – visszacsatolván Nagyváradra – újfent picit Szent László nyomában járhattunk – fogalmazott Körömi Bence.

Tordai_sobanya_j

Pénteken, az utazás utolsó napján sem lankadt a kirándulók lelkesedése: bejárták a Tordai Sóbányát, megnézték a nagyenyedi vártemplomot.

JuGyu_tanarok_Kis-Cahard_tetejen_j

– Az út utolsó állomása Déva volt, ahol a Magyarok Nagyasszonya Kollégium lakói számára vittünk adományt, majd megmásztuk a Magos Déva várához vezető utat – zárta az élménybeszámolót a csapat egyik kísérője. A tanár hozzátette: – A gyerekek a program aktív résztvevőiként rengeteget készültek, a buszon, és a helyszíneken egyaránt kiselőadásokkal segítették társaik ismereteinek gazdagodását. Mindannyian nagyon jól éreztük magunkat, és elismeréssel tartozunk Beke Ferenc és Lakatos Ferenc kollégáknak, akik megszervezték a kirándulást, hiszen munkájuk nélkül mindannyian, rengeteg emlékkel és élménnyel lennénk szegényebbek.

Hatartalanul_logo

SZTEinfo – K. B.

Fotók: Gyuris Edit, Körömi Bence

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek