Bezár

Hírarchívum

Nyito_Kariko_Katalin_Kiallitas_MTA_S-77

Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább – SZTE-kiállítás Budapesten, az MTA könyvtárában

Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább – SZTE-kiállítás Budapesten, az MTA könyvtárában

2023. június 08.
8 perc

A fiatalok különböző csoportjaival találkozott budapesti látogatásán Karikó Katalin. 2023. június 5-én a „Karikó-módszer” titkaiba avatta be a Fiatal Kutatók Akadémiája tagjait és vendégeit, majd részt vett az életútját bemutató tárlat megnyitóján. Az SZTE „Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább” című kiállítása november 14-ig várja az érdeklődőket az MTA Könyvtár és Információs Központban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A „Karikó-módszer” – Útravaló fiatal kutatóknak. E címmel hívta a tudomány híveit az MTA székházába 2023. június 5-én a Fiatal Kutatók Akadémiája. A 2019-ben alakult szervezet nagyszabású rendezvényére összegyűlt sokaságot Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke köszöntötte.

Kariko_Katalin_MTA_W-4

Az Akadémia elnöke, Freund Tamás köszöntötte Karikó Katalint és az előadására kíváncsi, az MTA székházának két termét megtöltő érdeklődőket

Tippek ifjú kutatóknak

Hogyan alakul ki és marad fenn az emberben a tudomány iránti érdeklődés? A kérdésekre saját élettörténetének a sztorijaival válaszolt Karikó Katalin.

– Illik a diáktársak munkáját is figyelemmel kísérni – kezdte a „tanácsadást”. – Tanuld meg a stressz kezelését! Arra figyelj, hogy TE mit tudsz tenni, ne arra, hogy másoknak mit kellene tenniük! – javasolta. – A komfortzónád el kell hagynod! Hinned kell magadban! – összegezte kedvence, a Sztevanovity testvérpár Gyémánt és arany című dalában kifejtett gondolatot: „(…) Lehet égbe nyúló csúcs, ami hív / Néha oly magasra vágyik a szív / Sűrű útvesztőkbe érsz / De a csúcsra gondolsz / És csapdáitól többé már nem félsz (…)”

Kariko_Katalin_MTA_W-23

Egy biológus gondolatai a kutatásról , avagy a Karikó-módszerKarikó Katalin a Fiatal Kutatók Akadémiája vendége volt az MTA szlékházban

Mi a célja a kutatásnak? Mi a fontosabb: a tudományos problémák megértése vagy a tudományos előmenet?

A kutatás célja a természet folyamatának a megértése legyen! – hangsúlyozta. – E célról ne hagyd, hogy elterelje a figyelmedet a közlemények számának növelése, a pályázati kényszer, a pénz, a fokozatszerzés, az előléptetés és a kinevezés – sorolta a buktatókat.

Kariko_Katalin_MTA_W-25

A Fiatal Kutatók Akadémiája két társelnöke: Képes Gábor és Wilhelm Imola

Mi a siker titka?

Ha a kutatásra, az örömmel végzett munkádra összpontosítasz, az boldogsághoz vezet –fogalmazott. – Ez a boldogság maga a siker. Ám folyamatosan ügyelned kell a testi és lelki egyensúly fenntartására!

Kariko_Katalin_MTA_W-45

Meddig tartson ki a kutató a kísérleti eredményekre várva? Széll Márta biológus, az SZTE rektorhelyettese kérdéssel hívta föl a figyelmet a kutatói módszer kényes pontjára

Hogyan lehet a tudományos irodalomban navigálni?

– Jó „könyvelőnek” kell lenned! – mutatott magára mosolyogva, majd Excel-táblázatokat mutatva illusztrálta, miként összegezi és teszi könnyen csoportosíthatóvá szakirodalmi olvasmányait és az azokban foglalt adatokat, vagy a kísérletei eredményeit, vagy a fölhasznált vegyszerekkel és kísérleti anyagokkal kapcsolatos információkat.

Kariko_Katalin_MTA_W-10

„Ha a kutatásra, az örömmel végzett munkádra összpontosítasz, az boldogsághoz vezet – fogalmazott Karikó Katalin

A „szkeptikus tudós” módszere

Az MTA két terme is zsúfolásig megtelt, oly’ sokan voltak kíváncsiak a világsikerre vezető „Karikó-módszerre”. A tudós nő a fiatal kutatónőkhöz fordulva „aláhúzta”: a tudomány és a magánélet közötti egyensúly fenntartásához fontos a család – a szülők, a házastárs és a gyerek – nyújtotta támogató közeg. Azt is megkérdezték az mRNS-kutatótól, hogy „Szkeptikus tudósnak” tartja-e magát?

Kariko_Katalin_MTA_W-14

Fiatal kutatók és hosszú ideje fiatal emberek egyaránt érdeklődéssel hallgatták a világhírű biológust, gondolatait a kutatásról

– Alapvető módszerem, hogy a kísérlet megtervezésekor felállítom a hipotézist, amit aztán megpróbálok megdönteni. A természettudományban az adat a lényeg – hangsúlyozta. – Az adatokból levont következtetés persze lehet téves. De a tudomány sajátja az önkorrekció.

Kariko_Katalin_MTA_W-22

Karikó Katalin szerint nincs „rossz kísérlet". A kísérlet a hipotézis megdöntésének az eszközei is lehet

Az mRNS-kutató mondandójába többször is beleszőtte: a kíváncsiság vezérli kutatómunkáját. A csodálatos hírvivő RNS-molekula terápiás fejlesztését tekintette legfőbb céljának.

Kariko_Katalin_MTA_W-27

Hogyan tartható fenn a kutatói kíváncsiság? Miként egyeztethető össze a családanyai és a kutatónői szerep? ... Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre vártak választ a fiatalok

– Az új biotechnológiai eredmények csak akkor hasznosulnak, ha azokat a társadalom elfogadja. Ehhez az elfogadáshoz, az álhírek ellenszereként a tudományos eredmények közérthető magyarázata szükséges, a folyamatos ismeretterjesztés – adott feladatot az ifjú kutatóknak és a médiamunkásoknak Karikó Katalin.

Kariko_Katalin_MTA_W-26 Karikó Katalin nővére és barátai is kíváncsian hallgatták a humorra fűszerezett (élet)módszertani előadást

A világhírű tudós díjai

A tudós felelősségéről szólt köszöntőjében Wilhelm Imola, a Fiatal Kutatók Akadémiája társelnöke, amikor köszöntötte a „Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább” című kiállítás 2023. június 5-i megnyitóján megjelenteket.

Kariko_Katalin_MTA_W-65

 A Szegedi Tudományegyetem gondozta tárlatot befogadó MTA Könyvtár és Információs Központ általános főigazgató-helyettese, Gaálné Kalydy Dóra kifejezte örömét, hogy Karikó Katalin díjai közül a legérdekesebbeket Budapesten is bemutathatják.

Kariko_Katalin_MTA_W-69

Gaálné Kalydy Dóra, az MTA Könyvtár és Információs Központ általános főigazgatóhelyettese

A Szegeden, Kisújszálláson, Zánkán, Salgótarjánban és Gyulán „Karikó Katalin elismerései a tanulmányi versenyektől a Lasker-díjig” címmel sikeres vándorkiállításunk az MTA Könyvtárba érkezve bővült, a jövőbe mutat. Ezt a változást fejezi ki a szomszédos teremben megtekinthető tárlat címe is: „Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább” – magyarázta megnyitó beszédében Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese.

Kariko_Katalin_MTA_W-72

A Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese, Széll Márta nyitotta meg a „Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább” című kiállítást

Karikó Katalin útjának fontos állomásaira utalnak az SZTE Klebelsberg Könyvtár Karikó-gyűjteményének itt először együtt látható tárgyai és dokumentumai. A 3 üvegtetejű tárolóban a szegedi egyetemi évekhez és a Szegedi Biológiai Kutatóközponthoz kötődő relikviák kaptak helyet. A szegedi egyetemi bibliotéka képviseletében Kokas Károly főigazgató-helyettes és két könyvtáros – Csengődi Erika, Farkas Katalin – is megjelent az Akadémián.

Kariko_Katalin_MTA_W-67


– A Covid-19 pandémia megfékezésében kulcsszerepű mRNS-alapú vakcinák kifejlesztése irányította a világ figyelmét Karikó Katalinnak a hírvivő RNS-sel kapcsolatos felfedezései jelentőségére. A koronavírus okozta járvány arra is rádöbbentette az embereket, hogy a jelen és a jövő kihívásaira adható válaszokban a tudományé és a kutatóké a főszerep. E fölismeréssel párhuzamosan egyre többször megszólított Karikó Katalin az élettörténetével és a személyiségével a tudós nő ikonikus alakjává vált – fogalmazott a megnyitón a biológus Széll Márta.

Kariko_Katalin_MTA_W-99

Az MTA Könyvtár és Információs Központ emlékérmét Karikó Katalinnak Gaálné Kalydy Dóra adta át

Karikó Katalinnak az amerikai egyetemeken és laboratóriumokban, jórészt mellőzöttségben eltöltött munkás négy évtized utáni, 2021 óta eltelt időszakáról szólnak az MTA könyvtárbeli kiállítási térben elhelyezett fényképek. A sajtófotók és a képek alatti szövegek megmutatják: Karikó Katalin a neki adományozott kitüntetések átadó ceremóniáit a tudomány népszerűsítésének új fórumaivá alakította. A műtárgyfotók a magyarországi, az európai, az amerikai és az ázsiai díjakat képzőművészeti alkotásként mutatják be. A szépséges fényképeket Sahin-Tóth István, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság kreatív munkatársa készítette.

Kariko_Katalin_MTA_Kiallitas_W-33

Karikó Katalin "tárlatvezetést" tartva mesélt a díjai történetéről egykori egyetemi csoporttársának, Géczi János költőnek és képzőművésznek

Az MTA Könyvtárban rendezett tárlatot kivételessé teszi, hogy itt helyet kapott, a nyilvánosság számára először látható Karikó Katalin néhány jelentős díja. E kisplasztikák között 4 olyan emlékérme is fölfedezhető, amelyet a magyar biokémikus az amerikai Nobel-díjnak nevezett Lasker-díj átadó ceremóniája után vett át.

Kariko_Katalin_MTA_Kiallitas_W-37

Egyetlen kémiai kitüntetéséről, a Solvay-díjról készült műtárgyfotó előtt Karikó Katalin és Géczi János

A „Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább” című kiállítás kurátora, Újszászi Ilona újságíró-szerkesztő, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság kommunikációs szakértőjének a szövegei adnak hátteret. A képek alatti QR-kódok pedig elvezetnek az SZTE Hírportál cikkeihez.

Ilyen témájú és összetettségű ismeretterjesztő tárlat ritkaságszámba megy a magyar tudománytörténetben – összegzett az SZTE rektorhelyettese. – Nagy öröm számunkra, a szegedi egyetem egykori és mai polgárai számára, hogy 2023. november 14-ig látogatható a tárlat az Akadémia könyvtárában!

A Karikó Katalin díjait új megvilágításba helyező tárlat berendezésében közreműködő munkatársai közül Simon Andrea és Budai-Király Tímea segítségét külön is megköszönte a MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgató-helyettese, illetve az SZTE-stáb..

Kariko_Katalin_MTA_Kiallitas_W-40

Nyilvános „magánbeszélgetés” a tudományról

A tudomány csúcsairól az odáig vezető útra visszatekintő és a jövőbe mutató kiállítás nyitányán a főszereplővel, a világhírű Karikó Katalinnal egykori szegedi egyetemi csoporttársa, a biológus Géczi János József Attila-díjas író és képzőművész beszélgetett.

Kariko_Katalin_MTA_W-90

Két egykori JATE-s, két egykori biológia szakos szegedi egyetemista beszélgetett az SZTE gondozásában Budapestre érkezett tárlat, a Karikó Katalin életútját a díjain keresztül bemutató kiállítás megnyitó ünnepsége után

„Hogy vagy?” Első kérdésnek ezt szavazták meg az egykori csoporttársak, amikor körükben Géczi János „közvéleménykutatást” tartott arról, miként kezdődjön a nyilvános „magánbeszélgetés” világhíressé lett barátjukkal, Karikó Katalinnal.

Szó esett egyetemi ismerősökről, a kutatói kíváncsiságot ébren tartó módszerekről, az mRNS-alapú terápia és a vakcinák fejlesztéséről, a díjözönről. Kérdezett PhD-hallgató és az akadémiai bölcsőde egykori gondozója, középiskolás diák és sebészorvos. Amikor az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztésében játszott szerepéről beszélt Karikó Katalin, azt hangsúlyozta: a Covid-19 pandémia időszakának igazi hősei az egészségügyben dolgozók, a takarítóktól kezdve a nővéreken át a doktorokig.

Kariko_Katalin_MTA_Kiallitas_W-11

Nagybajom és Jászberény iskoláiból is Budapestre jöttek a diákok, hogy találkozhassanak Karikó Katalinnal

Diákok érkeztek az Akadémia könyvtárába Nagybajom és Jászberény iskoláiból azért, hogy szegedi és budapesti fiatalokkal, akadémikusokkal és egyetemi oktatókkal együtt meghallgassák Karikó Katalin motiváló történeteit életútjáról és a kutatásról, majd őt kísérve megnézzék a „Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább” című kiállítást. Bejelentették: az SZTE gondozásában és az MTA Könyvtár támogatásával megvalósult tárlat 2023. november 15. után Veszprémbe, Európa kulturális fővárosába költözik.

Újszászi Ilona

Fotók: Sahin-Tóth István

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek