Bezár

Hírarchívum

Nyári tábor az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézetben

Itt a vakáció, éljen a fizika! – véget ért az az ELI ALPS nyári tábora

Itt a vakáció, éljen a fizika! – véget ért az az ELI ALPS nyári tábora

2023. június 23.
4 perc

Tudományos előadásokat hallgatva, feladatmegoldásokkal, beszélgetésekkel, laborlátogatással töltött egy hetet 18 középiskolás az ELI ALPS Lézeres Kutatóközpont nyári táborában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Idén tizennyolc középiskolás diák táborozott az ELI ALPS nyári táborában; Horváth Vera, a kutatóintézet látogatóközpontjának vezetője, a tábor vezetője elmondta, hogy a fizikát vakációs programként kedvelő fiatalok naponta négy foglalkozáson vettek részt. Az ELI ALPS tudományos kutatói és a Szegedi Tudományegyetem oktatói elméleti előadásokat, közös feladatmegoldásokat, beszélgetéseket, kísérleti bemutatókat és laborlátogatásokat rendeztek a táborlakók számára. A tudományos programokat érezhető kíváncsisággal kezelő tanulók közül többen is nagy valószínűséggel az egyetemek fizika szakán folytatják majd. A tábor sajátossága, hogy középiskolásai a program végén - pénteken délelőtt - másfél órás tesztet töltöttek ki a héten hallgatott tudományos előadások témáiból. A tét pedig az, hogy a sikeres tanulók 25 pontot szerezhetnek a következő években esedékes felvételijükre a Szegedi Tudományegyetemre.

Az idei táborozó csapatba 9., 10. és 11. osztályt végzett diákok érkeztek; heten az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában, ketten a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban, egy-egy diák makói József Attila Gimnáziumban és a szegedi Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Technikumban, a többiek pedig pécsi, budapesti, dunakeszi, kecskeméti és mosonmagyaróvári gimnáziumokban tanulnak.

Nyári tábor az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézetben
Dr. Földi Péter foglalkozása az ELI ALPS nyári táboros diákjaival. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Fotóriporterünk, Kovács-Jerney Ádám a tábor keddi napját látogatta meg, amelynek kezdetén Dr. Földi Péter fizikus, az ELI ALPS kutatója, az SZTE Elméleti Fizikai Tanszékének tanszékvezetője a newtoni mozgásegyenlet Python programnyelvű számítását mutatta be a diákoknak. Az érkező előadót a gördíthető táblán az előző napi differenciálszámítási maradványok fogadták, 11-ikes diákok írták egy közös feladatmegoldáshoz. „Nagyobb baj már nem lehet”, jegyezte meg Földi Péter, és valóban, a tegezés-önözés megállapítása problémásabb kérdés lett, mint a Python, amelyet a társaság jó negyede már korábbról ismert. Földi Péter „Fizika és Python - játék és modellezés” című videói SZTE TTIK Fizikai Intézet Youtube-csatornáján megtalálhatók. A második előadáson Dr. Márton Zsuzsanna, az ELI ALPS Ultragyors Nanotudományok Kutatócsoport tudományos munkatársa a feketetesttől, Max Planck kvantumhipotézisén át a fotoelektromos hatás Einstein-féle magyarázatáig vezette végig a középiskolás hallgatóságot, akiknek figyelmébe egy-egy feladatmegoldás is belefért.

Az előadások szünetében megszólítottuk Zádori Gellért kilencediket végzett tanulót a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium mat-fizes diákját. A matematika mellett kivált a fizika érdekli, és tavaly nyolcadikosként is részt vett az ELI ALPS tudományos táborában. Gellért a 9. évfolyam emelt kategóriájában Mike Péter tanítványaként idén éppen az ELI-ben, egy emelettel lejjebb vehette át a Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Verseny harmadik díját. Azt mondta, a matematikai analízis eszköztárát a gimnáziumban később tanítják majd meg, de ő örül, hogy előkerült a téma: „Szívesen veszem, mert amúgy is keresem a lehetőségeket, hol lehet tudásra lehet szert tenni, és ez a tábor valóban ilyen.”

A fizikai optikát is később tanulják, de a téma érdekes, és ha az ember utána olvas, akkor lehet érteni. Gellért egyébként az egyetemek publikált tananyagait szokta olvasni, a MIT például komplett előadásokat publikál, vannak nyitott órái a neten, és ebből sok információt meg lehet szerezni. Többek között a szakmai angol nyelv is ráragad az emberre – tanácsolja Gellért, aki a nyelvek tanulását kihívásként és egyben szabadidős hobbiként fogja fel, az angol mellett jelenleg a modern görög nyelvet tanulja.

Természetesen megkérdeztük, hová szeretne 3 év múlva felvételizni. Most megy az összehasonlítás, mondta óvatosan, hogy melyik lehet a legjobb választás; egyelőre a top kettőben az ELTE és az SZTE van. Utóbbi alighanem annak is köszönhetően, hogy múlt héten radnótis diáknapon látogatták meg a Szegedi Tudományegyetem Fizika Intézetét.

A tudományos táborban Horváth Vera, az ELI ALPS látogatóközpont vezetője, Filus Zoltán mérnök, Dr. Tímár-Grósz Tímea tudományos munkatárs, Dr. Lécz Zsolt tudományos munkatárs, Dr. Czirják Attila egyetemi docens, az ELI tudományos kutatója, Dr. Pajer Viktor tudományos munkatárs, valamint Dr. Nagy Gergely és Tóth Lázár fiatal kutatók tartottak előadást. A laborlátogatás során minden diák 4 laborban, a terahertzes, az orvosbiológiai, a kémiai és a nanofabrikációs laboratóriumban töltött el 1-1 órát, kis csoportokban, tisztatéri ruhába szabályosan beöltözve. A laborokban Dr. Fülöp József és csoportja, valamint Dr. Szabó Rita, Dr. Molnár Réka, Dr. Márton Zsuzsanna, Dr. Budai Judit és Trényi-Sárosi Krisztina fogadták őket. A tábor pénteken délután Ignácz Ferenc mestertanár (SZTE) látványos fizikai kísérleti bemutatójával zárult az ELI ALPS-ban.

Panek Sándor

A borítóképen: Dr. Földi Péter foglalkozása az ELI ALPS nyári táboros diákjaival. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek