Bezár

Hírarchívum

PontOtt_Parti_N-4876

Felvételi rekord a Szegedi Tudományegyetemen: tizenegy éve nem volt ennyi gólya Szegeden

Felvételi rekord a Szegedi Tudományegyetemen: tizenegy éve nem volt ennyi gólya Szegeden

2023. július 27.
5 perc

Harminc százalékkal növelte hallgatói létszámát a Szegedi Tudományegyetem a 2023-as központi felvételi eljárásban – 7896 új hallgatót vett fel az intézmény, így a soron következő pótfelvételi, a szakirányú képzések és a külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően, több mint 9000 új diák kezdheti meg tanulmányait 2023 szeptemberében az SZTE-n.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2023-as központi felvételi eljárásban 452 szakot hirdetett meg az intézmény, melyre 9015-en jelentkeztek első helyen. Az idei eljárásban 7896-an, azaz 1820 fővel többen jutottak be a Szegedi Tudományegyetemre, mint 2022-ben. 5445-en alap, 1108-an mester, 1014-en osztatlan, 329-en felsőoktatási szakképzésen kezdik meg tanulmányaikat. Közülük állami ösztöndíjas képzésen 6621, önköltséges finanszírozási formában 1275 új hallgató tanul majd. Szegeden 7546, Hódmezővásárhelyen 302, Békéscsabán 48 hallgató kezdi meg tanulmányait.

 PontOtt_Parti_W-4930

Feszült pillanatok a tegnap esti SZTE Pont Ott Partin. Fotó: Sahin-Tóth István

Nőtt a hallgatói létszám az alapképzéseken, osztatlan és mesterképzésen. A képzési formák közül változatlanul a nappali képzések a legnépszerűbbek, de idén örvendetesen nőtt a levelező és távoktatásos képzésekre felvett hallgatók száma is, ami azt jelenti, hogy egyre többen szeretnének munka mellett tanulni. Levelező alapképzésre 1426 fő, levelező mesterképzésre 639 fő, távoktatás tagozatra 140 fő jutott be.

Sok hallgatóval bővül idén az ÁJTK-n a jogász (375 fő) és nemzetközi tanulmányok szak (87 fő), de népszerű a megújult személyügyi, munkaügyi és szociális igazgatás szak is, ahol 110 fő lehet szeptembertől szegedi egyetemista.

A zenei és művészeti képzéseket kínáló BBMK-n az ének és operaének, klasszikus hegedű szakok voltak a legkeresettebbek.

A BTK-n a hagyományokhoz híven továbbra is nagy népszerűségnek örvendett az anglisztika alapképzés (137 fő), a pszichológia alapszak nappali (135 fő) és levelező tagozat (68 fő) is. Emellett a kommunikáció- és médiatudomány szakra is többen (103 fő) iratkozhatnak be.

Az ETSZK-n idén 709 hallgató tanulhat a gyógyító szakmák egyikén, a két legnépszerűbb szak a gyógytornász (195 fő), ápoló (172 fő) és a dentálhigiénikus szak (84 fő) volt.

A FOK fogorvosképzésére 72 főt vettek fel.

A GTK alapszakjai közül a kereskedelem és marketing (123 fő), illetve a gazdálkodás és menedzsment (169 fő) indul a legnagyobb létszámmal. Utóbbi távoktatásos képzési formában is nagy népszerűségnek örvendett, 140 fővel indul el a mostani évfolyam.

A GYTK gyógyszerész képzésére idén több mint százan (116 fő) nyertek felvételt.

Szintén jelentősen növelte hallgatói létszámát a JGYPK: nappali tagozatos képzései közül a gyógypedagógia (230 fő), a képi ábrázolás (61 fő), a közösségszervezés (140 fő), az óvodapedagógia (121 fő) és a rekreáció és életmód (121 fő) voltak a legnépszerűbbek.

A Mérnöki Karon ismét az élelmiszermérnök (130 fő) és a gépészmérnök (146 fő) alapszakra vették fel a legtöbb jelentkezőt, de népszerű a műszaki menedzser (110 fő), a mechatronikai mérnöki (90 fő) és az újonnan indult ipari termék- és formatervező szak is.

Az MGK-n a mezőgazdasági mérnök és vidékfejlesztési agrármérnöki alapszakok egyaránt keresettek, és a nemrég elindított gyógy- és fűszernövény szak és az agrár-és üzleti digitalizáció szak is vonzotta a hallgatókat.

Idén sem volt könnyű bejutni a SZAOK általános orvos szakára, ennek ellenére több mint 250-en (262 fő) tanulhatnak elsőévesként az orvosképzésben.

A TTIK-n a biológia (187 fő), a gazdaságinformatikus képzés (141 fő), valamint a programtervező informatikus szak (490 fő) indul magas létszámmal. A karon a mesterszakok közül a biológus (39 fő), a programtervező informatikus (43 fő), a vegyész (24 fő) és a molekuláris biológia szak (25 fő) volt népszerű.


felveteli_eredmenyek

Hagyományosan magas pontszám kellett a pszichológia képzésre, ahova 435 ponttal lehetett bejutni és a nemzetközi tanulmányok szakra, ahova 395 pont kellett. A kommunikáció- és médiatudomány szakra 402 ponttal lehetett bekerülni. A jogász szakra 438 pont, az általános orvos szakra pedig 428 pont kellett. A gazdálkodási és menedzsment szakra angol nyelven 421 pontra volt szükség.

 PontOtt_Parti_W-4655

Több mint ezer fiatal várta együtt a ponthatárokat az SZTE Pont Ott Parti rendezvényén. Fotó: Sahin-Tóth István

A Szegedi Tudományegyetem vállalati és intézményi kapcsolatainak köszönhetően rugalmasan reagál a munkaerőpiaci igényekre és elvárásokra. Egyre több speciális és interdiszciplináris területen is kínál képzéseket az egyetem, pl. molekuláris bionika mérnöki, info-bionika mérnöki, kiterjesztett hatáskörű ápoló, agrár- és üzleti digitalizáció, design- és művészetmenedzsment, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnöki, egészségügyi menedzser, ipari termék- és formatervező, táplálkozástudomány, valamint művészeti instruktor képzésre is lehetett jelentkezni.

Az SZTE hallgatói létszáma folyamatosan emelkedik, amiben szerepet játszik az egyetem felelősségvállalása és hallgatóbarát szemlélete. Magyarország legjobb egyetemeként, tudományos és oktatási központként az egyetem vezető szerepet vállal a fiatalok támogatásában. A középiskolás diákok egyetemi beilleszkedését és későbbi szakmai fejlődését szolgálják a START, START+ és Zirzen Janka ösztöndíjprogramok, melyekre szeptember 11-ig lehet jelentkezni a https://juniorakademia.szte.hu/ oldalon. A pályázatokat szeptemberben bírálja el az SZTE Tehetséggondozó Tanácsa.

A felvételizők értesítését 2023. július 26-én este kezdte meg az Oktatási Hivatal SMS küldéssel, illetve a besorolási döntés felvi.hu-n keresztüli eljuttatásával. A Szegedi Tudományegyetem, mint az ország egyik legzöldebb egyeteme, papír alapú értesítést nem küld, a felvettek e-mailben kapnak értesítést a tanulmányok megkezdéséhez szükséges tudnivalókról, és a http://u-szeged.hu/felvettek oldalon keresztül tájékoztatja új hallgatóit.

A beiratkozást idén is a Messengeren elérhető chatbot segíti. Személyes beiratkozásra 2023. szeptember 4. és szeptember 8. között lesz lehetőség az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

A Szegedi Tudományegyetem pótfelvételit hirdet azok számára, akik nem jelentkeztek a 2023-as általános felsőoktatási felvételi eljárás során; vagy jelentkeztek, de nem nyertek felvételt egyetlen felsőoktatási intézménybe sem. A hagyományos önköltséges képzések mellett idén is számos képzésen lesz lehetőség államilag finanszírozott helyekre jelentkezni. A jelentkezéssel kapcsolatos részletes információk az SZTE Pótfelvételi oldalon lesznek elérhetők.

SZTEinfo

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek