Bezár

Hírarchívum

Nyito_Szanto_Laszlo_Dr._Nemethne_Birkas_Marta

60 éve – Az első hazai veseátültetés a szegedi egyetem sebészeti klinikáján Dr. Németh András bravúrja

60 éve – Az első hazai veseátültetés a szegedi egyetem sebészeti klinikáján Dr. Németh András bravúrja

2023. január 20.
6 perc

Mérföldkő a magyar orvoslásban a 60 éve a szegedi sebészeti klinikán elvégzett első magyarországi élődonoros veseátültetés. Az 1962. december 21-én történt sebészeti bravúr körülményeit idézték fel az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar ünnepségén, megkoszorúzták Dr. Németh András (1924–1999) emléktábláját az SZTE Sebészeti Klinika épületében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar 2023. január 20-án ünnepségen emlékezett a 60 éve itt történt első hazai veseátültetésre. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ sebészeti klinikának is otthont adó épülettömb előadótermében a jeles szegedi orvosok és egészségügyi szakemberek, valamint a transzplantáltak szervezete mellett képviseltette magát a veseátültetésben érintett család is.

IMG_0650

Hat évtizeddel ezelőtti innováció

– Gyakorló sebész és urológus, ugyanakkor innovatív fejlesztő volt Dr. Német András. A szegedi sebészeti klinika különleges szerepű orvosa 1954-ben elkészítette Magyarország első dialízis készülékét. Erre épült az a dialízis program, amely lehetővé tette, hogy a szegedi egyetem sebészeti klinikáján 1962. december 21-én veseátültetésre vállalkoztak – emlékeztetett Prof. Dr. Lázár György. Az SZTE Sebészeti Klinika igazgatója, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar dékánja kiemelte: a 60 évvel ezelőtti operáció Magyarországon és Kelet-Európában is az első élődonoros veseátültetésnek számít.

IMG_0657

Prof. Dr. Lázár György és Prof. Dr. Rovó László a transzplantációs évfordulós ünnepségen. Fotó: Bobkó Anna

A szegedi egyetemi klinikusok, sebészek hatvan évvel ezelőtti teljesítményét kivételesnek nevezte Prof. Dr. Rovó László. Az SZTE rektora, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Fül-orr-gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója szerint a már a múltban is megmutatkozó innovatív gondolkodás ma is fontos az egyetem életében.

IMG_0651

– Tisztelet illeti a bátor önkénteseket, akiknek a hozzájárulása lehetővé tette a vállalkozás sikerét. Ez nyitotta meg az utat a transzplantációs beavatkozások elterjedése előtt – fogalmazott az SZTE klinikai orvos rektora.

IMG_0653

Az újítás jelentőségét kifejezi, hogy 1954-ben Bostonban végezték el a világ első vesetranszplantációját. A nyolc évvel későbbi szegedi beavatkozás a világ 38., Kelet-Európa első sikeres veseátültetésének számít.

IMG_0669

17 év szünet után újraindulás

– A nemzetközi sajtó érdeklődését is felkeltette a 60 évvel ezelőtti első magyarországi veseátültetés – mutatta a kivetítőn is az amerikai Daily Worker egyik korabeli címlapját Dr. Szederkényi Edit, egyetemi adjunktus. Az SZTE Transzplantációs Centrum vezetője elmondta: a Dr. Petri Gábor vezette szegedi I. számú Sebészeti Klinikán az élő donorból a klinika igazgatója emelte ki a beültetésre alkalmas vesét. A vesebeültetést Dr. Németh András adjunktus végezte el.

IMG_0672

60 év tényeit ismerteti Dr. Szederkényi Edit, az SZTE Transzplantációs Centrum vezetője. Fotó: Bobkó Anna

Az Orvosi Hetilap egy évvel később adott hírt a szegedi kollegák teljesítményéről. A beültetett vese kilökődését a hat évtizeddel ezelőtt rendelkezésre álló orvosi eszközökkel és módszerekkel nem tudták megakadályozni...

IMG_0660

Az angliai tanulmányútja után a szegedi egyetemen szerzett tapasztalatait összefoglaló Dr. Németh András 1969-ben tudományos fokozatot szerzett. Később a sokoldalú sebész a „79 nap remény – Az első magyar veseátültetés története” című, szépirodalmi igényű kisregényében írta meg azt a heroikus küzdelmet, amit a veseelégtelenségben szenvedő, majd transzplantált Szántó István életéért vívtak.

IMG_0678

Grafikonon 43 év szegedi vesetranszplantációs eredményei. Fotó: Bobkó Anna

– Magyarországon 1973-ban indulhatott el hivatalosan a transzplantációs program. A szegediek 1979-ben kezdhették újra a szervátültetést a sebészeti klinikán, Dr. Csajbók Ernőnek és Dr. Szenohradszky Pálnak köszönhetően – emlékezett elődeire Dr. Szederkényi Edit. A szegedi team 1979 és 2022 között 1736 veseátültetést végzett el.

IMG_0652

In memoriam Szántó István

Élete legfontosabbés legmeghatározóbb élményének nevezte a hatvan évvel ezelőtt történteket Szántó László. Az egyik veséjét 21 éves korában a bátyjának adományozó idős férfi bevonta hallgatóságát az időutazásba: családi fényképeket mutatott és az utolsó telefonbeszélgetésen elhangzottakat idézte föl.

IMG_0679

Érzékeltette a drámát: bátyja 1962. szeptember 8-i esküvője után, decemberre élet-halál közé került, súlyos veseelégtelenségben szenvedett. Elmesélte, ahogy a testvérek megmozdultak, mindannyian segíteni akartak. A donor szerepét Magyarországon elsőként vállaló Szántó László megrendülten és megrendítően mutatta be a nyolcgyermekes édesanyja dilemmáját, akinek döntenie kellett, hogy hozzájárul-e a két fiát érintő műtét-sorozathoz.

IMG_0681

Dr. Petri Gábor és Dr. Németh András kiválóságát és emberségét többször is hangoztatta visszaemlékezésében az idős Szántó László. Fotó: Bobkó Anna

Mutatta: a szegedi Délmagyarország 1962. december 31-i számában „Emberi veseátültetés Szegeden – Új műtéti beavatkozás első hazai alkalmazása” címmel közölt riportot. A család szemszögéből született újságcikkből megismerhető a beteg Szántó István, valamint a bátyjának a veséjét felajánló testvér, Laci története. A közel fél kolumnán részletezett történetet azzal zárta az újságíró, hogy „A Szántó család összefogása, Laci mélységes testvéri szeretete, az első magyarországi veseátültetés bátor kísérlete az emberért folytatott küzdelem magasztos példája.” Ám cikkben nem szerepel a bravúros műtéteket elvégző orvosok neve.

IMG_0686

A nyolcgyermekes édesanyának is döntenie kellett, hogy hozzájárul-e a két fiát érintő műtét-sorozathoz. Fotó: Bobkó Anna

A Népszava, a Magyar Ifjúság című lapok lelkesen adtak hírt az első hazai transzplantációról. Ám 1963 tavaszától a hazai sajtó „visszafogottá vált”. A donor most kimondta: elindult a harc néhány egykori orvos között az elsőségért…

IMG_0688

A szegedi sebészek, az őt műtő Dr. Petri Gábor és a donorból kiemelt vesét a testvérébe, Szántó Istvánba beültető Dr. Németh András kiválóságát és emberségét többször is hangoztatta az idős Szántó László. Név szerint megemlítette a sterilszobai szolgálatot vállaló nővéreket is. Visszaemlékezését azzal zárta, hogy „A testvérem fájdalmasan korai halála értelmet nyert azzal, hogy megnyitotta az utat a vesebetegek kezelése előtt.”

IMG_0690

A transzplantáltak köszönete

Élő történetnek nevezte az első hazai vesedonor visszaemlékezését Dr. Hartyánszky István, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke.

Nemeth_Andras_SzederkenySzenohradszkyCsajbokLazarAveseatultetestorteneteSzegeden

Mit tanulhattunk Dr. Németh Andrástól? – folytatta kérdéssel köszöntőjét. Válaszában kifejtette: hűséget, kitartást, hitet, az akarat erejét, szerénységet és tehetséggondozást. – Történelmet írt Dr. Németh András. A világon ő a 7. olyan orvos, aki élődonoros veseátültetést végzett – hangsúlyozta az MTT elnöke. – A szegedi sebészek teljesítményének jelentőségét mutatja, hogy Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok után Magyarország a negyedik hely, ahol transzplantációra vállalkoztak.
Az elmúlt 60 esztendő hazai transzplantációs eredményei közül a Dr. Mihály Sándor, az MTT főtitkára kiemelte: a múlt év végéig 11 ezer 841 szervátültetést végeztek el. Az eddigi 9521 veseátültetés közül 775 élő donoros volt.

IMG_0693

Dr. Szederkényi Edit adja át az elismerést Dr. Némethné Birkás Mártának. Fotó: Bobkó Anna

Az első műtőorvosról, Dr. Németh Andrásról nevezték el a Magyar Transzplantációs Társaság Életműdíját. A különleges kitüntetést a Szegedi Tudományegyetem ünnepségén adták át Dr. Németh András özvegyének, Dr. Némethné Birkás Mártának.

IMG_0707

Dr. Szederkényi Edit és Szántó László. Fotó: Bobkó Anna

Az egykori szegedi orvosról elnevezett emlékérmet vehette át az első magyar önkéntes donor, Szántó László.

IMG_0722

Prof. Dr. Lázár György, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar dékánja és Dr. Hartyánszky István, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke Dr. Németh András (1924–1999) domborműve előtt. Fotó Bobkó Anna

Az évfordulós ünnepség végén, az SZTE sebészeti klinikai tömb aulájában megkoszorúzták Dr. Dr. Németh András domborművét.

IMG_0713

A 60 évvel ezelőtti első magyarországi vesetranszplantációt végző orvosokra emlékezők egy csoportja.

Újszászi Ilona
Fotó: Bobkó Anna

A borítóképen Szántó László és Dr. Némethné Birkás Márta az SZTE Sebészeti Klinika aulájában, Dr. Németh András (1924–1999) domborműve előtt. Fotó: Bobkó Anna.

További információ, forrás:

Szederkényi Edit, Szenohradszky Pál +, Csajbók Ernő és Lázár György: A veseátültetés története Szegeden (Magyar Sebészet, 2022.)




Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek