SZTE_MK_borito

„Az egészségünk a legnagyobb kincsünk” - új mesterszakot hirdet az SZTE Mérnöki Kara

Táplálkozástudományi mesterképzés címen, levelező tagozaton hirdette meg új szakját a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara. Arról, hogy kinek ajánlott a képzés, mi a célja, milyen tudásra lehet két év alatt szert tenni, és hogy miért olyan fontos napjainkban mindez, Prof. Dr. Bánáti Diána, az SZTE MK tudományos dékánhelyettese, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság alelnöke beszélt.

– Várjuk a természettudományi, a táplálkozás- és élelmiszertudományi, valamint az orvos- és egészségtudományi képzési területeken diplomát szerzőket, és természetesen mindazokat, akik érdeklődnek a táplálkozástudomány iránt és megfelelő alapképzettséggel rendelkeznek. Jelentkezhetnek biológusok, élelmiszermérnökök, élelmiszer-biztonsági és -minőségi mérnökök, mezőgazdasági mérnökök, orvosok, dietetikusok, ápolók, védőnők vagy akár biológia tanárok is – kezdte Dr. Bánáti Diána, aki kiemelte: az új szak, a Mérnöki Kar mellett, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karral együttműködésben, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar szakmai támogatásával jött létre.

 

Mint elmondta: a képzés célja olyan szakemberek képzése, akik egészségügyi, élelmiszeripari és természettudományos tudásuk birtokában képesek a világszerte fokozódó igényeknek megfelelően, az egészségmegőrzés szempontjait is figyelembe vevő, minőségi élelmiszerek, étrend-kiegészítők, speciális tápszerek, gyógyhatású termékek fejlesztésére, magas szintű táplálkozástudományi kutató, tanácsadó, egészségnevelő munkára, valamint az élelmiszer-biztonsággal és toxikológiai vizsgálatokkal kapcsolatos szabályozási rendszer kialakítására, ágazatközi és társadalmi együttműködésben, hazánkban és az Európai Unióban egyaránt. Emellett képesek a táplálkozástudomány legújabb eredményeit a gyakorlatban hatékonyan alkalmazni a kutatás-fejlesztés, az élelmiszeripar, az oktatás, az egészségmegőrzés és egyéb vonatkozásban, hazai és nemzetközi szinten. Képességeiket azon országban, intézményben alkalmazhatják a gyakorlatban is, ahol az irányadó jogszabályok, irányelvek, protokollok ezt lehetővé teszik. Felkészültek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására.


Prof. Dr. Bánáti Diána SZTE

 Az SZTE MK tudományos dékánhelyettese.


– Azok a hallgatók, akik felvételt nyernek, olyan alapvető ismeretek mellett, mint például az élelmiszer nyersanyagok feldolgozása, élelmiszer-analitika, élelmiszer-biztonság, táplálkozás-biokémia, olyan témákról is tanulhatnak majd, mint a humán élettan, klinikai immunológia, táplálékallergia és intolerancia, táplálkozási zavarok pszichológiája, egészségmegőrző táplálkozással kapcsolatos ismeretek, civilizációs betegségek. A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán, tovább fejlesztett képzési terv szerint az étrend-kiegészítők fejlesztésével is foglalkoznak majd – mondta a tudományos dékánhelyettes.



Mernoki_Kar

 SZTE Mérnöki Kar


Kifejtette: mivel az egészség a legnagyobb kincsünk működését a genetikai örökségünk mellett, a legnagyobb mértékben az határozza meg, hogy miként táplálkozunk, milyen életmódot folytatunk. Elmondása szerint azonban még mindig kevés olyan társadalom van, amely elegendő hangsúlyt fektetne minderre. A terület komplex és bonyolult, a táplálkozástudomány oktatása pedig ennek köszönhetően világviszonylatban is gyerekcipőben jár. Ám az erre irányuló kutatások, tudományos eredmények megkövetelik a felzárkózást.

 

A Mérnöki Karon meghirdetett, négy féléves mesterszakra, amely levelező tagozaton indul, jelentkezni a felsőoktatási felvételi eljárás keretében 2023. február 15-ig, a felvi.hu-n lehet.


A Szegedi Tudományegyetem 2023/24-ben induló új képzéseiről korábban itt írtunk.


Pósa Tamara

Borítókép: Adobe Stock. Fotó: Bobkó Anna, Sahin-Tóth István


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Kubik_SzintiaKubik Szintia – BTK, kommunikáció-és médiatudomány MA

Vajdaságiként fontos volt számomra, hogy az egyetem közel legyen az otthonomhoz, ezért választottam a Szegedi Tudományegyetemet, illetve azért is, mert nagyon sok pozitívumot hallottam róla korábban. Szegednek több előnye van: a mérete, a pezsgése és a kedvezményei. Tökéletes mert nagyváros, de mégis kisvárosias a légkör, ami igazán hangulatossá teszi. Rengeteg kulturális program közül tudnak választani a diákok, melyek gyakran párosulnak kedvezményekkel is. Nem bántam meg, hogy idejelentkeztem, mert számtalan lehetőséget biztosít az SZTE a diploma megszerzése után is.

Holecska_ZoltanHolecska Zoltán – BTK, történelem

Az egyetemválasztáskor több szempontot is figyelembe vettem. Az egyik legfontosabb köztük az volt, hogy erős legyen az érdeklődési területem kutatása. A másik pedig, hogy megfizethető legyen az ottani élet. Szegeden teljesült az, amit vártam: sokkal olcsóbb, mint Budapest, és a tanulmányaimat is magas színvonalon folytathatom. Ráadásul közel van az otthonomhoz, Békéscsabához is. Így egy év után úgy érzem, nem bántam meg a döntésemet, mert Szeged egy igazán élhető, diákbarát város.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *