Bezár

Hírarchívum

Harmas_egyuttmukodesi_megallapodast_irt_ala_Bekes_varmegyeben_a_Szegedi_Tudomanyegyetem

Hármas együttműködési megállapodást írt alá Békés vármegyében a Szegedi Tudományegyetem

Hármas együttműködési megállapodást írt alá Békés vármegyében a Szegedi Tudományegyetem

2023. február 09.
4 perc

Hármas együttműködési megállapodást írt alá a Szegedi Tudományegyetem, a Gál Ferenc Egyetem és a Békés Vármegyei Kormányhivatal 2023. február 8-án Békéscsabán a Szakképzési Munkacsoport pályaorientációs kerekasztal ülésén.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Békés vármegyei mérnökképzés és -továbbképzés megerősítése, a demográfiai és munkaerőpiaci helyzet javítása, összességében a vármegye népességmegtartó erejének növelése érdekében kötött partnerségi szerződést a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a Gál Ferenc Egyetem (GFE), illetve a Békés Vármegyei Kormányhivatal. A Szegedi Tudományegyetem a Gál Ferenc Egyetem infrastruktúrájára építve meghirdette kihelyezett békéscsabai képzéseit.

A kitűzött célokhoz a vármegye meghatározó munkáltatói, nagyvállalatai is csatlakoztak, akik lehetőség szerint biztosítják majd, hogy a két felsőoktatási intézmény mérnök szakos hallgatói cégüknél teljesítsék gyakorlati képzésüket. A háromoldalú együttműködési megállapodást Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Prof. Dr. Dux László, a Gál Ferenc Egyetem rektora és dr. Takács Árpád főispán látta el kézjegyével.

Harmas_egyuttmukodesi_megallapodast_irt_ala_Bekes_varmegyeben_a_Szegedi_Tudomanyegyetem
Képgaléria az eseményről Fotó: Kovács-Jerney Ádám


Dr. Takács Árpád, Békés vármegyei főispán beszédében hangsúlyozta, hogy a régió két meghatározó felsőoktatási intézménye szellemisége és akarata találkozik a munkáltatók, nagyvállalatok valós munkaerőpiaci igényeivel. A főispán azt is hangsúlyozta, hogy a most aláírandó partnerségi szerződés előkészítését a szakképzési munkacsoport, illetve a pályaorientációs kerekasztal révén több éves műhelymunka előzte meg. A munkacsoport és a háromoldalú együttműködés legfontosabb célja a Békés vármegyei mérnökképzés, továbbképzés meghonosítása, megerősítése.

Prof._Dr._Rovo_Laszlo

Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A megállapodás aláírása előtt beszédében Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora elmondta:

– Történelmi pillanat részesei vagyunk. A Szegedi Tudományegyetem a több mint 440 éve az oktatás és tudomány szolgálatában áll. A több, mint 100 éve Kolozsvárról Szegedre került egyetem célja az volt, hogy a szakember-, és tudósképzést, valamint az oktatást biztosítsa, ezáltal pedig a régiót fejlessze. A jövőben az intézményfejlesztési tervünkben célként fogalmaztuk meg, hogy az SZTE a képzés teljes vertikumát, illetve a képzési területek teljes palettáját tekintve olyan intézménnyé váljon, amely naprakészen kapcsolódhat az aktuális munkaerőpiaci elvárásokhoz, regionális, hazai és nemzetközi szinten is – mondta Prof. Dr. Rovó László.

A Gál Ferenc Egyetem rektora Prof. Dr. Dux László elmondta:

– A Gál Ferenc Egyetemnek fontos missziója a lokális jelenlét Békés vármegyében. Eltökélt szándékunk a vármegye felsőoktatásának további erősítése, ezért is különösen megtisztelő számunkra ez az együttműködés.



Az aláírást követően a szakképzési munkacsoport tevékenységéről dr. Rákóczi Attila, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója tájékoztatta a megjelenteket, a szakképzési együttműködések eredményeiről pedig dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszélt.

Prof._Dr._Biro_Istvan

Prof. Dr. Bíró István, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának dékánja Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A szakképzési munkacsoport kerekasztalánál Prof. Dr. Bíró István, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának dékánja „Mérnökképzési lehetőségek Békéscsabán” című elődásában összegezte, hogy az együttműködésnek köszönhetően az SZTE mechatronikai-, illetve gépészmérnök, valamint élelmiszeripari mérnökképzést fog Békéscsabára hozni. - A célunk, hogy mindezt megerősítsük, felvirágoztassuk és kihelyezett képzésként működtessük mondta Prof. Dr. Bíró István. Hangsúlyozta, hogy a helyben törekvő nagyvállalatok és nagyfoglalkoztatók azok, akik a környék és a jövő szakembereit felkészíthetik és inspirálhatják.

Prof._Dr._Gellen_Klara

Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Az egyeztetésen Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese hangsúlyozta, hogy azok a hallgatók, akik ezeket a képzéseket választják, biztos jövőt, megbecsült javadalmazást biztosító állást kaphatnak Békés vármegyében. Hiszen az SZTE, a Gál Ferenc Egyetem és a régió gazdasági szereplőinek kiemelt közös célja, hogy a jövő jól képzett szakemberei helyben maradjanak, és itt találják meg az életpályájuk célját, a boldogulásukat. - Mindennek az alapja természetesen az, hogy kompetenciaalapú és gyakorlatorientált tudást biztosítsunk hallgatóink számára, akik ennek köszönhetően versenyképes végzettséggel léphetnek ki tőlünk a munka világába – hangsúlyozta Prof. Dr. Gellén Klára.

A Szegedi Tudományegyetem szeptemberben induló képzéseire 2023. február 15-ig jelentkezhetnek a továbbtanulás előtt állók. További információ: SZTE Felvételi 2023.

Kovács-Jerney Ádám

Borítókép: Hármas együttműködési megállapodást írt alá Békés vármegyében a Szegedi Tudományegyetem Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek