Bezár

Hírarchívum

Zöld Kémia projektzáró

Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ a Szegedi Tudományegyetemen

Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ a Szegedi Tudományegyetemen

2023. december 01.
4 perc

A kőolaj kitermelés hatékonyságának növelése kémiai módszerekkel, új üzemanyag-keverékek kifejlesztése és a motorok károsanyag-kibocsátásának mérésére egy új analitikai módszer alkalmazása volt a célja a Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ kialakításának, amely a Szegedi Tudományegyetemen jött létre, a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.-vel konzorciumi együttműködésben. A projekt 5,427 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Széchenyi 2020 program keretében több mint 5 milliárd forintból, 2020. június 1. és 2023. november 30. között létrehozott Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ a GINOP-2.3.4-15 - Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ- Kutatási infrastruktúra fejlesztése elnevezésű projekt keretében valósult meg, melynek konzorciumvezetője a Szegedi Tudományegyetem, partnere pedig a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. Az SZTE és a MOL Nyrt. kiemelt együttműködő ipari partnere az AUDI HUNGARIA Zrt.

A Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ feladata a kőolajlelőhelyek leművelésének és a kőolaj kihozatal hatékonyságának növelése kémiai módszerekkel és ezen szakterületen belül is a tenzides-polimeres eljárás fejlesztése, új üzemanyag-keverékek kifejlesztése, tesztelése és új analitikai módszerek alkalmazása a motorok károsanyag-kibocsátásának mérésére. A működés keretrendszerét az SZTE Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központja szolgáltatja (IKIKK).

Zöld Kémia projektzáró

A projekt eredményét zárórendezvényen ismertették.

Az IKIKK az országban egyedülálló módon gyűjti össze és karolja fel az egyetem legkiválóbb kutatóit, kutatásait és projektjeit. A strukturált információátadás és a precíz szervezeti háttér biztos alapot nyújt legkiválóbb kutatóinknak, hogy egyedülálló ötleteiket az ipari szakemberekkel együttműködve, minél gyorsabban és hatékonyabban innovatív kutatásokká, majd az ipar számára használható termékké alakítsák.

A kompetenciaközpont működése során 3 fókuszterületre koncentrál: mindhárom középpontjában a kőolaj illetve a kőolajszármazékok állnak.

Az egyik fókuszterület a tenzidek (felületi anyagok) fejlesztése és tesztelése, a második a megújuló, új típusú üzemanyagok hatásvizsgálata, a harmadik pedig az alternatív gázelemző mérőberendezések fejlesztése.

Zöld Kémia projektzáró

Az eseményen az egyetem vezetői és a partnerek is jelen voltak.

A projekt eredményeként 23 fő új kutató került felvételre az egyetemre, továbbá 1 db iparjogvédelmi oltalom került bejelentésre, és 5 fő végzi PhD tanulmányait a projekthez kapcsolódó kutatási témákban.

Az SZTE célja az is, hogy végzett hallgatóit naprakész, azonnal alkalmazható tudás birtokában bocsássa a munkaerőpiacra, ezért az innovációhoz kapcsolódik egy oktatási vonal is. Az SZTE és a szakmai partnerei az oktatás egy komplex, egymásra épülő kompetenciarendszerét hozzák létre a tréningjellegű rövid távú képzésektől a PhD képzésekig. Mindehhez a projektben foglalt infrastrukturális tervek lehetővé teszik a labor és egyéb oktatási terek működését, melyek a gyakorlatorientált képzés megvalósulásának elengedhetetlen feltételei.

Zöld Kémia projektzáró

Prof. Dr. Bozóki Zoltán

A projekt keretében a MOL Nyrt. a kémiai növelthatékonyságú kőolajkihozatali eljárásokban alkalmazandó új típusú tenzidek kifejlesztésében, tesztelésében és finomhangolásában vett részt a Szegedi Tudományegyetemmel konzorciumban a Pannon Egyetem MOL Ásványolaj- és Széntechnológiai Intézeti Tanszék és Miskolci Egyetem Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézet tudományos műhelyeinek bevonásával, valamint saját fejlesztőegységeinek összehangolt együttműködése eredményeként. A növelt hatékonyságú kémiai kőolajkihozatali módszerhez kifejlesztett és tesztelt tenzidek és tenzidkompózíciók alkalmazása lehetővé teszi a kőolajtermelés folytatását olyan kőolajmezőkből, melyek hihazatali hatásfoka a hagyományos művelési eljárásokkal már nem növelhető, vagyis kimerültnek minősülnek. Továbbá a hagyományos művelés során visszamaradt, lefűződött kőolajzónák elérhetővé tételével, a mardék kőolajtelítettség mobilizálásával, a környezetterheléssel járó, újonnan fúrandó kutak száma is csökkenthető.

Az AUDI HUNGARIA Zrt. számára a fenntarthatóság nem csupán cél, hanem szemléletmód, mely a munkatársak valamennyi cselekedetét meghatározza. Ennek szellemében a vállalat számos olyan kezdeményezésekhez és projektekhez csatlakozott, melyek segítenek elérni környezetvédelmi célkitűzéseit.

Zöld Kémia projektzáró

A fenntarthatóság a legfőbb cél, ami egyre többeket érdekel.

Kiváló példa erre a szegedi Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ megalapításában történt együttműködés, amely az egyéb célok mellett a transzport szektor karbonsemlegessé válásának alapjait fektette le Szegeden. Az AUDI HUNGARIA Zrt. érintettségének legfőbb kutatási pillérét a megújuló üzemanyagok hatásvizsgálata képezte, melynek célja megújuló forrásból származó, „low carbon” üzemanyagok hatásának vizsgálata volt a belsőégésű motorok működésére és károsanyag-kibocsátására. Az alternatív üzemanyagok hatásvizsgálatát a projekt csapat az AUDI HUNGARIA Zrt. által fejlesztett, EA888 típusú Otto-motoron végezte el. A projekt során az AUDI HUNGARIA Zrt. emellett a projektben résztvevő partnereknél aktívan támogatta a klímasemleges üzemanyagok területét érintő kompetenciaépítést. A klímasemleges üzemanyagok hatása, mint kutatási terület kiemelt jelentőségű az SZTE és a projektben résztvevő ipari partnerek számára egyaránt, mivel a globálisan meghatározott klímacélok eléréséhez az elektromobilitásra történő átállás mellett a már forgalomban lévő, belsőégésű motorral szerelt járművek bevonása is elengedhetetlenül szükséges. Ez a törekvés pedig egyedül az eredetileg fosszilis alapú üzemanyagok felhasználására tervezett technikával teljes mértékben kompatibilis, új generációs klímasemleges üzemanyagokkal érhető el.

 SZTEinfo

Borítókép: Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ a Szegedi Tudományegyetemen

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek