Bezár

Hírarchívum

A_vilagon_a_legtobb_ember_anyanyelve_a_Kinai_nyelv_napjat_konferenciaval_unnepeltek

A világon a legtöbb ember anyanyelve – a Kínai Nyelv Napját konferenciával ünnepelték

A világon a legtöbb ember anyanyelve – a Kínai Nyelv Napját konferenciával ünnepelték

2023. április 05.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet és a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium idén közös rendezvényt tartott a „Kínai Nyelv Napja” alkalmából. A szakértők érdekes előadásokkal és szakmai beszélgetésekkel járták körül a kínai kultúra és nyelvoktatás jelenlegi, hazai és nemzetközi tendenciáit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A kínai nyelv, a sino-tibeti nyelvcsalád legtöbb beszélővel rendelkező tagja. Jelenleg a világon legtöbb ember a kínai nyelvet beszéli anyanyelveként, mintegy 1,5 milliárdan. Hivatalos nyelvnek számít a Kínai Népköztársaságban, Szingapúrban, illetve az ENSZ hivatalos nyelvei között is szerepel.

A Kínai Nyelv Napját minden évben megrendezik, fő szervezői a Konfuciusz Intézet és partnereik, időpontja pedig a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap.


SZTE_Konfuciusz_Intezet_A_Kinai_Nyelv_napja_galeria
Kovács-Jerney Ádám képei az eseményről, a képre kattintva elérhetők

2023. április 5-én, szerdán, 10 órakor kezdődött a konferencia a kínai nyelvoktatásáról, a kínai kultúra megjelenítésének lehetőségeiről az ÁGOTA Kulturális és Közösségi Centrumban. A rendezvény házigazdái, a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet és a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium vezetőségének képviselői is köszöntötték a résztvevőket a megnyitón.

Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese beszédében elmondta, hogy az SZTE Konfuciusz Intézet alapvető célkitűzése a kínai nyelv és a kultúra népszerűsítése, az oktatás és az oktatás megszervezése.

Prof. Dr. Széll Márta

A rektorhelyettes elmondta, hogy a Szegedi Tudományegyetem számára Kína fontos, a kínai nyelv és kultúra megismerése és népszerűsítése pedig elengedhetetlen. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

– Célunk, hogy kapcsolatokat teremtsünk és megtaláljuk a legrövidebb és leghatékonyabb utat a kínai partnerekkel. Fontos, hogy várjuk a Szegedi Tudományegyetemen a kínai egyetemistákat, oktatókat, akik azon gondolkodnak, hogy Európába jönnek. A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet a kínai nyelvoktatáshoz biztosít tantermet, oktatási anyagot, kurzusokat és oktatókat is. Segítünk a hallgatóknak a nyelvvizsgákra való felkészülésben. Ebben a félévben 10 kínai oktatóval dolgozunk együtt. Ezen felül a kínai kultúrát népszerűsítő programokat szervezünk, szoros kapcsolatot ápolunk a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetemével. Az SZTE több kínai partnerrel, intézménnyel kooperál, többek között a Mérnöki Kar is együttműködik egy kínai sportegyetemmel egy érdekes kutatásban – hangsúlyozta Prof. Dr. Széll Márta, majd köszöntője végén, kínai nyelven is megköszönte a figyelmet, amivel osztatlan sikert aratott.

A Kínai Nagykövetség üzenetét kínaiul Wang Rui, az SZTE Konfuciusz Intézet kínai igazgatója, magyarul pedig Zoltai Alexandra, az intézet magyar igazgatója tolmácsolta a jelenlévőknek és az online térben csatlakozóknak.

Zoltai Alexandra

Zoltai Alexandra, az esemény egyik házigazdája és előadója is volt. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

„A kínai nyelvoktatás jelenleg fellendülőben van Magyarországon, és nagyban hozzájárul Kína globális fellendüléséhez is. Xi Jinping kínai elnök személyesen írt válaszlevelet a magyarországi Magyar–Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium diákjainak válaszolva, amelyben arra bátorította a magyar fiatalokat, hogy tanuljanak többet Kínáról, és legyenek a kínai–magyar barátság fejlesztésének nagykövetei. Hiszünk abban, hogy a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének jelen rendezvénye, a „Kínai Nyelv Napja” minden bizonnyal egy színesebb képet tár majd az érdeklődők elé, és ezzel a platformmal is tovább erősíti és előmozdítja az emberek megértését és szeretetét a kínai hagyományos kultúra és a kínai oktatás iránt” – szólt Kína Magyarországi Nagykövetségének Kulturális és Oktatási Irodájának üzenete.

A „Kínai Nyelv Napja” rendezvényen délelőtt plenáris előadásokat hallhattak a résztvevők, délután pedig két szekcióbeszélgetés keretében járták körül a legfontosabb kérdéseket, már online térben.

Erdélyi Zsuzsanna

Erdélyi Zsuzsanna, a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium intézményvezetője előadásában ismertette az iskola feladatait, profilját is. Fotó: Jerney-Kovács Ádám

A konferencián előadást tartott Erdélyi Zsuzsanna, a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium képviseletében, Zoltai Alexandra, a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet igazgatója, Dr. Horváth Levente, (Sanghajból, online) a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ igazgatója, volt Sanghaji Főkonzul és Ipolyi Éva kínai tolmács és fordító, a Magyar-Kínai Baráti Társaság alelnöke.

Az érdeklődők bemutató órákat tekinthettek meg felvételről. Az 5. osztályosok a sport, a sportnemek és melléknevek témaköreit Lü Yan Anni, Kinda Emőke pedagógusok segítségével járták körül.

 

– Nagyon örülünk, hogy ilyen sokan eljöttek személyesen és csatlakoztak az online térben is a 2023-as Kínai Nyelv Napja rendezvényhez. ezzel az eseménnyel is szeretnénk megismertetni Szegeddel, a régióval és az itt dolgozó tanárokkal, hogy miért fontos a kínai nyelv oktatása, valamint, hogy bemutassuk, milyen színes a kínai kultúra és ezzel közelebb hozzuk az emberekhez Kínát – összegezte a rendezvény célját Zoltai Alexandra, az SZTE Konfuciusz Intézete igazgatója. A következő nagyszabású, közönség számára is nyitott esemény, amelyen a távolkeleti kultúrával találkozhatnak az érdeklődők, a Panda Nap lesz a Vadasparkban, május 28-án, gyereknapon.

Lévai Ferenc

Nyitókép:A Kínai Nyelv Napján Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek