Bezár

Hírarchívum

A Dawson-díj átadásán ma Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem professzora és John Cryan, az UCC professzora beszélget

Írország két rangos egyeteme jutalmazta Karikó Katalint, az SZTE professzorát az Immunizációs Világhéten

Írország két rangos egyeteme jutalmazta Karikó Katalint, az SZTE professzorát az Immunizációs Világhéten

2023. április 26.
6 perc

Az első védőoltás óta a vakcinák több életet mentetek meg, mint bármely más orvosi beavatkozás. Erre a 227 éves ötletre emlékeztet az Immunizációs Világhét, amelynek idei ünnepeltje Írországban Karikó Katalin, az SZTE professzora. Az mRNS vakcina úttörőjét a dublini Trinity College a genetikai terület kitüntetésével, a 2023-as Dawson-díjjal jutalmazta. A corki UCC tiszteletbeli doktori címet adományoz a kutatónőnek, aki „megfordította a Covid-járványt”. A látogatást záró beszélgetés élőben követhető.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A „természet erőit megszelídíteni képes emberi találékonyság előtti tisztelgés” az immunizációs világhét. A WHO 2005-ös döntése óta április utolsó hete a védőoltásokról és a vakcinákkal kivédhető betegségekről szól az ismeretterjesztés megbízható fórumain. Idén Írország két nagyvárosában Karikó Katalint, az mRNS vakcina úttörőjét ünnepelve arról cikkeztek egyetemi hírportálok és online lapok, hogy „kulcsfontosságú volt a munkája a világszerte használt mRNS-alapú Covid-19 vakcinák kifejlesztésében”.

2023. április 26-án (helyi idő szerint) 16 óra 15 perckor online is követhető az írországi Cork egyeteméről induló élő közvetítés, amikor Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem professzora és John Cryan, az UCC professzora beszélget.

Dawson-díj a genetikáért

„Az mRNS vakcina úttörője, Dr. Karikó Katalin megkapta a 2023-as Dawson-díjat a genetika területen” – adta hírül 2023. április 25-én a tcd.ie a „Legjobb történetek”, a „kiemelt hírek” között. Az egyetemi honlaphíren alapul a siliconrepublic.com cikke, amely a Szegedi Tudományegyetem professzoraként, a Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvostudományi Karának adjunktusaként mutatja be Karikó Katalint. „Életét az RNS által közvetített mechanizmusok tanulmányozásának szentelte azzal a céllal, hogy in vitro átírt mRNS-t vagy hírvivő RNS-t fejlesszen ki fehérjeterápiához.”

Kariko_Dublin_20230424_D26193-0046

A Dublini Trinity College dísztermében Prof Matthew Campbell, Dr. Linda Doyle, Dr. Karikó Katalin professzor és Prof Jane Farrar. Fotó: M. C.

„Kedvesen belegyezett, hogy a napot a Trinity munkatársaival és diákjaival töltse, este nyilvános szemináriumot tartott élettörténetéről és pályafutásáról” – tudósít a világhírű biokémikus elfoglaltságáról a dublini egyetem honlapja. Az intézmény Ellátási lánc menedzsment mesterszakját a 7. helyre sorolja a World University Rankings.

Kariko_Dublinban_D26193-0026

Dr. Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem professzora immunizációs világhéten Írország két nagyvárosában tartott előadást az mRNS-alapú védőoltásokról. Fotó: Matthew Campbell

„A Covid-19 világjárvány rendkívüli kihívások elé állította a világot. Az új típusú koronavírus elleni harcban fordulatot hozó vakcinák kifejlesztésében Dr. Karikó kutatásai döntő fontosságúnak bizonyultak. Ez egy újabb példa arra, hogy a kutatásban való jelentős befektetés milyen rendkívüli társadalmi előnnyel jár” – fogalmazott a villamosmérnök Dr. Linda Doyle akadémikus, a Dublini Trinity College elnöke.

Kariko_Dublinban_Dawson-dijjal_D26193-0032

Prof Matthew Campbell, Dr. Karikó Katalin az arany DNS Dawson-díjjal és Prof Jane Farrar, a Trinity kertjében. Fotó: M. C.

George Dawson (1927-2004), a Trinity egyetem genetikai tanszéke alapítójának ajándékából hozták létre azt a díjat, amelyet 2006 óta adományoznak egy-egy nemzetközi tekintélyű tudósnak. Az alapító kívánságára a díjazott nyilvános előadást tart és látogatásának egy részét a végzős hallgatókat inspiráló beszélgetéssel tölti. Az első kitüntetett: Sir John Edward Sulston (1942-2018) brit biológus volt, aki elnyerte a Nobel-díjat is. A díj első női tulajdonosa, Mary-Claire King amerikai genetikus, aki kimutatta, hogy a mellrákot okozó gének örökölhetők.

Kariko_Dawson-prize_IMG_5002_1

A Dawson-díj Brian King szobrászművész „The Duble Helix” című térplasztikájának aranyból készült és mini változata.

Kariko_Katalin_es_a_The_Duble_Helix_J_Dublin_20230424_IMG_4953_1

Szeged Dublinban

Mit tud Karikó Katalinról az írországi újságolvasó? Például az ír híreknek és Dublinnak külön rovatot szánó independent.ie 2002. október 1-jei oldalain Johan Ahlander azt írta: egyes „tudósok az orvosi Nobel-díj várományosai között tartják számon a magyar Karikó Katalint és az amerikai Drew Weissmant az úgynevezett messenger ribonukeinsav (mRNS) vakcinák kidolgozásáért. (…) A 66 éves Karikó lefektette az mRNS-oltások alapjait, a 62 éves Weissman pedig az ő hosszú távú kollégája. (…) Karikó a Pennsylvaniai Egyetem munkatársaival áttörést ért el azzal, hogy kitalálta, miként lehet mRNS-t munkára bírni anélkül, hogy az immunrendszert túlpörgetné.”

Kariko_es_Medgyessy

A szegedi biológus hallgatók anno: Medgyesy Péter (középen) és Karikó Katalin (jobbról) 1973-1977 között csoporttársak voltak a JATE polgáraiként. Fotó, archív: K. K.

Az SZTE jogelődjének számító szegedi József Attila Tudományegyetemről a világban szétszóródott biológusok közül Dublinba is került régi ismerős. Karikó Katalin a közösségi oldalán is megosztotta a fotót, amely megörökíttette: Medgyesy Péterrel, egykori csoporttársával találkozott egy pubban, aztán a Dublini Trinity College előadótermében.

Kariko_K_es_Medgyesy_P_Dublin_j_20230424_IMG_4975_1

A szépreményű növénybiológus Medgyesy Péter egy ideig a Szegedi Biológiai Központban dolgozott, ahol Phd-hallgatókat is képzett… Sok éve Írországba került, ahol további növénytani kutatásokat végez.

„Élőben” az UCC díszdoktora

„Dr. Karikó Katalin kutatásai három évtizeden keresztül az mRNS, a DNS-utasításokat minden sejthez eljuttató genetikai kód felhasználásra összpontosítottak” – magyarázza az irishexaminer.com, miért kérte fel előadásra a magyar biokémikust a University College Cork (UCC), ahol erős örökség az RNS-kutatás.

„2021-ben a John Atkins professzor vezette UCC-kutatók csoportja svájci munkatársakkal együtt olyan felfedezést tett, mely rávilágított egy lehetséges gyógyszercélpontra a Covid betegséget okozó vírus ellen.”

Az Immunizációs Világhét alkalmából 2023. április 26-i munkanapját az UCC medikusai, az egészségtudományokkal ismerkedő hallgatói és kutatói körében tölti Karikó Katalin. Az intézmény a QS World University Rankinks 2023-as listáján a 303.-helyen áll.

Kariko_es_Atkins_Corkban_20230425

Cork, UCC - Karikó Katalin, az SZTE professzora és John Atkins, az UCC professzora. Fotó: K. K.

„Mélyen inspiráló” Karikó Katalin személyes és szakmai kitartása a pandémia idején a világot védő tudomány fejlesztése érdekében” – indokolta John O’Halloran, az UCC elnöke, miért Dr. Karikó Katalinnak, az igazi úttörőnek” adományozzák az UCC díszdoktori címét. „Elszántan és bátran kutatott, óriási mértékben járult hozzá a vírusos betegségek elleni küzdelemhez és fordított a világjárványon” – méltatta a szegedi egyetem kutatóprofesszora teljesítményét az UCC-vezető.

Cork_9j_Kariko_diszdoktori_oklevel_FuqbhPDWABYf_9d

A világhírű mRNS-kutatót, Karikó Katalint az UCC díszdoktorává avatták, tiszteletére a magyar nemzeti lobogót is kitűzték a University College Cork főépületére. Fotó: K.K.

Karikó professzor sztorija a „kitartás és a hit” története – vélekedett John Cryan professzor, az UCC kutatási és innovációs részlegének elnöke. A szegedi egyetemen biológussá és biokémikus doktorrá lett kutatónő „inspiráló példakép” az alapkutatásban részt vevők számára, aki „innovatív megoldásokat fogalmaz meg globális problémákra”. A professzor utalt az UCC Futures – Future Medicines projektre.

Cork_11j_Kariko_Katalin_diszdoktor_FuqNAYBWcAgoDpV

Karikó Katalin az UCC dísztalárját is magára öltötte, mellette John O’Halloran, az UCC elnöke. Fotó: K.K.

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a University College Cork vezetői díszdoktori címet adományoztak nekem – nyilatkozta Prof. Dr. Karikó Katalin. – Nagy örömmel fogadom el ezt a rangos elismerést, látogatom meg az egyetem campusát, találkozom diákokkal és professzorokkal.”

Cork_3j_beszelgetes_FupuQD4WYAEf2ll

Minderről személyesen is meggyőződhetnek azok az érdeklődők, akik bekapcsolódnak 2023. április 26-án (helyi idő szerint) 16 óra.15 perckor az írországi Cork egyeteméről induló élő közvetítésbe, amikor Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem professzora és John Cryan, az UCC professzora beszélget.

Kérdésekkel fordult Karikó Katalinhoz Caitriona O'Driscoll, a UCC Gyógyszerészeti Iskola professzor. A beszélgetést kézben tartotta a Harvardról a University College Corkra került Dr. Piotr Kowalski, aki az ERC (Európai Kutatási Tanács) ösztöndíjasaként dolgozik az írországi egyetemen. Az „RNS erejével” kapcsolatos UCC sajtóhírből kiderült: a lengyel származású kutató „széleskörű ismeretekkel rendelkezik az RNS nanomedicinák tervezésében, jelentősen hozzájárult az mRNS szállítására szolgáló új bioanyagok kifejlesztéséhez”. Az UCC egyik erőssége az RNS-kutatás.

Cork_1_1682529893702

Karikó Katalin napjaink legnagyobb hatású természettudósainak egyike, a Szegedi Tudományegyetem professzora corki hallgatókkal, köztük az UCC magyar munkatársaival, amerikai diákokkal is találkozott.

Újszászi Ilona

Fotó: Matthew Campbell, K. K.

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek