Bezár

Hírarchívum

Zólyomi Zsolt

Időutazás illatokkal – Zólyomi Zsolt parfümőr előadása a szegedi egyetemen

Időutazás illatokkal – Zólyomi Zsolt parfümőr előadása a szegedi egyetemen

2023. április 24.
2 perc

Magyarország egyetlen parfümőre, Zólyomi Zsolt tartott előadást 2023. április 21-én az SZTE JGYPK Alkalmazott Egészségtudományi és Környezeti Nevelés Intézetben működő stíluskommunikátor szak meghívására.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

— Milyen illata volt a nagymama nyújtódeszkájának? A nagypapa „zsebkoszának”? Az illatok emlékeket ébresztenek bennünk – kezdte előadását Zólyomi Zsolt, akit gyermekkora óta foglalkoztattak az illatok, szabad idejét parfümériákban töltötte. Magyarország egyetlen parfümőre 1999-óta dolgozik és alkot a szakmában. Ebbe a zárt, kevés embert foglalkoztató protekcionális világba nagyon nehéz volt bekerülni. Zsolt öt egymást követő évben jelentkezett a Fragrance Academy parfümkészítő mesterkurzusára, mire felvették. Az iskolába a világ minden tájáról jelentkeznek tanulók, de évente mindössze 12 ember végezheti el. Zsolt évtizedek óta az egyedüli magyar, akinek sikerült.


Zolyomi_Zsolt_eloadasa

Képgaléria Zólyomi Zsolt előadásáról. Fotó: Bobkó Anna

Mivel foglalkozik egy parfümőr? — erre a kérdésre is választ kaphattunk az előadáson. Nemzetközi megbízásoknak megfelelve készít saját parfümkreációkat, személyre szabott, kifejezetten a megrendelő bőréhez komponált „haute couture” illatokat, valamint emlékezetes ünnepi, például esküvői vagy exkluzív vállalati parfümöket.

IMG_1920

Megtudtuk: évente 500-1000 új illat jön piacra, amelyek közül néhányat meg is szagolhattunk. Kiderült, milyenek a vilmoskörte pálinka, cseresznyelikőr, mangó, konyak és tokaji aszú illatú parfümök és milyen illata van a pacsulinak, ami tulajdonképpen egy növény. A parfümőr rámutatott arra, hogy az 1930-as évben még volt magyar parfümgyártás; megemlítette a Molnár és Mózer Parfümériát. A szakemberek ekkoriban fogadásokat is rendeztek: a Magyar Parfümőrök Bálját.

IMG_1933

Az illatok üvegbe zárásának fortélyairól is hallhattunk. Elhangzott, hogy a legtöbb parfüm 95 százaléka etil-alkohol és csak a fennmaradó 5 százalék a természetes alapanyag, ami 200-300 összetevőből is állhat. A parfüm receptúra tehát komplett puzzle rendszer, nem csoda, hogy egy egyéni illat kidolgozásához akár másfél év is szükséges. Viszont, ha már megvan, „fegyverként” is bevethetjük, hiszen nem is gondolnánk, milyen erősen befolyásolhatjuk környezetünket az illatunkkal.

IMG_1983

Az emberi test érzelmi változásait le lehet követni a testillatból. Láthatatlan illatbeszéd zajlik ember és ember között. Az üzleti életben is megdöbbentő a hatásuk. Előfordul, hogy éppen emiatt cégekhez hívják Zsoltot, teremtsen olyan hangulatot illatkreációival, hogy gyorsan nyélbe üthessék a szerződést. Elárulta: ilyenkor vidám, mediterrán, citrusos aromát kreál.

IMG_1938

A magyar parfümőr legfurcsább megrendeléséről is beszélt: az alpesi tehéntrágya illatát kérték tőle üvegbe zárva. Az „illatosítót” a hegyekből az idősek otthonába költöző volt gazdálkodó szobájában használták, mert jó emlékeket ébresztett benne ifjú koráról.

 

Fotó és szöveg: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek