Bezár

Hírarchívum

ha_nem_volnatok_ti

Heti könyvajánló - Bíró-Balogh Tamás: Ha nem volnátok ti – Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei

Heti könyvajánló - Bíró-Balogh Tamás: Ha nem volnátok ti – Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei

2023. április 12.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni. Ezúttal Bíró-Balogh Tamás, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatójának kötetéről írtunk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Radákovich Máriának azelőtt is volt élete, hogy 1935 nyarán találkozott Kosztolányival. Ami pedig a harmincöt és fél év alatt vele történt, az formálta olyanná, hogy Kosztolányi beleszeressen és vele akarjon élni.”

Ha nem volnátok ti című kötetet Bíró-Balogh Tamás írta. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar magyar szakán végzett. 2016-tól a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Pedagógiai Intézet Magyar szakcsoportjának oktatója tanársegédként. Fő kutatási területe a 20. század első felének magyar irodalomtörténete. Érdeklődésének középpontjában Kosztolányi Dezső és Radnóti Miklós életműve áll. Ha nem volnátok ti – Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei 2019-ben jelent meg a Jaffa Kiadó gondozásában. A borítón szereplő kép a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményéből került a fedőlapra.

A nős, rákkal diagnosztizált, 50 éves Kosztolányi Dezső egy visegrádi üdülőben ismerkedett meg az akkor férjnél lévő Radákovich Máriával, aki kisfiával nyaralt akkoriban a férje nélkül. Egy éves afférjuk és a Kosztolányi életében jelentős szerepet játszó nők viszonyát mutatja be Bíró-Balogh. Korábban nehézkes lett volna ezt a könyvet megírni, hiszen Radákovich Mária Kosztolányihoz írt levelei 2018-ban kerültek elő. A kötet végén a fennmaradt levelek is megtekinthetők, elolvashatók. Hogyan hatott ez a találkozás Kosztolányiné, az idősödő költő és Radákovich életére? Bíró-Balogh Tamás rengeteg forrásanyaggal és képpel kiegészített könyvéből megtudhatjuk.

Lázárné Csernus Anikó

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek