Bezár

Hírarchívum

Horizont_kutatas

Hankó Balázs: biztosított a Horizont Európa programban való részvétel a magyar kutatók számára

Hankó Balázs: biztosított a Horizont Európa programban való részvétel a magyar kutatók számára

2023. április 20.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem számára is elérhető az az 5 milliárd forintos keret, amelyet a kormány biztosít előlegként a Horizont-kutatásokra. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a támogatásról április 13-án, Budapesten folytatott egyeztetést a Horizont-programokban érintett kutatókkal.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

"Tavaly év végén brüsszeli diszkriminatív döntések alapján olyan vádak érték a magyar felsőoktatás és kutatás rendszerét, amelyek nem igazak" – emlékeztetett az államtitkár, hozzátéve, hogy jelenleg is folyamatban vannak a tárgyalások az Európai Bizottsággal – írja az MTI.

Hankó Balázs kiemelte: a magyar kormány kiáll a magyar kutatók és a magyar hallgatók mellett, ezért már elérhető az az ötmilliárd forintos támogatás, amely a Horizont-programok mellett minden más közvetlen európai uniós kutatási finanszírozásra is rendelkezésére áll a magyar kutatóknak. Tájékoztatása szerint a kormány támogatásával így 9 magyar egyetem – köztük a Szegedi Tudományegyetem – 12 pályázata esetében nyílik meg a lehetőség arra, hogy társult tagként részt vegyen a Horizont Európa keretprogram kutatási együttműködéseiben és végezzen olyan nemzetközi kutatásokat, amelyek a társadalom és a gazdaság javát szolgálják. A kormány azonnali segítségére azért van szükség, mert anélkül az érintett egyetemek nem tudnának a projektekben maradni, ugyanis májusban több kötelezettségvállalást érintő határidő is lejár – tette hozzá.

Mint elmondta, a források gyors biztosítása mellett abban is megegyeztek, hogy olyan támogató nyilatkozatot is kapnak az egyetemek, amelyek a konzorciumokban részt vevő európai partnereknek és egyetemeknek tudnak majd bemutatni.

SZTEinfo

Forrás: MTI

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek