Bezár

Hírarchívum

Emlékülés Dr. Varga Tibor igazságügyi orvostan professzor tiszteletére

Dr. Varga Tibor professzorra emlékezett a magyar igazságügyi orvostan közössége

Dr. Varga Tibor professzorra emlékezett a magyar igazságügyi orvostan közössége

2023. április 01.
5 perc

A tavaly októberben elhunyt Dr. Varga Tibor igazságügyi orvostan professzor életpályája és szakmai munkássága előtt tisztelgett emléküléssel és emléktábla-avatással a Magyar Igazságügyi Orvosok Társasága és az SZTE SZAOK Igazságügyi Orvostani Intézete.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A magyar igazságügyi orvostan meghatározó alakjára, Dr. Varga Tibor professzorra, a Szegedi Tudományegyetem Igazságügyi Orvostani Intézet tavaly ősszel elhunyt vezetőjére emlékeztek pénteken Magyar Igazságügyi Orvosok Társasága közgyűlésének résztvevői.

„Nem könnyű autoriternek és szkeptikusnak lenni, egyszerre” – idézte Esterházy Péter Harmonia Celestisét Dr. Mandl József kutatóorvos, akadémikus, az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke az emlékülésen. De az önbizalom és a kétely együtt teremti meg a személyiséget, folytatta Dr. Mandl József, és Varga Tibor professzornak megadatott, hogy egyszerre legyen határozott és egyúttal kétkedő. Az akadémikus megemlékezett arról is, hogy Dr. Varga Tibor évekig vezette az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) igazságügyi bizottságát (majd 2006-tól a kormány igazságügyi szakértő testületét) és ez a bizottság az ETT egyik legerősebb testülete volt. Akárcsak Dr. Varga Tibor igazságügyi orvostani szemléletében, a bizottság munkájában is együtt jelent meg a szakma, a jog, az etika és a közéletiség. Bár rendszerint karakteres véleményt fogalmazott meg, Dr. Varga Tibor alapvetőnek tartotta a testületi gondolkodást; úgy tudott arculatot adni a testületnek, hogy másokat is meghallgatott, hangsúlyozta Dr. Mandl József. Varga Tibor munkásságáért 2018-ban megkapta az ETT 1961 óta kiosztott Hőgyes Endre emlékérmét.

Prof. Dr. Bodosi Mihály idegsebész előadása

Prof. Dr. Bodosi Mihály idegsebész. Fotó: Molnár Dóra

A Magyar Igazságügyi Orvosok Társasága vendégeként az emlékülésen Dr. Jozef Sidlo, a pozsonyi Comenius Egyetem Igazságügyi Orvostani Intézetének vezetője idézte fel közös tudományos konferenciáik emlékét.

A közeli munkatársak nevében Prof. Dr. Bodosi Mihály idegsebész (SZTE SZAOK) és Dr. Institóris László (SZTE SZAOK Igazságügyi Orvostani Intézet), igazságügyi toxikológus szakértő idézte fel Dr. Varga Tibor munkásságát. Mindketten felkészült, a szakirodalomra és a továbbképzésre nagy hangsúlyt fektető, elkötelezett szakértő képét rajzolták meg, akivel a folyosón is értékes beszélgetéseket lehetett folytatni. Bodosi professzor az egészségügyi területen működő Igazságügyi Szakértői Testületben (melynek jelenleg is alelnöke) dolgozott együtt Varga Tiborral, Dr. Institóris László pedig Dr. Varga Tibor vezetése alatt alakította ki az igazságügyi orvostani intézet laboratóriumát.

Dr. Institóris László (SZTE SZAOK) igazságügyi toxikológus szakértő

Dr. Institóris László (SZTE SZAOK Igazságügyi Orvostani Intézet), igazságügyi toxikológus szakértő. Fotó: Molnár Dóra

Dr. Kozma Zsolt igazságügyi orvosszakértő egyenesen úgy fogalmazott, Dr. Varga Tibor nélkül nem is létezne a mai magyarországi önálló igazságügyi orvostani szakma, mivel ennek képzését a több mint 25 évig Szegeden élt professzor szervezte meg. Dr. Kozma Zsolt szerint Dr. Varga Tibor orvosszakértőként és oktatóként is a minőséget képviselte; csakis szabatos, igényes magyarsággal megírt szakvéleményt engedett ki a kezéből. Elvárása a szakvizsgák vizsgabizottsági tagjaként sem volt kevesebb; Dr. Kozma Zsolt személyes emlékként mesélte el, hogy szakvizsgáján ő maga is kapott két kérdést Dr. Varga Tibortól, mégpedig az akkor még egészen újonnan bevezetett DNS-vizsgálat területéről, olyan témákat, amelyeket pár hónappal korábban publikáltak német folyóiratokban. Dr. Kozma Zsolt elérzékenyülten emlékezett arra, hogy a szigorú vizsgáztatóval nem sokkal később jóval közvetlenebb kapcsolatba került.

Dr. Kozma Zsolt igazságügyi szakértő

Dr. Kozma Zsolt igazságügyi orvosszakértő. Fotó: Molnár Dóra

Dr. Varga Tibornál szakvizsgázni valóban igazi kihívás volt, erősítette meg Dr. habil. Kereszty Éva c. egyetemi tanár (SZTE SZAOK Igazságügyi Orvostani Intézet), a Magyar Igazságügyi Orvosi Társaság elnöke. Igényes volt, számonkérte a szakirodalom olvasását, és emiatt a hallgatók tartottak kérdéseitől; a legrosszabbul az a hallgató járt, aki megkérdezte tőle, melyik könyvet olvassa el. – Melyiket?, kérdezett vissza Varga professzor, hát mindet, azért adták ki őket! – idézte fel Dr. habil. Kereszty Éva. A professzor maga több nyelven beszélt és a boncteremben, a toxikológiai laborban, a DNS-laborban éppúgy magabiztos volt a tudása, mint kedvelt kutatási témájával, a közlekedési balesetek vizsgálatával kapcsolatban.

Dr. Varga Tibor pályafutásának legjellemzőbb vonása a hagyományos orvosszakértői munka folytonos korszerűsítése volt, mondta Dr. Kereszty Éva. A DNS-vizsgálat jelentőségét már akkor felismerte, amikor a módszer az 1990-es évek elején még alighogy megjelent. A magyar igazságügyi orvostan vezető szakemberei, Sótonyi Péter és Varga Tibor gyorsan reagáltak, Magyarországon hamarosan megjelentek a DNS-laborok, és rendőrségi, bírósági gyakorlattá vált a DNS-vizsgálat. Dr. Varga Tibor azt is korán felismerte, hogy fontos a kábítószerek klinikai vizsgálata, mivel a kábítószer nem csak vegyészeti kérdés; ő volt a biztosítási orvostan szakterületének kidolgozója, az egyetem elleni „műhibaperekben” pedig valós igazságügyi orvosi szemléletével megteremtette a hatékony szakmai védekezés módszerét. Azonban neki sem sikerült elérnie, hogy az igazságügyi orvostani intézet kutatási munkájának körülményeit fejlessze az egyetem.

Dr. Kereszty Éva emlékezik Dr. Varga Tibor professzorra (a háttérben a Van Miereveld-festmény adaptációja

Dr. Kereszty Éva emlékezik Dr. Varga Tibor professzorra (a háttérben a Van Miereveld-festmény adaptációja). Fotó: Molnár Dóra

Dr. Kereszty Éva szerint a professzor szakmai autoritása mellett integratív személyiség volt, akit kedveltek intézetbeli kollégái. Ezt igazolják a rendszeres közösségi találkozók, amelyekhez Varga Tibornak mindig volt kedve és humora. Másik bizonyság, amelyet Dr. Kereszty Éva be is mutatott az emlékülésen, a professzor hetvenedik születésnapjára készített Van Miereveld-festmény adaptáció, amelyen Varga Tibor és kollégái tizenötödik századi nyakfodorban készülődnek a boncoláshoz. Az is beszédes, hogy Varga Tibor 70. éves köszöntésére szerkesztett tanulmánykötetbe „még az intézet leglustább munkatársai is” megírták tudományos publikációjukat.

Prof. Dr. Lázár György egyetemi tanár, az SZTE SZAOK dékánja köszönti az emléktábla-avatás közönségét. Fotó: Molnár Dóra

Prof. Dr. Lázár György egyetemi tanár, az SZTE SZAOK dékánja köszönti az emléktábla-avatás közönségét. Fotó: Molnár Dóra

A Magyar Igazságügyi Orvosi Társaság közgyűlésének résztvevői az emlékülés után az SZTE Igazságügyi Orvostani Intézet első emeletén részt vettek Dr. Varga Tibor emléktáblájának felavatásán. A makói Kis Jenő Ferenc szobrászművész által készített dombormű előtt Prof. Dr. Lázár György, az SZTE SZAOK dékánja és Dr. Weiczner Roland, mb. intézetvezető (SZTE SZAOK Igazságügyi Orvostani Intézet) fejezte ki meggyőződését, hogy Dr. Varga Tibor professzor szelleme ezután is jelen lesz az intézetben.

Az emlékülés előadásaiból rövidesen Dr. Varga Tibor-emlékötetet adnak ki.

Panek Sándor

A borítón: Emlékülés Dr. Varga Tibor igazságügyi orvostan professzor tiszteletére. Fotó: Molnár Dóra

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek