Bezár

Hírarchívum

Nyito_f-f_Kariko_Katalin_Halleban_-_Stekovics_Janos_foto

Díszelőadást tartott Einstein és Darwin akadémiáján a német Leopoldina tagjává választott Karikó Katalin

Díszelőadást tartott Einstein és Darwin akadémiáján a német Leopoldina tagjává választott Karikó Katalin

2023. április 21.
5 perc

371 éve alapították, székhelye Halle… Mi az? A Leopoldina Német Természettudományos Akadémia, 1600 kutató „ernyőszervezete”. A német nyelvterület legpatinásabb tudományos társasága 2023. április 19-én tagjai közé választotta Karikó Katalint, a Szegedi Tudományegyetem professzorát. A világhíres biokémikus a csodálatos mRNS-molekuláról beszélt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Einstein és Goethe, Darwin és Marie Curie is tagja volt annak a német tudományos társaságnak, amelyhez Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem professzora csatlakozott. „A Leopoldina a saját területükön különleges szakértelemmel rendelkező kutatókat egyesíti." A „Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina” megalakulása, 1652 óta több mint 7000 tudóst neveztek ki taggá.

Kariko_ea_Lepoldina_1j_-_Stekovics_Janos_foto

 Az I. Lipót német-római császár után Leopoldinának elnevezett német akadémia székházában tartott díszelőadást a tudós szervezet tagjává választott Karikó Katalin. Fotó: Stekovics János

Szombaton Los Angeles, szerdán Halle

„Az oltóanyag-fejlesztéstől a rákterápiáig: Leopoldina-előadást tart Karikó Katalin biokémikus az mRNS-terápiában rejlő lehetőségekről” – ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a 2023. április 19-i oklevélátadó ceremónia utáni programot a leopoldina.org „A hírvivő RNS-t 1961-ben fedezték fel. 60 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az mRNS orvosi alkalmazását engedélyezze” az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) szervezete. Karikó Katalin gazdag kutatói pályáján „az RNS által közvetített mechanizmusokra” összpontosított.

Kariko_Lepoldina-tag

A Leopoldina-előadást tartó kutató életpályáját bemutatva kiemelték: a magyar biokémikus biológiai tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen végezte, ott szerzett PhD-fokozatot. Karikó Katalin „munkája tette lehetővé a SARS-CoV-2 elleni mRNS-alapú vakcina kifejlesztését 2020-ban, mindössze néhány hónappal a vírus megjelenése után”.

Kutatói pályája és karrier-útja bemutatása mellett felsorolták eddig elnyert legfontosabb társasági tagságainak és elismeréseinek a listáját is. A felsorolásban szerepel az Academia Europaea tagságtól kezdve a Szegedi Tudományegyetem díszdoktori elismerésén át a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagságáig számos elismerés; a 2009-ben átvett Kisújszállás Díszpolgára címtől kezdve a 2021-es Bolyai János-díjon át a 2022-es Breakthrough Prize in Life Sciences elismerésig. A világhírű biokémikus munkája iránti érdeklődés és elismerés kivételességét mutatja, hogy e legutóbbi kitüntetés hollywoodi ceremóniáját követő negyedik napon már a németországi Halle városában ünnepelték, ahol átvette a Leopoldina akadémia tagságáról szóló oklevelet.

Amikor a fotó ajándék

Megtiszteltetésnek nevezte Karikó Katalin, hogy díszelőadást tarthatott a Leopoldina akadémián. Közösségi oldalán elárulta: „Janos Stekovics fotóművész honfitársam is eljött és dokumentálta az eseményt.”

A szegedi Sajtóházban 1985 és 1989 között a Magyar Távirati Iroda dél-alföldi tudósítójaként dolgozott, Stekovics János. Élete legszebb időszakának tartja a szegedi éveket, de az akkori rendszer miatt távozni kényszerült… 1992-ben Halléban alapított egy kiadóvállalatot, ahol már több mint 700 publikációt, közte több fotókkal gazdagított, tudományhoz kötődő könyvet jelentetett meg.

Kariko_ea_Lepoldina_2j_-_Stekovics_Janos_foto

Az mRNS-terápiában rejlő lehetőségekről tartott Leopoldina-előadást Halléban Karikó Katalin . Fotó: Stekovics János

– Személyes kívánságom volt, hogy megköszönjem Karikó Katalinnak, amit az emberiségért tettek kollégáival a pandémia idején a vakcina kifejlesztésével – indokolta Leopoldina-beli jelenlétét Stekovics János. Az egyik hallei újságban olvasta a beharangozó hírt a Leopoldina programjáról.

Az akadémikusok és kutatók mellett Halle tudományt tisztelő polgárai is megjelentek Karikó Katalin Leopoldina-előadásán. A Leopoldina épületének 170 személyt befogadni képes nagyterme zsúfolásig megtelt. Még Tübingenből is érkeztek érdeklődők, köztük Hans-Georg Rammensee immunológus és rákkutató, a Leopoldina új tagja – tudtuk meg az MTI egykori dél-alföldi tudósítójától. A német kutató életrajzából kiderül: nem csak a Leopoldina-tagság köti Karikó Katalinhoz, hanem az is, hogy mindketten kitüntetettjei a Paul Ehrlich és Ludwig Darmstaedter-díjnak.

Hans-Georg_Rammensee_Kariko_Katalin__Franz-Ulrich_Hartl_Halleban_Leopoldina-eloadas_utan_-_Stekovics_Janos_foto

A Leopoldina-tagok – Hans-Georg Rammensee, Karikó Katalin, Franz-Ulrich Hartl – kapcsolathálóját erősíti az elnyert kitüntetésekkel járó felkérések és feladatok. Fotó Stekovics János

– Olvastam Karikó Katalin élettörténetéről, hogy minden nehézség ellenére, makacsul tovább kutatott és hitt saját magában és az elméletében. Ez az igazi út! – fogalmazott szegedi sajtóházbeli ismerősöm.

Az mRNS-sel kapcsolatos felfedezések további hasznosítási lehetőségeit felvázoló, logikusan felépített, angol nyelvű előadást követően néhány szakmai kérdés is elhangzott. A rangos Schleiden-emlékérmet idén elnyert, Kasselből érkezett Franz-Ulrich Hartllal is társalgott Karikó Katalin. A két kutató történetében közös pont, hogy mindketten megkapták - többek között - a Debrecen-díjat, továbbá a Horwitz- és a Lasker-díjat is.

Kariko_K_es_F-U_Hartl_ea_Lepoldina_j_-_Stekovics_Janos_foto

Régi ismerősökként beszélgetett a hallei Leopoldina akadémia programjai szünetében Franz-Ulrich Hartl és Karikó Katalin. Fotó: Stekovics János

– Meghatott, amikor egy fiatal nő odament Karikó Katalinhoz és egy festett üveggömböt adott át neki tisztelete jeléül – fogalmazott az egykori szegedi sajtós, Stekovics János. – Megható volt, mert nem az a lényeg, hogy mit, hanem hogy szívből adott ajándékot, a keze munkáját, ami ezért minden vásárolt tárgynál értékesebb.

Ajándékot, a Leopoldina-előadáson készült fotóit adta Stekovics János Karikó Katalinnak és az SZTE Hírportál olvasóinak.

Kariko_Leopoldina_eloadasa_j_-_Stekovics_Janos_fotoja

Szegedi kapcsok

„A Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldinát 2008. július 14-én nevezték ki Német Nemzeti Tudományos Akadémiának. (…) A Német Nemzeti Tudományos Akadémia Leopoldina bejegyzett nonprofit szervezet. A Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (80 százalék) és Szász-Anhalt tartomány (20 százalék) közpénzekből finanszírozza” – tájékoztat a Leopoldina honlapja.

A tudós testület gazdag múltjából kiemelendő részlet, hogy a Leopoldina tagjainak listáján több mint 170 Nobel-díjat elnyert kutató nevére bukkanhatunk. Az SZTE egykori Nobel-díjas rektora, Szent-Györgyi Albert mellett a jelen kiválóságai közül többen is kapcsolatban állnak a Szegedi Tudományegyetemmel. Például a minap itt előadást tartó amerikai Bruce Beutler, vagy a tavaly ide látogató német Erwin Neher. A 2012-ben Szent-Györgyi Albert Nobel-díja tiszteletére rendezett konferencián előadó izraeli Ada Yonath mellett az azóta vissza-visszatérő, a szegedi egyetemről indult Nemzeti Tudósképző Akadémiát támogató Bert Sakmann ugyancsak tagja a Leopoldinának.

Leopoldina_honlap_j_2023-04-21_at_16-25-09_Mitglieder

A rangos német tudományos társaság 12 magyar tagot számlál. E körben Karikó Katalin a 13. A Leopoldina korábbi tagjai közül Szegedhez kötődik: Kondorosi Éva akadémikus, Karikó Katalin korábbi munkatársa és barátja, továbbá egykori tanárai közül Venetianer Pál akadémikus, a Szegedi Biológiai Központ egykori főigazgatója. A jeles csoportba tartozik Nagy Ferenc akadémikus, az SZBK jelenlegi főigazgatója, valamint a szegedi JATE egykori oktatója, Lovász László akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, továbbá Freund Tamás, az MTA jelenlegi elnöke is.

Újszászi Ilona

Fotó: Stekovics János

A borítóképen Karikó Katalin Leopoldina-előadása közben. A fotót színes és "klasszikus" fekete-fehér változatban is elkészítette és ajándékként adta a világhírtes magyar biokémikusnak Stekovics János, az MTI egykori dél-alföldi tudósítója, aki Halléban alapította meg saját kiadóját.

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek