Bezár

Hírarchívum

muzeum-21

Sheriff jelvény, békepipa, tollas fejdísz

Sheriff jelvény, békepipa, tollas fejdísz

2022. október 13.
4 perc

Idén is egyetemista napot szervezett a Móra Ferenc Múzeum az Őszi Kulturális Fesztivál keretében. A Szegedi Tudományegyetem hallgatói a kedvezményes belépés mellett ajándék tárlatvezetéseken is részt vehettek 2022. október 11-én A legendás vadnyugat – Cowboyok és indiánok című kiállításon, amelyet még Lucky Luke is megirigyelt volna.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az időszakos kiállításaink közül a Móra Ferenc Múzeumban A legendás vadnyugat – Cowboyok és indiánok címet viselő kiállítás a legnépszerűbb. Ez a Múzeumok Éjszakáján, június 25-én nyílt meg és két hónap alatt 20 ezer látogató tekintette meg. A tárlat törzsanyaga az USA-ból, az Oklahomai Cowboy és Western Örökség Múzeumból érkezett. A kiállításon eredeti nyergek, fegyverek, sheriff jelvény, békepipa, tollas fejdísz és teljes öltözetek idézik meg az indiánok és a cowboyok életét. A legendárium kapcsán olyan filmes kellékeket is kölcsönöztünk Rómából, amelyek a Bud Spencer-féle spagetti westernfilmekben szerepeltek – ismertette az Őszi Kulturális Fesztivál alkalmából meghirdetett, ingyenes tárlatvezetésen Hegedűs Anita, a szegedi Móra Ferenc Múzeum kommunikációs munkatársa.

 

A LEGISMERTEBB COWBOY, AKI SZEGEDEN IS MEGFORDULT

 

A szakértő elmondta: a cowboyok rendszerint hosszú utakat tettek meg, miközben 2000-2500 marhát terelgettek egyszerre. Attól függően, hogy ki, hol helyezkedett el azon a bizonyos ranglétrán, határozták meg azt is, hogy a cowboyok a sor mely részén – elején, közepén, végén – kapnak helyet. Legelöl a legidősebb és legtapasztaltabbak, középen és hátul pedig a fiatalok voltak.


muzeum-18

 

– A csizmákon elhelyezett sarkantyúk kopogása a legismertebb westernfilmekből bizonyára sokak fülében ott cseng, a tárlat azonban lehetőséget biztosított az érdeklődőknek arra is, hogy a legkülönlegesebb darabokat meg is tekintsék közülük. Úgy, ahogyan azokat a Colt pisztolyokat, fegyvereket is meg lehetett nézni, amelyekkel a cowboyok kiválóan lőttek messzire, pontosan. Mindemellett néhány, igazán mutatós nyereg is visszaköszönt a kiállításon. A marhapásztoroknak bizonyos szakaszonként lehetőségük nyílt lefürödni, az első melegvízért 50 centet, az első hidegvízért 30 centet, a már egyszer használt fürdővízért pedig 20 centet kellett fizetniük. Kikapcsolódni a kocsmába jártak, ahol előszeretettel whiskyztek, kártyáztak, kockáztak – osztotta meg a tárlatvezető.

 

Hegedűs Anita kiemelte: a showbusiness kapcsán egy embert mindenképp meg kell, hogy említsen, ő pedig Buffalo Bill, aki az amerikai vadnyugat showmanje volt. Utazószínházat üzemeltetett, amellyel az egész világot bejárta, többek között Szegedet is. Mindemellett kiváló vadász volt, ezt bizonyítja az is, hogy életében csaknem 4000 bölényt vadászott le. A tárlatvezetésen fény derült a cowboyok és a magyar gulyások közötti hasonlóságra is.

 

FÜSTJEL

 

– Az indiánokról szóló kiállítás legkülönlegesebb tárgyai ugyanabban a vitrinben találhatóak: a földig érő, gyönyörű tollas fejdísz és egy karmokból álló nyaklánc, ezek a látogatók legnagyobb kedvencei. Érdekes történetek kapcsolódnak a pipázás szokásához is, amely minden indián közösség legfontosabb közös tevékenységei közé tartozott. Egy legenda szerint az indiánok őseit egy óriási árvíz öntötte el, akik egy hegy tetejére menekültek a víz elől. Ahogy egyre magasabbra emelkedett a vízszint, annál szorosabban kapaszkodtak egymásba, mígnem eggyé váltak: egy vörös szikla lett belőlük. A pipákat pedig ebből, a legenda szerinti vörös kőből készítették – mondta el Hegedűs Anita.


muzeum-24

 

Kiderül, hogy például sül tüskét használtak a legkülönbözőbb használati cikkek kidíszítéséhez és az is, hogy fából készült babahordozóba tették a csecsemőket újszülött koruktól kezdve. A bennszülött indiánok történetei mellett a magyar indiánok világával is megismerkedhettek a hallgatók. A dunai és a bakonyi indiánok, az amerikai indiánok szokásait követve táboroztak a Duna-kanyarban és a Bakonyban: tipiben laktak, hű ruhamásolatokat hordtak és csakis azokkal a tárgyakkal vették körbe magukat, amelyeket a bennszülöttek is használtak. A bakonyi indiánok közösségét 1961-ben Cseh Tamás alapította: ők mind a mai napig rendszeresen táboroznak a Bakonyban.



Cowboyok_es_indianok_kiallitas-20221013T083042Z-001
A tárlatvezetésen készült fotók a galériára kattintva tekinthetők meg.

 

YAKARI IS BEVILLANT

 

Horpácsy Bálint, az SZTE TTIK Informatikai Tanszékének gazdaságinformatikusa és Braun Bernadett, az SZTE TTIK Kémia Intézet molekuláris bionikai mérnöke arra törekszenek, hogy egyetemistaként egyre több, minőséges szabadidőt tudjanak eltölteni Szegeden.

 

– Régóta szemezgettem ezzel a kiállítással, és most úgy voltam vele, hogy ha már ilyen egész olcsón megtudom nézni, akkor megnézem. Szegediként az a tapasztalatom, hogy a Móra Ferenc Múzeumban minden kiállítás a lehető legérdekesebb módon van megfogva és bemutatva, így A legendás vadnyugat – Cowboyok és indiánok kapcsán is bizakodó voltam, szerencsére nem csalódtam – osztotta meg gondolatait Bálint.


muzeum-32

 

Bernadett azonban nem szegedi, és még csak most kezdi el felfedezni a várost. A tárlatot párjával járta körbe, közben pedig egy mesebeli figura is eszébe jutott.

 

– Nekem az indiánok különleges bemutatása tetszett a legjobban. A kiállított darabokhoz nagyon sok, érdekes leírás társult, amelyről rengeteg izgalmas dolog derült ki. Közben Yakari, a mesehős is eszembe jutott. Nagyon jó, hogy ilyen sokféle lehetőségünk van egyetemistaként kedvezményes áron a szórakozásra, kikapcsolódásra és az ismereteink bővítésére – mesélte az SZTE TTIK hallgatója.

 

A kiállítás 2022. december 31-ig látogatható. A tárlatvezető szerint minden bizonnyal bekerül majd a legnépszerűbb kiállítások sorába, hiszen nemcsak a szegedieket, hanem a Szegedre látogató turistákat is elragadtatta. Mint megtudtuk: sokan közülük családostól érkeztek.


SZTEinfo - Pósa Tamara

Fotó: Molnár Dóra

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek