Bezár

Hírarchívum

7

Rekordszámú érdeklődő és erősödő kapcsolatok az Eurasia nemzetközi vásáron

Rekordszámú érdeklődő és erősödő kapcsolatok az Eurasia nemzetközi vásáron

2022. november 03.
4 perc

A Begin Group által szervezett Eurasia Education Fair nemzetközi vásáron vett részt a Szegedi Tudományegyetem két képviselője Dr. Kovács-Jerney Leona, az SZTE Nemzetközi Képzések Irodájának vezetője és Katsidis Diana, nemzetközi szakértő. A népszerűsítő vásárt október 13-án és 19-én rendezték két helyszínen: Baku, Azerbajdzsán és Tbilisi, Grúzia.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Begin Group egy németországi székhelyű vállalat, amely 1999 óta kínál megoldásokat a diákok toborzására. A Begin Group által szervezett oktatási világkiállításona résztvevők számos célközönséghez juthatnak el, mint a helyi és nemzetközi kiállítók, diákok minden korosztályból, szülők, tanárok és más, a média és az oktatási ágazat innovatív szervezeteinek képviselői. A Begin Oktatási Vásárról rekordszámú jelentkezővel, és a bakui nemzetközi kapcsolatok erősödésével tért haza a Szegedi Tudományegyetemet képviselő küldöttség.

4

Magyarországot 5 ponton népszerűsítették, köztük a Bakui Magyar Nagykövetség és a Szegedi Tudományegyetem standjánál. A Szegedi Tudományegyetem célja, hogy fokozza a nyilvánosságot és felhívja a figyelmet az egyetem nyújtotta lehetőségekre, a Begin Group pedig kiváló platformot biztosít a potenciális diákokkal való találkozásra bármilyen oktatási program és intézmény számára.

13

– Az SZTE standjához előzetesen 526-an jelezték, hogy ellátogatnak, de 647-en vettek részt az Azerbajdzsánban tartott vásáron. A vásár lehetőséget is adott, hogy prezentációt tartsunk az egyetem sikereiről és bemutassuk azt, hogy Magyarország kiemelt helyet foglal el az azeriek életében. A Stipendium Hungaricum ösztöndíj nagy sikereknek örvend és a pályázás során a köztudatban nagyon népszerű – tudtuk meg Dr. Kovács-Jerney Leonától az SZTE Nemzetközi Képzések Irodájának vezetőjétől.

6

Az azerbajdzsáni fiatalok számára Magyarország mellett szóló lényeges szempont a türk államokhoz való kapcsolódás. A számos közös eredetű szó (pl. alma, kapu, csizma, bicska) hozzájárul a rokonságtudat erősödéséhez – mondta el Katsidis Diana nemzetközi szakértő.

A nemzetközi színtéren való megjelenés egyik hozadéka, hogy az SZTE-t képviselők előzetesen felvették a kapcsolatot a Nagykövetséggel. Torma Tamás József, bakui magyar nagykövet, és Felföldi Mónika, oktatási és kulturális feladatokat ellátó diplomata fogadta az SZTE képviselőit. Az SZTE-hez való kapcsolódásuk, Torma Tamás József nagykövet személyén keresztül is biztosított, aki Szeged város szülötte, édesapja a Szegedi Tudományegyetem Altajisztika Tanszékének megbízott vezetője volt.

3

– Azerbajdzsánban a Stipendium Hungaricum-ösztöndíjprogram rendkívüli népszerűségnek örvend az egyetemisták körében, az ösztöndíjra pályázó azeri fiatalok száma évről évre növekszik. Idén szeptemberben kezdtem meg a bakui magyar nagykövetségen külszolgálatomat oktatási és kulturális diplomataként és már az első másfél hónap tapasztalata alapján elmondhatom, hogy folyamatosan érkeznek a megkeresések a magyarországi felsőoktatási tanulmányi lehetőségek iránt. Az SH-ösztöndíjhoz kapcsolódó jelentkezési feltételekről, a nyelvtudás elvárt szintjéről, illetve a válaszható egyetemekről kérdeznek a legtöbbet az érdeklődők, mintegy második opcióként pedig az önköltséges tanulmányok folytatásának lehetőségéről szeretnének többet megtudni. Nagykövetségünk minden lehetőséget megragad a magyarországi egyetemek, így a Szegedi Tudományegyetem népszerűsítésére. Facebook-oldalunkon az oktatási vásárok, fórumok iránt kiemelt az érdeklődés, a vásárok látogatottsága pedig a régióban az egyik legmagasabb. A Nagykövetség nevében ezúton is köszönöm az egyetem képviselőinek részvételét a Begin Oktatási Vásáron, és amennyiben az egyetem azerbajdzsáni partneregyetemi kapcsolatait kívánja bővíteni, örömmel nyújtunk hozzá segítséget – mondta Felföldi Mónika.

9

Hozzátette, hogy szintén Szegedhez kötődik egy jelenleg is SH-ösztöndíjas azeri egyetemista, aki az Azerbajdzsáni-Magyar Alumni Szervezet (AHAU) vezetőségének tagja. Az AHAU jelenleg kétszáz aktív tagot számlál és nemcsak Alumni, hanem a BA, MA vagy doktori tanulmányaikat hazánkban folytató azerbajdzsáni fiatalokat is összefogja. Külön öröm számunkra, hogy az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Neveléstudományi Doktori Iskola egyik volt azerbajdzsáni PhD hallgatója, Konul Karimova kimagasló szorgalmának és szakmai tevékenységének elismeréseként 2022-ben Pro Laudanda Promotine-díjat kapott.

10

Ahogyan Konult, az AHAU többi tagját is aktívan bevonjuk a magyarországi felsőoktatási lehetőségek megismertetésébe és népszerűsítésébe, hiszen személyes tapasztalatuk révén ők azok, akik hitelesen tudják megválaszolni a magyarországi egyetemi tanulmányokat fontolgató diákok kérdéseit. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy az európai egyetemek széles palettájáról az azeri diákok a szegedi egyetemet válasszák.


Galeria_az_esemenyrol
Képgaléria az eseményről

A Szegedi Tudományegyetem a térségben egy közkedvelt cél és a nemzetközi rangsorokban elfoglalt helye komoly motivációs tényező a fiatalok számára a jelentkezés során. A legnépszerűbb szakok, amiért a hallgatók leginkább érdeklődtek: a nemzetközi kapcsolatok, a gazdasági szakok, a pszichológia képzés és az informatikai képzések.

1

A grúziai vásáron szintén nagy érdeklődésnek örvendett az SZTE standja, így a jövőben várhatóan onnan is hasonló sikerekről számolhatunk be, mint az azerbajdzsáni vonalon.

SZTEinfo – Kovács-Jerney Ádám

Fotó: Kovács-Jerney Leona, Katsidis Diana

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek