Bezár

Hírarchívum

portre-21

Európa legjobb ápolója az SZTE diákja

Európa legjobb ápolója az SZTE diákja

2022. november 09.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola végzős tanulója lett Európa legjobb ápoló szakos diákja. A hódmezővásárhelyi Pál Blanka ötödik lett a 2022-ben Franciaországban megrendezett Wordskills versenyen, ahol évről évre a legkülönbözőbb szakmákban mérik össze tudásuk a legkiválóbb diákok. A Dél-Alföld büszkeségét külföldön szerzett élményeiről, elért eredményéről, különdíjáról és a jövőbeli célokról kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Általános iskolás korom óta vonz komolyabban az egészségügy, a család egyik közeli barátja ugyanis mentősként dolgozott, így volt szerencsém rajta keresztül megismerni ezt a hivatást és világot, amelyben ők élnek. Aztán amikor egy szilveszter éjjel az édesanyámmal a vásárhelyi mentőállomáson láttam, hogy miként indulnak útnak szirénázva, kéklámpával a mentőautók, tudtam, hogy ezt akarom csinálni, emberi életeket akarok menteni – mesélte az SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola végzős diákja.

 

Elárulta: az első években több nyílt napon, majd kisebb megmérettetésen is részt vett, így jutott el az országos versenyekig, ahol egyre jobb eredményeket ért el.


portre-6

 

– 2020-ban érettségiztem, ezt követően elkezdtem a kétéves szakápolói képzést, amely februárban ér majd véget. Szeretnék egyetemre menni, a végcél, hogy mentőorvos vagy mentőtiszt legyek – mondta el terveit Blanka.

 

A Franciaországban megrendezett Wordskills versenyre mindössze fél éve volt felkészülni azokkal ellentétben, akikkel versenyezett, ugyanis, mint megtudta, ők hosszú évek óta készültek az eseményre.


portre-5

 

– Az első három hónapban az osztályfőnököm, Németh Zoltánné Torma Ida, és a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ munkatársai segítettek, itt zajlott ugyanis a gyakorlati felkészülés. A második három hónapot azonban Budapesten töltöttem, a Honvéd Kórházban, ahol egy korábbi magyar versenyző, Fehér Zsuzsanna folytatta a felkészítést. A feladatok alapját az előző versenyek képezték. A felkészülést nem volt egyszerű összeegyeztetni a tanulmányaimmal, de szerencsére a tanáraim és a családom is rugalmas volt, mindenben segítettek és támogattak, így a feladatok és a tanulnivaló jó részét online megkaptam. Az iskolámnak és kiváló szaktanáraimnak köszönhetően értem el ezt a nagyszerű eredményt. Egyébként a felkészülés és a verseny is, - ami négy napon át tartott - angolul zajlott. Voltak olyan szakkifejezések, amelyeket egyáltalán nem ismertem angolul és volt persze olyan, amivel tisztában voltam. Az első három fordulón akik továbbjutottak, tehát bizonyították, hogy nemcsak a saját nyelvükön ismerik jól a szakmát, hanem angolul is képesek ápolóként megállni a helyüket, versenybe szállhattak egymással. Tizenhat feladat volt, ebből tíz gyakorlati és hat elméleti. Én igyekeztem minden feladatra úgy készülni, hogy legyen egyfajta plusz ismeretem is. Ehhez nagyon sok angol nyelvű videót néztem. Minden feladat elvégzésére 40 percünk volt, az esetek között akadt ambuláns, kórházi és sürgősségi is – osztotta meg a fiatal ápoló.


IMG_9204-Edit

 

Amikor kiderült, hogy ötödik lett, hálás volt és büszke.

 

– Én is, mint mindenki más azért mentem oda, hogy a legjobbat hozzam ki magamból. Amikor kiderült, hogy ötödik lettem, hálás voltam és büszke, hiszen tudtam, hogy az engem megelőzők között nincs más európai. Nem mellesleg egy kiválósági éremmel is gazdagabb lettem. Nagyon jól éreztem magam, sok-sok élményben volt részem és rengeteg új tapasztalatra tettem szert. Az elért eredménnyel kvalifikáltam magam a 2023-as Európa-bajnokságra, ugyanebben a versenyszámban, - ápolás és gondozás - viszont ezt a továbbtanulás miatt át kell gondolnom –zárta gondolatait Pál Blanka.


SZTEinfo - Pósa Tamara

Fotó: Molnár Dóra

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek