Bezár

Hírarchívum

IMG_2816

Díszelőadással és az SZTE Szenátus díszdoktoravató ünnepségével zárult az egyetem jubileumi rendezvény-sorozata

Díszelőadással és az SZTE Szenátus díszdoktoravató ünnepségével zárult az egyetem jubileumi rendezvény-sorozata

2022. november 14.
13 perc

Jubileumokat ünnepelt az elmúlt hónapokban a Szegedi Tudományegyetem. A 2021-ben kezdődő, a 2022. november 11-i díszelőadással és az SZTE Szenátus 12-i ünnepi ülésével záruló rendezvény-sorozattal alapítása 440. és a kolozsvári magyar tudományegyetem szegedi befogadásának 100. évfordulóját köszöntötték az universitas polgárai, alumnusai, valamint partnerei.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem 2021-ben kezdődő jubileumi megemlékezés-sorozata kiemelte, hogy Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király 440 éve adta ki a szegedi universitas eszmetörténeti elődje, a kolozsvári egyetem alapítólevelét. A Szamos-parti városból száműzött magyar tudományegyetemet 1921-ben fogadta be a Tisza-parti város, s ezzel kezdetét vette a szegedi felsőfokú oktatás fejlődése. A Szegedi Tudományegyetem 2021-ben kezdődő centenáriumi időszakában több száz program, többek között egyetemtörténeti és tudományos konferenciák, kulturális és sportesemények, tanulmányi versenyek és alumnus találkozók ünnepelték a kettős, kerek évfordulót és a szegedi universitast.

EGYETEM NAPI ÉVFORDULÓK

Az SZTE első Egyetem Napja ünnepségét a húsz évvel ezelőtti november 11-én tartotta. E jeles napon a Szegedi Tudományegyetem a nagy elődökre emlékszik és emlékeztet, ápolja hagyományait és kitünteti a jelen olyan kiválóságait, akik hozzájárulnak az universitas jövőjének építéséhez.

Többszörös ünnep az Egyetem Napja a Szegedi Tudományegyetemen. E jeles dátum arra emlékezteti az SZTE polgárait, hogy 1872. november 11-én kezdődött meg a tanítás az intézmény jogelődjének tekintett kolozsvári egyetemen, illetve 1940. november 11-én tartották a Szegeden újonnan alapított Horthy Miklós Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségét. Az SZTE centenáriumi időszakát lezáró Egyetem Napi ünnepségsorozat alkalmából egyetemtörténeti konferenciát tartottak a jezsuiták oktatásbeli szerepéről, illetve Klebelsberg Kuno kultuszminiszteri érdemeiről.

Centenáriumi Záróünnepség

Képgaléria a Centenáriumi Záróünnepségről
Fotó: Bobkó Anna, Kovács-Jerney Ádám

Díszelőadás koronázta meg az SZTE bő egy éve tartó centenáriumi programsorozatát. A Szegedi Nemzeti Színház adott otthont az egyetem művész tanárai és hallgatói, valamint neves alumnusai közreműködésével rendezett programnak. A díszelőadás fővédnöki tisztét Dr. Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi megyéspüspök vállalta. Jeles vendégek és egyetemi polgárok jelentek meg a szegedi nagyszínházbeli gálaműsoron.

 IMG_2853

– Lezárult egy száz éves szakasz a tudományegyetem szegedi történetében. A 101. év legalább annyira kezdete a következő évszázadnak, mint zárása az előzőnek. Karakterisztikus esztendőnek számít 2022 az SZTE történetében, mert ez az első olyan év, amikor az előzetesen megállapított mutatók alapján is mérhető a teljesítmény – emlékeztetett köszöntőjében a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Prof. Dr. Szabó Gábor. Az egyetemvezető kiemelte: kiváló teljesítményt nyújtott az SZTE. Magyar és angol nyelven mondott beszédében köszönetet mondott az egyetem minden polgárának, hazai és külföldi partnerének.

 Fendler Judit

– Centenáriumi ünnepség sorozatunk ma a végéhez ér. De nem állunk meg, hiszen minden befejezés egyben valami új dolog kezdete is. Mi pedig már a következő évszázadot építjük, de elődeink nyomdokain járva – hangsúlyozta köszöntőjében Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja.

Az SZTE tudományos és szakmai sikere Szegedet felhelyezte és jól láthatóvá tette az elmúlt száz évben Magyarország és Európa egyetemi térképére. Az SZTE kancellárja szerint az integráció és a Szegedi Tudományegyetem fenntartóváltása is kellett ahhoz, hogy az intézmény megfeleljen a történelmi kihívásoknak. Az SZTE fejlődését mutatják – többek között – a nemzetközi egyetemi rangsorokban elfoglalt előkelő helyezései, hallgatói létszámának emelkedése és az infrastrukturális beruházások.

A Szegedi Tudományegyetem négyes küldetésének, az oktatásnak, a kutatásnak, a gyógyításnak és a társadalmi felelősségvállalásnak eddig is és ezután is a legmagasabb szinten meg kíván felelni – fogalmazott Dr. Fendler Judit. – Ehhez elengedhetetlen hallgatóink, oktatóink, kutatóink és munkavállalóink összefogása és kiválóságra való törekvése!

 IMG_2816


TÖBB MINT 300 EGYETEMI POLGÁR A SZÍNPADON

„Szóljon az énekszó! Ünnepi énekszó…” Ünnepi kánonnal köszöntötte az SZTE Egyetem Napját az Összegyetemi Kórus. A Szegedi Egyetemi Énekkar, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola Gyermekkara, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola Vegyeskara, az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium Leánykara, az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium Fiúkara alkotta kórus Daróci Bárdos Tamás: Ünnepi kánonját énekelte. Az SZTE centenáriuma alkalmából föllépő Összegyetemi Kórust, valamint az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar hallgatói és Kuzma Levente orgonaművész összjátékát Száz Krisztina, a szegedi egyetemi énekkar karnagya vezényelte.

A jelent és a jövőt képviselte a közel kétszáz egyetemi polgár és diák alkotta kórus. Az egyetemi polgárok és alumnusok produkciói, komolyzenei, népzenei és könnyűzenei előadók váltották egymást a színpadon.

 IMG_2901

Az SZTE Bartók Béla Zeneművészeti Kar kiválóságát is reprezentálta Benedekfi István zongoraművész és Benedekfi Zoltán hegedűművész, illetve Szecsődi Ferenc Liszt-díjas hegedűművész, Érdemes és Kiváló művész fellépése. Nagy tapsot kapott a Szeged Guitar Orchestra, a 2014-ben alakult formáció, amely az SZTE gitár szakos virtuóz, többszörös verseny-győztes hallgatóiból alakult az Artisjus-díjas Pavlovits Dávid gitárművész és zeneszerző vezetésével.

 IMG_2921

Az SZTE egykori bölcsész hallgatójától, Radnóti Miklóstól a Nem tudhatom című verset Péter Lea, az SZTE BTK alumnája és az SZTE Pszichiátriai Klinika doktorandusza tolmácsolásában hallhatta a közönség.

Moldvai énekek, táncdallamok, valamint historikus dallamok, énekelt versek színesítették a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola együttese produkcióját. E Népzenei Kamaraműhely két vezetője, Fábri-Ivánovics Tünde és Fábri Géza is az SZTE-n szerezte diplomáját.

 IMG_2976

Az énekesnőként emberi jogi kérdésekkel is foglalkozó Tandi Flóra, az SZTE ÁJTK alumnája a hazai könnyűzenei élet egyik dívájával, Wolf Katival lépett színpadra. A Játszókert című dallal, amely a család fontosságáról szól, arról a támogató közegről, amely minden gyermeknek jár, járna.

Humoros, szórakoztató, színvonalas és igényes műsorával jó hangulatot teremtett a Fool Moon formáció. Hazánk legsikeresebb pop acappella együttesének több tagja is a szegedi egyetemen szerezte diplomáját. A 7 nagylemezt, 13 nemzetközi és magyar díjat, számos elismerést elnyerő együttes mögött 20 évnyi újító-úttörő munka áll.

 IMG_3121

A finálé az SZTE Nobel-díjas kutatóját, egykori rektorát, Szent-Györgyi Albertet ünnepelte. Nobel-díja átadásának 75. évfordulójára, tíz évvel ezelőtt, két fiatal szegedi alkotó Himnuszt írt Szent-Györgyi tiszteletére. Ezt a zeneművet a 2022. november 11-i Egyetem napja gála ünnepi alkalmára áthangszerelték, felújították. A Szegedi Egyetemi Énekkar és az Universitas Szimfonikus Zenekar Gyimóthi Zoltán, az Universitas Szimfonikus Zenekar vezetője vezényletével elzengte a Benedekfi IstvánJanik László: Szent-Györgyi Albert himnuszát.

A színházi gálaműsort Tajti Gabriella, a Szegedi Tudományegyetem NKI Kulturális Iroda vezetője szerkesztette, Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója rendezte. Az ünnepi alkalomból, az SZTE Egyetem Napja 2022. november 11-i gáláján, egyetlen estén mintegy 330 szereplő lépett színpadra.

 

30 DRÁMA SZENT-GYÖRGYIRŐL

A Szegedi Tudományegyetem amellett, hogy a 2021-2022-es tanévben ünnepelte alapítása 440., Szegedre kerülése 100. jubileumát, megemlékezik Szent-Györgyi Albert Nobel-díja átadásának 85. évfordulójáról is.

Az egyetem a „440 éve az oktatás és tudomány szolgálatában, 100 éve Szeged és a régió fejlődéséért” mottó jegyében, történetéhez, rangjához, szellemiségéhez méltó irodalmi mű megalkotására hirdette meg drámapályázatát. A felhívás szerint a Nobel-díjas tudós, Szent-Györgyi Albert életének, szegedi tartózkodásának, tevékenységének emléket állító műnek korhűen kell ábrázolnia az egyetemalapító Klebelsberg Kuno szerepét, kapcsolatát Szent-Györgyivel.

A kiírásra 30 remek dráma érkezett, melyeket a kiírók által felkért szakértői zsűri bírált el: Barnák László főigazgató (Szegedi Nemzeti Színház); Dr. Jászay Tamás egyetemi adjunktus, főszerkesztő (SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet, revizoronline); Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke (aki egyben a zsűri elnöke is volt); Lőkös Ildikó vezető dramaturg (Játékszín, Budapest).

 IMG_3069

A Szent-Györgyi Albert Drámapályázaton a zsűri döntése alapján III. helyezést ért el: B. Pap Endre a Szabad gyökök című művével. II. helyezett: Karánsebessy Balázs, aki A renegát címet adta alkotásának. Az irodalmi versenyen I. helyezést ért el Nizalowski Attila: Magyar Zsoltár (Misztériumjátékok) című művével. A drámaíró kodifikációs és informatikai szakjogász, 2000-től jogi könyvkiadók szerkesztője, félezer művelődéstörténeti cikket írt.

A díjakat Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke és Prof. Dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese adta át. A tervek szerint a három díjazott művet önálló kötetben is hozzáférhetővé teszi majd a Szegedi Tudományegyetem.

DÍSZDOKOROK DÍSZTALÁRBAN

A Szegedi Tudományegyetem nagyszabású centenáriumi program-sorozata 2022. november 12-én az SZTE Szenátus ünnepi ülésével zárult. A hagyományt követve a díszdoktoravató és kitüntetéseket átadó ceremóniát az SZTE Dugonics téri épülete dísztermében tartották.

 Trócsányi László

A Himnusz hangjait követően Prof. Dr. Trócsányi László, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja köszöntötte a megjelenteket. – A Szegedi Tudományegyetem története összefonódott Magyarország történelmével – fogalmazott a jogászprofesszor, aki felidézte azt az időszakot is, amikor jómaga kezdte tanulmányait az egyetemen.

– A kolozsvári egyetem alapításának 440. és Szegedre költözésének 100. centenáriumi záróünnepségen az eredményekről kell beszélni. A Szegedi Tudományegyetem a több mint húszezer hallgatójával ma már egy nemzetközileg is igen elismert egyetem, Magyarország legjobb egyetemeinek egyike is. A Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert nevét külföldön is sokan ismerik, ahogy egykori hallgatónk, Karikó Katalin neve is bejárta a világot. Mellettük számos nagyszerű professzor szerzett nemzetközi ismertséget és elismertséget. Az egyetem díszdoktorai eredményeit nehéz lenne felsorolni, hiszen a legtöbb tudományterületen jelentős alkotások születtek – hangsúlyozta Prof. Dr. Trócsányi László. – Nemzetközi kapcsolatainknak köszönhetően tagja vagyunk az Európai Egyetemek Szövetségének, és büszkék vagyunk, hogy a világ legkiemelkedőbb felsőoktatási intézményeivel dolgozhatunk együtt.

– A modellváltással azt vállaltuk, hogy legjobb tudásunkkal segítjük az egyetemet és annak vezetését. Nem kívánunk az egyetemi autonómia területére lépni, tiszteletben tartjuk a tudományt és a tanítás szabadságát. Ennek megfelelően tartjuk a kapcsolatot az egyetem vezetőivel, és hozzuk meg a hatáskörünkbe tartozó ügyekben a döntéseket – összegezte tapasztalatait a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi tagjaként. – Az egyetem egy olyan közösség, ahol mindenki célja az egyetem érdekinek képviselete.

 Széll Márta

Angol nyelven köszöntötte az SZTE Szenátus ünnepi ülésén megjelenteket Prof. Dr. Széll Márta stratégiai rektorhelyettese. Három kulcsszóval érzékeltette, hogy miért fontos megállnunk egy pillanatra ebben a történelmi pillanatban.

Az első kulcsszó a HAGYOMÁNY, hiszen megfelelő alap nélkül nem lehet építkezni sem.

– Számos világhírű kutatónk, oktatónk közül most csak kettőt emelnék ki: az egyetem korábbi Nobel-díjas rektorát, Szent-Györgyi Albertet és Karikó Katalint, akinek köszönhetően az emberiség sikerrel vette fel a harcot a Covid-19 világjárvánnyal. Köszönettel tartozunk neki és minden kutatónak, orvosnak és betegellátásban résztvevő kollégának azért, hogy az elmúlt időszakban már személyes jelenléttel oktathattunk, kutathattunk és leginkább azt, hogy harmadik missziónk, a gyógyítás is hatékonyan működött. Intézményünk minden tagja a tőle telhető maximális erőfeszítéssel tette a dolgát a pandémia idején és teszi most is a dolgát nap, mint nap.


Egyetem_Napja_galeria

Képgaléria A Szenátus ünnepi üléséről. Fotó: Sahin-Tóth István

Az SZTE rektorhelyettes mondandójának második pillére: az EGYSÉG.

– A járvány elleni csatában helyt álltunk és megnyertük, a struktúraváltás pozitív hatásai pedig már most tetten érhetőek az oktatás, a kutatás és a betegellátás eredményeinek növekedésében – fogalmazott. – Az összefogást azonban nemzetközi szinten is fontosnak tartjuk, ezért is vagyunk aktív tagjai az Európa meghatározó felsőoktatási intézményeit tömörítő, EUGLOH európai egyetemi szövetségnek 2019 szeptemberétől. 2023 januárjától újabb négy egyetemmel bővül ez a szervezet, tovább erősítve az összefogást, a hatékonyságot.

A szegedi egyetem egyre erőteljesebb nemzetköziesedése további lendületet adhat annak a célnak, amit a rektorhelyettes a KIVÁLÓSÁG kulcsszóba sűrített.

– A hagyományaink, a kiválóságaink és az összefogásra való képességünk joggal tehet bizakodóvá bennünket a következő száz évre is – zárta gondolatait Prof. Dr. Széll Márta.

 Andreas Demetriou

A Szegedi Tudományegyetem Szenátusa Doctor Honoris Causa címmel négy kutatót tüntetett ki. Az SZTE dísztalárját ölthette magára Andreas Demetriou (professor of Cyprus Academy of Sciences, Letters and Arts, Cyprus), Chris Griffiths (professor of The University of Manchester, United Kingdom), Lívia Cvetityanin (professor of Faculty of Technical Sciences, University of Novi Sad, Serbia), Joshua Daniel Nosanchuk (professor of Albert Einstein College of Medicine, Department of Microbiology & Immunology, Department of Medicine, United States).

 Lívia Cvetityanin

– A díszdoktori cím jelképezi és elismeri azt a munkát, amit az egyetemeinkért tettünk. Nagyon örülünk, hogy világszerte elismerik tudományos eredményeinket. Az SZTE nemcsak Magyarország egyik legjobb egyeteme, hanem a világon is elismert universitas. Számos híres kutatót adott a világnak. Ezért vagyunk arra büszkék, hogy az egyetem részei lehetünk mi is – fejezte ki kollégái nevében is örömét és köszönetét Lívia Cvetityanin. – Folytatjuk a munkát és reméljük, hogy a további együttműködésünk az egyetemmel sikeres lesz és további tudományos eredményeket hoz!

Keveházi Katalin

AZ SZTE KITÜNTETETTJEI

Pro Universitate díjat kapott Mr. John Leslie Corps (director of Liconic UK LTD), Dr. Keveházi Katalin (Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtár, nyugalmazott főigazgató), Dr. Barnai Mária (Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Fizioterápiás Tanszék, nyugalmazott főiskolai docens), Dr. Lonovics János (SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Belgyógyászati Klinika, professor emeritus), Dr. Bari Ferenc (SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet, egyetemi tanár).

Klebelsberg Kunó-díjban részesült Dr. Wölfling János (SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Szerves Kémiai Tanszék, egyetemi tanár).

 Lengyel Györgyi

2022-ben a Szegedi Tudományegyetem vezetése Egyetem Díszpolgára kitüntető címet adományozott Dr. Lengyel Györgyi miniszteri biztosnak.

Kiváló PhD Témavezető Elismerő Oklevelet vett át ifj. Dr. Regdon Géza (SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet, egyetemi docens), Dr. Vágvölgyi Csaba (SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Mikrobiológiai Tanszék, egyetemi tanár), Dr. Kovács Péter (SZTE Gazdaságtudományi Kar Statisztikai és Demográfiai Tanszék, egyetemi docens).

A Szegedi Tudományegyetem Szenátusa 2022-ben az Év Kutatója Elismerő Oklevelet adományozott Élő természettudományok tudományterületen Dr. Farkas Eszternek (SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar és a Természettudományi és Informatikai Kar Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet, egyetemi tanár); Élettelen Természettudományok és Matematika tudományterületen Dr. Enyedy Éva Annának (Természettudományi és Informatikai Kar Szervetlen és Anatilikai Kémia Tanszék, egyetemi docens); Humán- és Társadalomtudományok tudományterületen Dr. Molnár Gyöngyvérnek (SZTE Bölcsészettudományi Kar Oktatáselméleti Tanszék, egyetemi tanár).

 Gellérfi Gergő

Az Év Fiatal Kutatója Elismerő Oklevelet kapott Élettudomány tudományterületen Dr. Farkas Klaudia (SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Belgyógyászati Klinika, egyetemi doncens); Élettelen természettudományok és matematika tudományterületen Dr. Sápi András (SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, egyetemi docens); Humán-és társadalomtudomány tudományterületen Dr. Gellérfi Gergő (SZTE Bölcsészettudományi Kar Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék, adjunktus).

Pro Laudanda Promotione-díj elismerésben részesült a végzett PhD-hallgatók közül Dr. Südy Roberta (SZTE Multidiszciplináris Orvostudományi Doktori Iskola), Dr. Kovács Mónika Gabriella (SZTE Multidiszciplináris Orvostudományi Doktori Iskola), Dr. Igaz Nóra (SZTE Biológiai Doktori Iskola), Dr. Mészáros János Péter (SZTE Kémiai Doktori Iskola), Dr. Hack Szabolcs (SZTE Fizikai Doktori Iskola), Dr. Karimova Konul (SZTE Neveléstudomány Doktori Iskola).

A Szegedi Tudományegyetem különböző elismeréseivel kitüntetett 26 díjazottat külön is köszöntötte Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja.

 Fendler Judit

– Amikor körülbelül 3-4 éve elkezdtük tervezni, hogy milyen módon ünnepeljük egyetemünk jogelődjének Szegedre költözésének 100. évét, még nem számoltunk egy olyan tényezővel, a Covid-19 pandémiával, amely alapjaiban változtatta meg nem csak a mi programsorozatunkat, de egész világunkat, globálisan – fogalmazott a kancellár az SZTE Szenátus ünnepi ülése utáni fogadáson. – Sikereink kulcsa egy olyan összetevő, ami közös elődeinkben és bennünk: az alkalmazkodási képesség.

Az SZTE centenáriumi időszakában minden hétre jutott egy-egy nagyobb kulturális esemény, beruházásindító vagy beruházást záró rendezvény, voltak világviszonylatban is jelentős eredményt hozó kutatási projektek. A Szegedi Tudományegyetem jelentősen bővítette partneri együttműködéseit a gazdasági élet meghatározó szereplőivel és megerősítette pozícióit a nemzetközi egyetemi rangsorokban és hálózatokban.

– A centenárium alkalmával visszatekintve is egyértelművé válik, hogy a Szegedi Tudományegyetem kiemelt és dedikált feladata kiművelt szakembereket adni a társdadalomnak, akik hozzájárulnak az alkalmazkodáshoz a kiválóságukkal – emlékeztett a kancellár. – Igyekeztünk több módon is emlékezni azokra, akik nélkül ma nem olyan lenne a Szegedi Tudományegyetem, amilyen: kulturális rendezvénysorozatok, konferenciák, a szentmise, a centenáriumhoz kapcsolódó kiadványok. És ami a legfontosabb, elhivatott munkánkkal tudjuk leginkább kifejezni tiszteletünket, és megpróbáljuk méltó módon folytatni az általuk megkezdett munkát!

 

SZTEinfo – Lévai Ferenc, Pósa Tamara, Újszászi Ilona

Fotók: Bobkó Anna, Kovács-Jerney Ádám, Sahin-Tóth István

 

 

 

Korábban írtuk:

„Szünet nélkül cipelte a téglákat a magyar kultúra házához” – konferencia Klebelsberg Kuno emlékére

A jezsuiták oktatási tapasztalata Kolozsvártól Szegedig, a gimnáziumtól az egyetemig

Egyetem Napi Centenáriumi Zárórendezvények az SZTE-n

 

További részletek:

Szegedi Tudományegyetem Centenáriumi Ünnepségsorozat

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek