Bezár

Hírarchívum

IMG_0101

Tarolt az SZTE a Szegedért Alapítvány gáláján – a fődíj Karikó Kataliné, az SZTE kutatóprofesszoráé

Tarolt az SZTE a Szegedért Alapítvány gáláján – a fődíj Karikó Kataliné, az SZTE kutatóprofesszoráé

2022. március 13.
6 perc

Minden kategóriában az SZTE egyetemi polgárát tüntette ki a Szegedért Alapítvány: 2022. március 12-én a fődíjat Karikó Katalin, a világhírű biokémikus, az SZTE kutatóprofesszora vette át, elismerték Kemény Lajos bőrgyógyász, Szatmáry Károly csillagász, Temesi Mária operaénekes munkásságát is. A 33. díjátadó gála különlegessége, hogy köszöntőt mondott a fődíjas, a közreműködők és a műsorban fellépők közül többen is kötődnek a Szegedi Tudományegyetemhez.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Most a teremtés kezdetén vagyunk” József Attila, az egykori szegedi egyetemista verse adta meg a Szegedért Alapítvány 33. díjátadó gála hangulatát. A civil szervezet 2022-ben – a hagyományt követve – március 12-én, a szegedi nagy árvíz évfordulóján tartotta legrangosabb eseményét.

Kepgaleria_a_galarol
Képgaléria a díjátadó gáláról


A város első helyi közösségi alapítványa

A „tudásalapú társadalom” és a „tudásipar” kifejezést még nemigen használták 1989-ben, amikor megszületett a város első helyi közösségi alapítványa. Mégis ilyen irányba vezettek az induláskor megfogalmazott célok – fogalmazott Martinek Tamás, a Szegedért Alapítvány soros elnöke, aki „civilben” a Szegedi Tudományegyetem professzora. Köszöntőjében rámutatott a fejlődés, a maradandó értékek és a kiművelt emberek, az alkotó tudás összefüggéseire. Emlékeztetett arra is, hogy a díjak rangját azok adják, akik elnyerik az adott kitüntetést. A 2022. évi alapítványi díjazottak szorosan kötődnek a Szegedi Tudományegyetemhez, így viszik a város hírét a világban.

IMG_0185

Köszönet illeti az alapítvány létrehozóit, folyamatos és új támogatóit. A Szegedért Alapítvány célvagyonának múlt évi felhasználásáról is pillanatképet kaptak a díjátadó gála résztvevői.

A Szegedért Alapítvány 33. alkalommal ismerte el díjaival azon személyiségek tevékenységét, akik kiemelkednek a város szellemiségének alakításában, tudományos, kulturális, művészeti és társadalmi életének gazdagításában, értékei megóvásában, akik hírt és megbecsülést szereznek Szeged városának.

IMG_0505

A Szegedért Alapítvány a 2022. évi díjazottjainak életútját képes portréval mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház közönségének. Idei újdonságként a legnagyobb internetes közösségi platformon élőben közvetítették a gálát. A hagyományt követve először a szervezet három kuratóriumának kitüntetettje vette át a díjat.


Érdekességek a három kuratórium díjazottjainak névsorában

A Szegedért Alapítvány Művészeti Kuratórium Gregor József díját 2022-ben Temesi Mária operaénekes, énekmester, operanagykövet, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar professzora kapta.

Kerek_Ferenc_Temesi_MariaIMG_0250

Az alapítványi kitüntetést a Művészeti Kuratórium elnöke, Kerek Ferenc adta át Temesi Máriának.


Az előző években elismertek névsorára pillantva láthatóvá válik, hogy minden harmadik kitüntetett kötődik a zeneművészethez, közülük négyen operaénekesként álltak színpadon. A kuratórium által korábban díjazottak közül a Szegedi Tudományegyetemhez kötődik – többek között – az irodalmár Baka István és Darvasi László, a hegedűművész Szecsődi Ferenc és Kosztándi István is.

A Társadalmi-Állampolgári Kuratórium Debreczeni Pál díját Szatmáry Károly csillagász, a Szegedi Csillagvizsgáló alapítója és vezetője, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar oktatója vette át.

Pavlovits_Miklos_Szatmary_Karoly_IMG_0281

Az alapítvány Társadalmi-Állampolgári Kuratórium tagja, Pavlovits Miklós adta át a kitüntetést Szatmáry Károlynak.



Feltűnő, hogy e kuratórium kitüntetettjei a legváltozatosabb foglalkozásúak, miközben ez az egyetlen társaság, amelynek néhány év különbséggel, de egy testvérpár is tagja lett. E körben az SZTE egykori hallgatója volt – többek között – Orbán Hedvig népművelő és Tanács István újságíró, oktatta az egyetemistákat például a történész Csernus Sándor vagy az informatikus Muszka Dániel.

A Tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla díját az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar egyetemi tanára, Kemény Lajos bőrgyógyász, akadémikus vette át Vécsei Lászlótól.

Vecsei_Laszlo_Kemeny_lajos_IMG_0310

Az alapítványi díjat a Tudományos Kuratórium elnöke nyújtotta át professzortársának, Kemény Lajosnak.


E csoport legszembetűnőbb vonása, hogy az eddigi 33 díjazott közé az elmúlt 33 évben nem került nő. A kuratóriumi kitüntetettek közül a szegedi egyetem professzora – többek között – fizikusként három akadémikus: Szabó Gábor, Bor Zsolt és Ormos Pál; bőrgyógyászként Simon Miklós és Dobozy Attila.


Vastaps a világhírű tudósnak

IMG_0374

A Szegedért Alapítvány 2022. évi fődíjasa, Karikó Katalin biokémikus, az SZTE alumnája, díszdoktora és kutatóprofesszora.

A bejelentés előtt újságírók gyűrűjében adott interjúkat a világhírű tudós, akit a díjátadó gálán, a Szegedi Nemzeti Színházban vastaps és éljenzés fogadott. Az alapítványi fődíjat a szervezet soros elnöke, Martinek Tamás, az SZTE Szent-Györgyi Orvostudományi Kar egyetemi tanára adta át Karikó Katalinnak.


Karikó Katalin biokémikus, aki a Szegedi Tudományegyetemen szerzett biológus diplomát, majd biokémikus PhD-oklevelet, első munkahelyének a Szegedi Biológiai Központot választotta. Kutatói karrierjét az Egyesült Államokban és Németországban folytatta, tavaly óta az SZTE kutatóprofesszora. Karikó Katalinnak és munkatársainak elévülhetetlenek az érdemei a koronavírus-járvány globális kezelésében alkalmazott mRNS vakcina kifejlesztésében.

Kariko_Katalin_Szegedert_Alapitvany_dijatadon_IMG_0383

Ez az első díjam, amely hölgyet ábrázol – fogalmazott Karikó Katalin, a világhírű biokémikus, aki a koronavírus-járvány elmúlt másfél évében hetvennél is több kitüntetésben – többek között Széchenyi-, Bolyai-, Semmelweis-díjban is részesült. Fölemelte a Szegedért Alapítvány elismeréseként elnyert fődíjat. Lapis András szobrászművész alkotását: „Szeged múzsája”, a kalapos hölgy a városban köztéri szoborként is látható.

Örvendetes újításként – a Szegedért Alapítvány fölkérésre – „kapott szót” a 33. fődíjas, Karikó Katalin.

IMG_0418

1972-ben, 17 évesen, a szegedi egyetem, a JATE nyári előkészítő táborába érkezve jártam először Szegeden. Életemben először itt léptem át egyetemi épület küszöbét, először itt találkoztam professzorral – sorolta meghatározó élményeit Karikó Katalin. Szerencsésnek nevezte magát azért, hogy a JATE hallgatója, majd az SZBK munkatársa lehetett. Ottani tanárai és mentorai odaadó munkájáért, támogatásáért is köszönetet mondott. – A Szegedért Alapítvány fődíja arra emlékeztet, hogy honnan indultam. Szegedhez kötődik életem legboldogabb időszaka – fogalmazott. A Francia Bélával való megismerkedés és házaságkötés, kislányuk születésének az emléke is a Tisza-parti városhoz köti a Covid-19-pandémia megfékezésére hivatott mRNS-alapú oltóanyagok fejlesztését a felfedezéseivel megalapozó, biokémikust. A világhírű tudós, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora a városi alapítvány 2022. évi kitüntetettjei nevében mondott köszönetet a civil szervezetnek és támogatóinak.

IMG_0602

A díjátadó gálát követően Karikó Katalint virágcsokorral köszöntötte Rovó László professzor, a Szegedi Tudományegyetem rektora. A gratulálók között láttuk az SZTE két rektorhelyettesét, Széll Márta professzort és Gellén Klára professzort, Csóka Ildikó stratégiai főigazgatót, továbbá Karikó Katalin első munkahelye, az SZBK egykori főigazgatóját, Venetianer Pál akadémikust, illetve az ottani egykori munkatársat, Duda Ernőt, az SZTE nyugalmazott professzorát, valamint a volt egyetemi csoporttársat, Géczi János írót és képzőművészt.


Alapítványi célok és támogatás

A Szegedért Alapítvány fődíjasainak rangos csoportjára pillantva kiderül, ide a szervezet alapítása után 18 évvel, 2008-ban került az első nő: Katona Márta gyermeksebész, az SZTE gyermekklinika professzora. Az előző években elismert 128 kiemelkedő, iskolateremtő személyiség közül az SZTE polgáraként nyerte el a fődíjat – többek között – a matematikatudomány művelői közül Szőkefalvi-Nagy Béla, Csörgő Sándor és Csirik János; a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban dolgozó biokémikusként Straub F. Bruno, Venetianer Pál és Kondorosi Éva.

Szegedért Alapítvány fődíja 500 ezer, a kuratóriumi díjazottak elismerése 250-250 ezer forint pénzjutalommal jár.

IMG_0216

Szeged civil társadalmának díjait 2022. március 12-én nagyszabású gálaműsor keretében vették át a díjazottak a Szegedi Nemzeti Színházban. A műsorban verset mondott Balog József, az SZTE oktatója; fellépett a szegedi egyetemhez sok-sok szállal kapcsolódó Suhancok Táncegyüttes, továbbá a Fool Moon Vokálegyüttes és a Molnár Dixiland Band.

IMG_0453

A Szegedért Alapítvány kuratórium döntése nyomán a múlt évben összesen 3 millió forint értékben nyújtott támogatást értékteremtő kezdeményezésekhez.

IMG_0532

SZTEinfo – Ú.jszászi Ilona

Fotó: Bobkó Anna

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek