nyito

A „TÁG 10.1” csapat nyerte a X. SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt

2022. március 11-én zajlott a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny döntője, a járványhelyzetre való tekintettel idén is online formában. Az SZTE Nobel-díjas kutatójának munkásságához kötődő vetélkedőt a 2021/2022-es tanévben tizedik alkalommal szervezte meg a centenáriumát ünneplő Szegedi Tudományegyetem. A megmérettetést idén a debreceni Tóth Árpád Gimnázium csapat nyerte, tagjai: Emri Katalin Nóra, Szabó Kíra Viktória, Horváth Avarka.

A X. SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny döntőjében, Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy a X. alkalommal megrendezett Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny jubilálásával belépett a jelentős hagyományokkal rendelkező egyetemi programok sorába. A döntőben a legjobb hat csapat mérte össze tudását a győzelemért. Ez a hat, különböző iskolát képviselő csapat bejegyezte nevét a verseny történetébe.

 DSC_0696

Az elmúlt évtizedben több mint 100 iskola, mintegy 1000 diákja vett részt az SZTE Nobel-díjas kutatójának munkássága előtt tisztelgő vetélkedőn. Idén 42 csapat, 126 diákja jelentkezett. A fináléban a hat legjobb teljesítményt nyújtó szegedi, győri, hódmezővásárhelyi, orosházi, budapesti és a debreceni középiskolák csapatai mérhették össze tudásukat.

 

A versenytematika gerincét most is az elmúlt évszázadok tudománya és kultúrtörténeti szerepe alkotta. Ezt bizonyították a megoldandó feladatok is, amelyek a fizikára, kémiára és biológiára irányuló kérdéseket tartalmaztak. A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Egyetem, tudomány és kultúrtörténeti vonatkozásai mellett nagy hangsúlyt fektetett Szent-Györgyi Albert munkásságára, valamint azokra a Nobel-díjasokra, akik 2016 és 2020 között orvosi-élettani, fizikai vagy kémiai Nobel-díjban részesültek.

 DSC_0686

A tanulmányi versenyt a Szegedi Tudományegyetem által kijelölt szakmai bizottság irányította. A zsűri elnöke Prof. Dr. Dux László, az SZTE SZAOK Biokémiai Intézetének egyetemi tanára. Tagjai: Prof. Dr. Wölfling János, az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Szerves Kémiai Tanszékének, tanszékvezető egyetemi tanára és Dr. Csupor Dezső, az SZTE GYTK Farmakognóziai Intézetének egyetemi docense volt.

 

A kérdéssorokat összeállította: Dr. Siposné Musza Katalin, az SZTE TTIK Kémiai Intézet Szerves Kémiai Tanszék egyetemi tanársegédje; Dr. Nagy Lászlóné Dr. Antal Erzsébet, az SZTE TTIK Biológia Intézet Biológiai Szakmódszertani Csoportjának adjunktusa; Dr. Makra Péter, az SZTE SZAOK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet adjunktusa; Boruzsné Bodnár Tünde, az SZTE SZAOK Biokémiai Intézetének tanügyigazgatási munkatársa.

 

A X. SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny díjazottjai:

 

I.helyezett a debreceni Tóth Árpád Gimnázium TÁG 10.1 nevű csapata: Emri Katalin Nóra, Szabó Kíra Viktória, Horváth Avarka; – felkészítő tanáruk: Gőz József
II. helyezett a Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium Bigeneri nevű csapata: Stinner Roland, Horváth Lilla Zsófia, Gémesi Renáta; – felkészítő tanáruk: Kalydi György
III.helyezett a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium Cinege nevű csapata: Rárósi Luca, Molnár Marcell, Balog Gergely; – felkészítő tanáruk: Jóriné Csölle Henriett
IV.helyezett az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégium OTMG 1 nevű csapata: Alzubi Fatima, Frankó Réka, Varga Szilárd; – felkészítő tanáruk: Gabnai Edit
V.helyezett a budapesti Városmajori Gimnázium CSKJ nevű csapata: Vincze Botond Dávid, Polgár Sándor Attila, Bodó Sándor; - felkészítő tanáruk: dr. Jánossyné dr. Solt Anna
VI.helyezett a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola Griffmadarak nevű csapata: Deák Máté, Huszka Endre László, Szakonyi Marcell, - felkészítő tanáruk: Csigér István.

 

A dobogós csapatok a tárgyjutalmak mellett pénznyereménnyel is gazdagodtak. Az első helyezett csapat tagjai 100-100, a második 80-80, a harmadik csapat tagjai pedig 60-60 ezer forintos ösztöndíjat kaptak.

 DSC_0746

A Szegedi Tudományegyetem a nyertes csapat tagjai mellett fontosnak tartotta, hogy díjazza azokat a pedagógusokat is, akik sokszor szabadidejüket nem kímélve, évről-évre újabb és újabb csapatokat készítenek fel a versenyre. A legalább 5 éve lelkiismeretesen, a felkészítésen dolgozó tanárok: Csaláné Böngyik Edit; Csigér István; Földiné Reider Mónika; Gabnai Edit; Gőz József; Jánossyné Solt Anna; Jóriné Csölle Henriett; Máriás Ildikó; Mikulás Rolandné; Simon Tibor; Tanner György; Veszpréminé Sarusi Klára és Weiszkopfné Kövesközi Zsuzsa elismerő oklevélben és ajándékcsomagban részesültek.

 

A SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen külön elismerést kapott az a budapesti pedagógus is, aki csapataival a megmérettetés rendszeres résztvevője. Diákjai mindig kimagasló teljesítményt nyújtanak és már több alkalommal helyezést is elértek. A tehetséggondozás területén végzett, töretlenül lelkes, példamutató munkájáért és eredményességéért, mentortanári elismerésben részesülő pedagógus, Vetlényi Dávid, a Budapesti Baár-Madas Református Gimnázium tanára, 2015 óta vesz részt diákjaival a versenyen. 2017-ben csapatával meg is nyerte az összecsapást. A 2022-es tanulmányi versenyen az elismerő oklevél mellett 100 ezer forint pénzjutalmat és ajándékcsomagot kapott.

 DSC_0741

Prof. Dr. Dux László, az SZTE SZAOK Biokémiai Intézet egyetemi tanára, a tanulmányi verseny elnöke, az esemény végén megköszönte mindazok munkáját, akik ezen a nagy jelentőségű megmérettetésen munkálkodtak és segítették a diákok jó hangulatú felkészülését. Kiemelte, hogy a csapatok sikeresen teljesítették a verseny akadályait a megfelelő küzdőszellemben, fennakadás nélkül.

 

A hagyomány folytatódik – a XI. SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kiírására júniusban kerül sor.

 DSC_0720

A tanulmányi verseny aranyfokozatú együttműködő partnere az Akadémiai Kiadó Zrt.; a Diákhitel; a Medtronic és a Richter Gedeon Nyrt. Ezüst fokozatú együttműködő partnere az SZTE Press és a Bonduelle Central Europe Kft. Bronz fokozatú együttműködő partner a Hágeni Távegyetem. A verseny további támogatói a Pick Szeged Zrt. és a Maxim Könyvkiadó.

SZTEinfo

Fotó: Samu Angelika


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Fasi_ArnoldFási Arnold – BTK, szlavisztika (orosz)

Azért jöttem Szegedre, mert hallottam, hogy az itteni szlavisztika, orosz szak elég jó, színvonalas a képzés. Természetesen a település helye is közrejátszott, hiszen nem akartam túl messzire menni az otthonomtól, Pusztaszőlőstől. A kollégium is kedvező helyen van. Szeged sokkal zöldebb, és a levegő is tisztább, mint Budapesten, ami szintén befolyásolt. A választásban még közrejátszott az is, hogy nem érzem magam olyan jól egy nagyvárosban sok emberrel, de Szeged teljesen élhető ebből a szempontból, és a tömegközlekedés is nagyon jó.


Szucs_ViktorSzűcs Viktor - ÁOK, általános orvos

Azért jöttem Szegedre, mert szeretem a kisvárosias, barátságos egyetemeket, Budapest pedig nem ilyen. Szeretnék az embereken segíteni, érdekel ez a tudományág, a kutatások is nagyon érdekesek. Kedvesek a felsőbb évesek, a kari élet nagyon sokszínű. Mindenki jöjjön az SZTE ÁOK-ra!



További hallgatói vélemények >>>