Bezár

Hírarchívum

nyito

Szabadságról énekeltek az SZTE diákjai

Szabadságról énekeltek az SZTE diákjai

2022. március 15.
3 perc

A Szeged város központi Nemzeti megemlékezésén a Szegedi Tudományegyetem kórusai a centenáriumát ünneplő egyetemet képviselték. A forradalom megemlékezése a szabadságharc és a szabadságért küzdő emberek emléknapja. A szabadság ünnepnapján a 120 főt számláló kórus élő zenekari kísérettel vehetett részt a megemlékezésen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

1848. március 15-én az Egyenlőség, Szabadság, Testvériség polgári átalakulás jelszavaival megszületett a modern parlamentáris Magyarország. A Nemzeti Ünnepen a forradalom kiemelt helyszínein megemlékezéseket tartottak.

A forradalom emblematikus szegedi helyszínein is emlékműsorokon vehettek részt az érdeklődők. A Klauzál téren, Kossuth Lajos szobra előtt tartott díszünnepségen és a koszorúzáson Prof. Dr. Gellén Klára oktatási rektorhelyettes és Szakál Péter oktatási igazgató is részt vett. A megemlékezésen a programot a Szegedi Tudományegyetem három kórusa tette különlegessé.


Szeged Város Kórusegyesülete minden évben felkér egy énekkart, hogy részt vegyen a megtisztelő eseményén. Petőfi Sándor 15-dik Március, 1848 című versére utalva az idei évben az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola Gyermekkórusa, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola Ifjúsági Vegyeskara és az SZTE Egyetemi Énekkara az emlékezetébe véshette ezt a nagy napot. A 120 főből álló közös kórus, Molnár-Palusek Emese vezényletével három katonadalt adott elő: Kossuth Lajos azt üzente, A jó lovas katonának, valamint a Jól van dolga a mostani huszárnak címmel. Az énekkart a Gyantár zenekar kísérte.


A Szegedi Tudományegyetem és az iskola vezetőségének támogatása nélkül nem is tudnánk megvalósítani a próbákat. Az iskola nem zenei tagozatos intézmény, ennek ellenére támogatói hátteret biztosít minden segítségével és rugalmasságával a zene iránt elkötelezett tanulói számára – árulta el Molnár-Palusek Emese az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola kórusának felkészítő tanára.

A tanárnő azt is elmondta, hogy a gyerekeknek minél többet szeretnének nyújtani évről-évre. Fontosnak tartja, hogy a kórus ne csak iskolai keretek között lépjen fel, hanem részt vegyen a város kulturális rendezvényein. Szabadtéren, az élőzenei kísérettel megvalósuló előadás, nagy tapasztalatot jelent a Gyermekkar számára, hozzájárulnak fejlődéséhez.

korus

A 8.c osztályos Wodala Júlia Magdolna, a kórus egyik tagja megosztotta velünk, hogy már negyedik alkalommal énekel a Nemzeti Ünnepen, de az idei alkalommal várta a legjobban a fellépést.

- A Kossuth Lajos azt üzente című népdal a kedvencem. Muzikális családban nőttem fel, és a legemlékezetesebb Nemzeti Ünnepem 2020. márciusában volt. A járványhelyzet miatt nem léphettünk fel a műsorunkkal, ezért az iskola segített abban, hogy rögzíteni tudjuk az előadást, és az utolsó tanítási napon az osztályfőnökök lejátszották az osztályok számára a teljes előadást. Így, ha még csak virtuálisan is, de előadhattuk mindenkinek a dalokat, amiket olyan sokszor gyakoroltunk, s amire rengeteget készültünk. Ezért is vártam, hogy újra személyesen álljunk közönség elé, az pedig, hogy a Szegedi Tudományegyetemet képviselhetem a hangommal, a legnagyobb megtiszteltetés számomra.

A Szegedi Tudományegyetem fennállásának 440 éve alatt sokszor kényszerült vándorlásra, valamint az oktatás és a tudomány védelmére. 100 éve a város és a régió fejlődéséért dolgozó egyetem képviseletében a felszabadult éneklés, a gyermekek teret betöltő hangja a szabadság eklatáns példája. Az újra felcsendülő hangok nem csak a Szegedi Tudományegyetem intézményét, hanem minden nemzeti lelkületű magyar embert büszkeséggel töltött el.

SZTEinfo - Kovács-Jerney Ádám

Fotó és videó: Molnár Eiserle Gábor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek