Bezár

Hírarchívum

Cikkhez_nyito

Közösen a tehetségekért – együttműködési megállapodást írt alá az SZTE és az MCC

Közösen a tehetségekért – együttműködési megállapodást írt alá az SZTE és az MCC

2022. március 31.
5 perc

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Szegedi Tudományegyetem és a Mathias Corvinus Collegium az SZTE központi épületében, 2022. március 31-én. Az együttműködés keretében a két intézmény közös oktatási tevékenységet, tehetséggondozást folytat, illetve segíti egymást a kapcsolati háló kiépítése, a társadalmi mobilitás emelkedésének előmozdítása és a határon túlról érkező magyar diákok támogatása területén is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az MCC szegedi központja 2021-ben jött létre azzal a céllal, hogy a régióban is kamatoztassa az intézmény tehetséggondozásban szerzett negyed évszázados tapasztalatait. A Szegedi Tudományegyetemmel már ekkor kialakult és elkezdődött egy együttműködés, amelyet a felek most egy nyilatkozat keretében kibővítettek és megerősítettek.  Az MCC nem csupán szakmai, tudományos műhely, hanem közösség, kollégium is, aktív társadalmi élettel, rendszeresen szerveződő diákprojektekkel, támogató alumni közösséggel. Az MCC szegedi központjában a Fiatal Tehetség Program, a Középiskolás Program és az Egyetemi Program kínál széles képzési lehetőségeket, valamint heti rendszerességgel várják a város és a környék polgárait különféle szakmai, kulturális eseményekre.

A Szegedi Tudományegyetem a dél-alföldi régió szellemi központja, negyedik generációs kutatóegyeteme, melynek célja nemzetközi szinten versenyképes tudás létrehozása, megosztása, hasznosítása és terjesztése az európai színvonalú gyógyító munka biztosítása és a régió egészségügyi ellátása mellett. Tevékenységében a regionális, országos, illetve nemzetközi munkaerő-piaci elvárásokhoz mind tartalmában, mind módszertanában versenyképes, kompetencia alapú és gyakorlatorientált tudást kínál a képzési szintek teljes vertikumában és a képzési területek teljes palettáján.

Mind a két fél tevékenységében kiemelt szerepet játszik a magyar tehetségek támogatásának ügye, ezért az ezzel kapcsolatos tevékenységeiket összehangolták.

„Számos ilyen jellegű partnerségben szereztünk már tapasztalatokat, illetve veszünk részt ma is több hasonló célú programban. A Mathias Corvinus Collegium Alapítvánnyal való együttműködésünk viszont kiemelkedik mind közül, ugyanis a Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézményéről van szó. Úgy gondolom, a mai nappal olyan hosszútávú, közös munka kereteit teremtjük meg, amelyek hasznos eredményekhez vezetnek – legyen szó oktatási tevékenységünk összehangolásáról, a tehetséges diákok életpályájának támogatásáról, vagy a nemzetközi kapcsolati hálónk bővítéséről” – mondta el a szerződés aláírása előtt Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

„A Szegedi Tudományegyetem egyik legfontosabb stratégiai célkitűzése a szakmai kapcsolatok folyamatos bővítése, hazai és nemzetközi szinten egyaránt: legyen szó felsőoktatási intézményekről, kutatóközpontokról, kis- és középvállalkozásokról, vagy akár multinacionális nagyvállalatokról. A Szegedi Tudományegyetem által képviselt kiválóságot tökéletesen segítheti, kiegészítheti az MCC. Az együttműködés keretében olyan programok, előadók és képzések jelenhetnek meg Szegeden, amelyeket külön-külön, a két intézmény nehezebben tudna a városba hozni. Ezzel a korábban jellemző Budapest-központúságot is enyhíti az együttműködés. Az SZTE és az MCC együttműködésének köszönhetően, a jövőben egyre nagyobb számban lesznek elérhetőek Szegeden is a világhírű szaktekintélyek előadásai, illetve a leginnovatívabb képzések - hangsúlyozta az eseményen Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja.

 Cikkhez_4

A Mathias Corvinus Collegium részéről, Dr. Szalai Zoltán, az Alapítvány főigazgatója köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy már hosszú hónapok óta, nagyon sikeresen működik a kapcsolat az MCC és az SZTE között, aminek alapja, hogy a két intézmény munkatársai megtalálták és inspirálták egymást a közös munkát segítő ötletekkel. Ez a fajta természetes, életszerű együttműködés mindig a leghatékonyabb. Éppen Szent-Györgyi Albert, az SZTE korábbi rektora foglalta össze a legjobban, amit az MCC az SZTE-vel együttműködve a diákjainak is vezérfonálként kijelölhet: „Látni, amit mindenki lát, és gondolni, amit még senki sem gondolt.“

 Cikkhez_3

„Ez az együttműködés ebben segítheti a tehetséges diákokat, Szegeden is, amely az MCC képzési helyszínei közül is a legkiemelkedőbbek között van a képzési paletta sokszínűségét illetően, valamint abban, hogy az általános iskola felső tagozatától a diploma és a tudományos fokozatok megszerzésén át, az alumni rendszeren keresztül, akár a nyugdíjba vonulásig elkíséri ”-mondta el a főigazgató.

Dr. Asztalos Kata, az MCC szegedi képviselet-vezetője elmondta, hogy három képzési szinten, jelenleg több mint 200 diák tanul a szegedi MCC-ben. A felmenőrendszerben elindított képzéseknek köszönhetően 5 év múlva ez a szám közel 500 főre bővül majd.

 Cikkhez_5

„Az Egyetemi Program Juniorképzésében 23 diák vesz részt, akik mind a Szegedi Tudományegyetem hallgatói. Ez a program az egyetemi képzésünk első éve, célja, hogy egységes tanulmányi szintre hozza a diákokat. Büszkék vagyunk arra, hogy az itt tanulók egyetemi tanulmányaik mellett jelentős időt és energiát fordítanak arra, hogy a legtöbbet kihozzák magukból, versenyképes tudásra tegyenek szert az MCC-ben, s mindemellett az SZTE-n is kiválóan teljesítenek. Két egyetemi programunk felvételi időszaka is fut jelenleg. Várjuk a leendő elsőéves hallgatók jelentkezését a Juniorképzésre, valamint a jelenleg első- és másodéves egyetemisták jelentkezését az Egyetemi Program iskolarendszerébe. Mivel a Juniorképzés nem előfeltétele az utóbbinak, ezért ez a lehetőség nyitva áll a Szegedi Tudományegyetem minden első- és másodéves hallgatója számára” - tudtuk meg Dr. Asztalos Katától, aki az SZTE alumnája is, így személye is közös pontot jelent a két intézmény között.

Az SZTE és az MCC együttműködésének főbb területei:

• összehangolt oktatási tevékenységek folytatása,

• tehetséges diákok életpályájának támogatása,

• tudásmegosztás,

• közös kapcsolati háló kiépítése, hasznosítása,

• a társadalmi mobilitás emelkedésének előmozdítása,

• határon túlról érkező magyar diákok támogatása,

• nemzetközi együttműködés.

A jövőben továbbá elképzelhető oktatási anyagok közös kidolgozása, korszerű oktatási módszerek bevezetése, infrastruktúrát érintő együttműködések is. Az MCC által meghívott külföldi vendégoktatók előadásai nemcsak az Alapítvány diákjai számára biztosítanak kiemelt lehetőséget, az SZTE hallgatói szintén kamatoztathatják az elhangzottakat egy-egy számukra is nyilvános előadás révén. Az Egyetem bemutatkozási, kiállítási lehetőséget biztosít az Alapítvány számára főbb népszerűsítő rendezvényein, például központi nyílt napokon, börzéken.

Cikkhez_1

A sajtótájékoztatót követően - a Mathias Corvinus Collegium és a Szegedi Tudományegyetem közös szervezésében - panelbeszélgetést hallhattak az érdeklődők, melynek keretében Magyarország űrstratégiájáról, annak jelentőségéről Dr. Ferencz Orsolya, űrkutatásért felelős miniszteri biztos adott tájékoztatást. A beszélgetést Prof. Dr. Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese nyitotta meg.

SZTEinfo/Lévai Ferenc

Fotó: Sahin-Tóth István


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek