Bezár

Hírarchívum

helyesiras_cover

Farkas Dorka Hanna, az SZTE Gyakorló Gimnázium tanulója nyerte a Kárpát-medencei helyesíró versenyt

Farkas Dorka Hanna, az SZTE Gyakorló Gimnázium tanulója nyerte a Kárpát-medencei helyesíró versenyt

2022. március 30.
3 perc

A 35. alkalommal megrendezett, Implom Józsefről elnevezett hazai és határon túli versenyzőket tömörítő középiskolai helyesírási verseny, az egyik legrangosabb megmérettetés a helyesírás iránt érdeklődő diákok körében. A versenyen a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziumának 9. évfolyamos tanulója, Farkas Dorka Hanna érte el a legjobb teljesítményt a 119 döntős közül az egész Kárpát-medencében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nagy szegedi sikert hozott az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntője. A tanári pálya mellett folyamatosan publikáló helytörténész és nyelvész tiszteletére 35. alkalommal megrendezett versenyen a tehetséges fiatalok minden évben megmérettethetik magukat határon innen és túl egyaránt. A verseny és a kísérő rendezvények is online térben zajlottak.

1

Csak a legjobbak jutatottak tovább a verseny Kárpát-medencei döntőjébe, összesen 119 versenyző, négy kategóriában: gimnáziumi, szakgimnáziumi, szakképző iskolai, határainkon túli. A helyi selejtezőt követően egy központi online tesztet töltöttek ki a diákok, majd egy hanganyag segítségével tollbamondást írtak.

A mindig izgalmas és népszerű tollbamondás idén a trianoni békediktátum utáni kiigazításokról szólt: azokról a kisebb területekről, amelyeknek a lakói mindent megtettek a Magyarországhoz tartozásukért. A Sopron környéki népszavazás, a Szentpéterfa szervezte kitartó törekvés és népszavazás, a kercaszomoriak küzdelme és a balassagyarmati hősök áldozata jelent meg a szövegben.

Iplom_dijazottak

A Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola 9. osztályos tanulója, Farkas Dorka Hanna a megszerezhető pontok 93,5%-val lett az idei verseny legjobb gimnazistája. Dr. Nagy János, a zsűri elnöke a díjátadón kiemelte, hogy a fiatalok legjavával találkozik évről évre, mert akik felvállalják a fegyelmezett szabálykövetésen alapuló foglalkozást, csodás elkötelezettségről és szakmai alázatról tesznek tanúbizonyságot. Ebben a tanévben a legeredményesebb versenyzőnek járó Implom-díjat Farkas Dorka Hanna, a legeredményesebb felkészítő tanárnak járó Implom-díjat pedig dr. Iván Éva és Hornok András kapta.

- Nem hagy nyugodni, ha van egy probléma, ez kihívás számomra, és addig dolgozok, amíg ezt orvoslom. A legnehezebb a külön- és egybe írás volt nekem, de gyakorlással le is tudtam küzdeni. Már általános iskolában is sokat versenyeztem, de inkább a természettudományos irányultságom miatt a helyesírásban nekem a logika tetszik – emelte ki Farkas Dorka Hanna.

Hornok_Andras_diakjai_koreben

A döntő nagy nyertese Hornok András, az SZTE Gyakorló Gimnázium tanára, akinek másik tanítványa is díjazott lett egy másik iskolából. Csepregi Andor Balázs, a Vántus István Zeneművészeti Szakgimnázium 11. évfolyamos tanulója a szakgimnazisták között 87.5 %-kal harmadik helyezést ért el.

- Az idegen szavak okoztak számomra nehézséget a verseny során. Zongoristaként ki szerettem volna magam próbálni egy ilyen versenyen is, mert a helyesírás nekem olyan, mint a zene: a megfelelő szabályok szerint, de a saját hangomon szeretném művelni – árulta el Csepregi Andor fiatal zenész.

Tanáraik nagy jövőt jósolnak a fiataloknak, mert a gyakorlást követően figyelmesen tanulmányozták az első forduló típushibáit, és elsősorban a diákok szorgalmán múlt, hogy ezt az eredményt sikerült elérniük. A szabálygyűjtemény kiváló ismerete mellett elengedhetetlen, hogy sok esettel találkozzanak, hogy felfigyeljenek egy eltérő példára.

Hornok András azt is hozzátette, hogy általában azok a jó helyesírók, akiknek jó a vizuális memóriája, mert sokszor látták leírva az adott szót helyesen, megragad számukra a forma, de a logika, a zene is sokat segít, mert olyan látásmódot alakít ki, ami már adottság.

SZTEinfo – Kovács-Jerney Ádám

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek