Bezár

Hírarchívum

Nyito_hatartalanul_jgy_foto_1

A Szegedi Tudományegyetem bölcsőjénél jártak az SZTE Juhász Gyula gyakorló iskola diákjai

A Szegedi Tudományegyetem bölcsőjénél jártak az SZTE Juhász Gyula gyakorló iskola diákjai

2022. május 23.
3 perc

Határtalan lelkesedéssel indultak el a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája 7. osztályos diákjai erdélyi körútjukra. Az EMMI Határtalanul Programja segítségével eljutottak Kolozsvárra is, ahol az SZTE elődintézménye történetével is megismerkedtek. Az öt napon át tartó kirándulás határtalan élményeket adott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Kalandos kirándulásunk a nagyszalontai Csonkatorony megújult, gyermekbarát interaktív kiállításának megtekintésével indult. Felidéztük, mit tanultunk Arany János tárgyi és szellemi örökségéről. Történelmi alakok sora került utunkba. Például Szent László Nagyváradtól a Tordai-hasadékig kísért – kezdte az összegzést Jancsákné Majzik Andrea pedagógus. Az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája 7. osztályos tanulói az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával bejárták Erdély történelmi emlékhelyeit.

Az SZTE Juhász Gyula gyakorló iskolájából eddig 575-en jutottak el Erdélybe az EMMI Határtalanul Programnak köszönhetően. A szegedi egyetemi gyakorló iskola Határtalanul programjának szervezői: Beke Ferenc és Lakatos Ferenc.

– Nagyváradi sétánk első állomása a székesegyház volt, majd Ady Endre, Juhász Gyula nyomdokain lépdeltünk, míg nem a pompás, városi színház páholyaiban pihenhettünk meg – nézegette a fényképeket a kiránduló diákokat kísérő pedagógus. – Belvárosi sétánkon még a szomorkás idő sem homályosíthatta el a rácsodálkozást a Szegeddel kapcsolatba hozható építészeti hasonlóságokra.

A szegedi hetedik osztályosok útvonaltervét a HAT-20-01-0258 elnevezésű dokumentum tartalmazza.

Banffyhunyadi_reformatus_templomban_j

– A Királyhágó festői természeti értékeit elhagyva, a bánffyhunyadi református templom csodálatosan felújított kazettás mennyezete alatt kezdődött közelebbi ismeretségünk Kalotaszeg népi hagyományaival – sorolta Jancsákné Majzik Andrea. – A több ezer, éppen virágzó tulipánnal köszöntő Kalotaszentkirály népművészeti viselet és táncbemutatóval kedveskedett nekünk.

hatartalanul_jgy_foto_3_j

Az egyetemi gyakorló iskola tanulói számára a második erdélyi nap a diákélet és a tudományok jegyében indult. Kolozsvárott a Mátyás szülőházánál és a főtéren tett sétát a Református kollégiumban, a Farkas utcai templomban zajló látogatás és az 1581-ben Báthory István által alapított egyetem mai épületének megtekintése előzte meg.

Nyito_hatartalanul_jgy_foto_1j

– Megemlékeztünk az egyetemalapítóról, az universitas különös sorsáról, Szegedhez és az e tanévhez köthető centenáriumáról – hangsúlyozta a pedagógus.

A kolozsvári Házsongárdi temetőben, Apáczai Csere János sírjánál koszorút helyezett el az SZTE Juhász Gyula gyakorló iskola kiránduló csoportja.

– Utunkon az épített környezet mellett a természeti értékeket is megcsodálhattuk. Számunkra ez a Tordai-hasadékon való átkelést, az esőben megtett Békás-szorosi átkelést, a Gyilkos-tó rejtelmeivel való ismerkedést és a Kis-Cohardra való felmerészkedést is jelentette – mondta Jancsákné Majzik Andrea.

hatartalanul_jgy_foto_2_j

Csíkrákos két napig látta vendégül a szegedieket, akik a helyi diákokkal táncházban vettek részt. Izgalmas focimeccset játszott a friss barátságokat kötött gyerekcsapat. A szegedi iskola képzőművészeti ág tanulóinak munkáiból kiállítást rendeztek.

– Élményeink Parajdon, Korondon, majd Szovátán gazdagodtak, nem hagytuk ki Csíksomlyót, Szejkefürdőt. Különleges élmény volt Marosvásárhely szecessziós emlékeivel, Nagyenyed legendájával megismerkedni – vélekedett a rajz-történelem szakos tanár.

Gyulafehérvárott a Hunyadiak, Bethlen Gábor, Bocskai István síremléke előtt rótták le tiszteletüket a szegedi diákok és barangoltak a város múltat idéző, mégis modern utcáin. A hazaúton több mint háromszáz lépcső megmászásával Déva vára misztikus falai előtt búcsúztak, és elraktározták az öt nap különleges és feledhetetlen élményeit.

SZTEinfo

Fotók: J. M. A.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek