Bezár

Hírarchívum

spny

Prof. Dr Sümegi Pál DSc nyerte idén a Magyarhoni Földtani Társulat Lóczy Lajos Emlékplakettjét

Prof. Dr Sümegi Pál DSc nyerte idén a Magyarhoni Földtani Társulat Lóczy Lajos Emlékplakettjét

2022. május 25.
3 perc
A Szegedi Tudományegyetem TTIK Földtani és Őslénytani Tanszékének vezetője, Prof. Dr. Sümegi Pál kapta az egyik legnagyobb presztízzsel bíró földtudományi elismerést, a Lóczy Lajos Emlékplakettet, amelynek díjazottjai között korábban szerepelt a szegedi kötődésű Pál Molnár Elemér, illetve a híres televíziós személyiség, Juhász Árpád.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Magyarhoni Földtani Társulat Elnöksége 2009. december 18-i ülésén úgy határozott, hogy a Társulat 2010 márciusától a földtudományok terén végzett kiemelkedő, illetve tartósan eredményes oktatási és közművelődési tevékenység elismerésére, az arra érdemes jelöltnek a Lóczy Lajos Emlékplakettet adományozza. Azóta minden évben kiosztják az elismerést. 2022-ben a Lóczy Lajos Emlékplakettet, az SZTE oktatója, Prof. Dr Sümegi Pál DSc kapta.


Korábbi díjazottak


2010 Antal Sándor, 2011. Hartai Éva, 2012 Bognár Lászlóné Soproni Jolán és Hunyadi József,  2013 Futó János, 2014. Szederkényi Tibor, 2015 Galácz András, Pál Molnár Elemér SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet, Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék, egyetemi docens, tanszékvezető-helyettes, intézetvezető, 2016.  Juhász Árpád, 2017, Harangi Szabolcs, 2018 Horváth Gergely, 2019 Vincze Péter, 2020 Weiszburg Tamás, 2021 Babinszki Edit

- Nagy örömmel vettem át a Lóczy Lajos Emlékérmet a Magyarhoni Földtani Társulat elnökétől 2022. április 30-án. Örömömnek oka rendkívül sokrétű volt, de nyugodtan írhatom, hogy idősebb Lóczy Lajos geológus élete és munkássága, tudományos művei egész életemet, kutatói és oktatói pályámat meghatározták, a szintén csak cikkekből és könyvekből ismert James Croll skót geológussal, és a norvég Thor Heyerdahl világmindenessel együtt. Viszonylag kevesen tudják rólam, hogy Fölső dunántúli származású vagyok apai ágamról, és én magam is a Veszprém megyei Tapolcán születtem, Balatonalmádiban nevelkedtem és Balatonfüreden, a Lóczy Lajos Gimnáziumban érettségiztem. Bár a gimnáziumban latin szakos révén hamar megtanulhattam és lassan magam is megtapasztalhattam, hogy „Minden mulandó e Földön (Omnium rerum vicissitudo est)” – mégis vannak dolgok, amelyekhez ragaszkodunk. Ugyanis egész életemet, életszemléletemet meghatározta életem első 21, balatoni „Riviéra” geológiai és természeti paradicsomában töltött év, és az ott élt, élő emberek, mindenek előtt az igen népes rokonságom, közvetlen családom és tanáraim. Nehéz lenne most ezt röviden összefoglalni, de idősebb Lóczy Lajos emléktáblájának koszorúzása, az arácsi temetőben sírjának felkeresése egy minden évben ismétlődő, közös zarándoklat volt gimnáziumi társaimmal. S éppen ezek az emlékutak jutottak eszembe a kínai Louchuan (200 ezer fős!) falu melletti világvédett, több száz méteres löszfalnál 2004-ben is. Ugyanis Liping Zhou kínai, negyedidőszaki kutatásokat végző pekingi-cambridgei professzor barátom révén ide is eljuthattam ekkor a tanítványaimmal, egy közös kínai – magyar pályázat keretében. S bizony átvillant rajtam, hogy ezt a szelvényt idősebb Lóczy Lajos is látta 1877-1880 közötti, szinte egész Ázsiát átfogó útján, amikor Kínát - döntően gyalog – bejárta - mondta el a díjazott.

spw1

- A világ különböző vidékein tett terepgyakorlataink, terepi bejárásaink, terepi munkáink során is láthattam ugyanazokat a geológiai képződményeket, szerkezeteket és feltárásokat, amelyeket az idősebb Lóczy Lajos vezette Európa hírű földtani terepgyakorlatokon felkerestek a geológusok és a kövületvadász paleontológusok. Ennek nyomán, bár az idő serpenyőjébe dob és megmér mindannyiunkat, akár akarjuk, akár nem, de úgy érzem, hogy a 144 éves Magyarhoni Földtani Társulatban eltöltött 40 év, és a geológia – őslénytan munkaoltárán feláldozott életéveim így nem vesznek el, hanem, ahogy én járok most idősebb Lóczy Lajos nyomdokain, úgy fognak tanítványaink, követőink dolgozni, ballagni az én nyomomban is. Így lesznek erőfeszítéseink értelmesek, és így válunk valamennyien az utódaink, tanítványaink révén „örökéletűvé”. Hálásan köszönöm a Magyarhoni Földtani Társulat Elnökségének, közte a budapesti Eötvös Loránd Tudomány-egyetem akadémikusainak, professzorainak ezt a kiemelkedő földtani díjat, valamint az egyetemünk, karunk és intézetünk vezetésének azt, hogy alkothattam és alkothatok a földtan és őslénytan területén. Kollegáimnak, mindenek előtt Dr. Gulyás Sándor tanszékvezető-helyettesnek a közös munkát köszönöm, és azt, hogy méltónak talált a felterjesztésre – tudtuk megProf. Dr. Sümegi Páltól.

oklsp

Gratulálunk a díjhoz!

SZTEinfo

Fotó: SZTE Földtani és Őslénytani Tanszék


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek