Bezár

Hírarchívum

Nagykovetsegen

Két év után újra személyesen találkozott a kínai nagykövettel az SZTE Konfuciusz Intézet magyar igazgatója

Két év után újra személyesen találkozott a kínai nagykövettel az SZTE Konfuciusz Intézet magyar igazgatója

2022. május 16.
2 perc

Qi Dayu, a Kínai Népköztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete 2022. május 5-én fogadta a Magyar-Kínai Baráti Társaság (MKBT) vezetőségét. A találkozón az elnökségből hárman vettek részt: Zombory Klára elnök, valamint Ipolyi Éva és Mohr Richárd alelnökök. Mohr Richárd egyúttal a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetét is képviselte. További jelentős siker, hogy az SZTE szervezheti az idei "Chinese Bridge" versenyt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A közel egyórás találkozó során lehetőség nyílt a Baráti Társaság múltjának, jelenének és jövőbeni terveinek ismertetésére. Qi nagykövet úr felidézte az 1989-es első látogatását Budapesten - akkor még diákként -, és reményét fejezte ki, hogy a járványhelyzet elmúltát követően ismét több lehetőség lesz a személyes kapcsolatokra és az utazásra. Nagykövet úr továbbá kifejtette, hogy mennyire fontosnak tartja a kínai-magyar humánkapcsolatok átfogó fejlesztését, amiben a Társaság évtizedek óta kiemelt szerepet tölt be, továbbá eszmecserét folytatott az elnökség tagjaival a jövőbeni lehetséges együttműködéssel kapcsolatban. Az ajándékba kapott könyvcsomagból az MKBT által kiadott "Szép ívű hidak" láttán örömmel jegyezte meg, hogy már olvasta, és nagyon sok ismeretet szerzett belőle Magyarországról. A megbeszélésen részt vett az oktatási tanácsos, Chen Kun, valamint a politikai osztály vezetője, Liu Zhenhua és kollégája, Wang Jianan is.

Nagykovetseg_SZTE-KI_w

Ezen sikeres találkozó létrejötte a Szegedi Tudományegyetem kínai kapcsolatait és a szegedi Konfuciusz Intézet kínai színvonalas nyelvoktatásának fejlődését is befolyásolja. Mivel 2022-ben a Chinese Bridge (Kínai Híd) nyelvi versenyt a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete szervezi, ezért május 9-én a Kínai Nagykövetség Oktatási Részlegéről Chen Kun oktatási tanácsos és Xu Zhonghua szakdiplomata személyes látogatást tett Szegeden. A Konfuciusz Intézetben meghallgatták az igazgatók beszámolóját az Intézet működéséről és a Chinese Bridge verseny előkészületeiről. Az oktatásért felelős diplomaták nagy érdeklődéssel hallgatták a Konfuciusz Intézet eredményeit, különösen a közoktatásban tervezett két tanítási nyelvű oktatással kapcsolatban, amivel kapcsolatbanés biztosították az Intézet vezetőit a Kínai Nagykövetség támogatásáról. Ezt követően a diplomaták Prof. Dr. Zakar Péterrel, az SZTE nemzetközi- és közkapcsolati rektorhelyettesével folytattak egyeztetéseket. A Kínai Nagykövetség képviselői találkoztak a Szegedi Tudományegyetemen tanuló kínai diákok képviselőivel is.

Kinai_hallgatokkal_w

 

Forrás és fotó: SZTE Konfuciusz Intézet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek