Bezár

Hírarchívum

nyito

60 éve sikertörténet a szegedi mérnökképzés

60 éve sikertörténet a szegedi mérnökképzés

2022. május 20.
3 perc

2022. május 20-án, jubileumi tanácsüléssel ünnepelték az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban, hogy 60 éve folyik mérnökképzés Szegeden. A Szegedi Tudományegyetem stratégiai fontosságú kara az elmúlt hat évtizedben folyamatosan fejlődött és bővítette képzési palettáját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar Ünnepi Tanácsülésén az Egyetem vezetősége mellett jelen voltak az érintett minisztériumok, a társintézmények és az ipar képviselői is. A rendezvényt Dr. Bíró István, az SZTE MK dékánja nyitotta meg, aki előadásában áttekintést nyújtott a mérnökképzés elmúlt időszakáról. A dékán az infrastruktúra bővülésén és a képzési paletta fejlődésén keresztül mutatta be, hogyan telt az elmúlt hat évtized, kitérve az intézményvezetők szerepére. Köszöntőjében kiemelte, hogy a Mérnöki Kar a Szegedi Tudományegyetemen belül megtalálta stabil helyét, amely kiváló lehetőséget biztosít az organikus fejlődésre, együttműködve más karokkal és az egyre bővülő ipari kapcsolatrendszerrel. Dr. Bíró István elmondta, hogy a jubileum alkalmából  összeállítottak egy kiadványt, amely az intézmény honlapjáról letölthető.

Az ünnepségen elhangzott a Király-König Péter Zeneiskola Amadeus Klarinétzenekarának előadásában Wolfgang Amadeus Mozart: Rondo című darabja, amelyet Balázs György dirigált.

Galériánk a képre kattintva elérhető.


Mernoki_Kar_60_eves_galeria

Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora azt hangsúlyozta köszöntőjében, hogy a mérnökképzés folyamatos fejlődésének kulcsa a kar oktatói közössége, energiaforrása pedig hallgatóik szorgalma és elhivatottsága.

-Az innováció szinte sehol nem jelenik meg annyira kézzelfogható módon, mint a Mérnöki Karon. Nemcsak a technológiai újdonságokra gondolok, hanem a képzések fejlődésére is. Duális és kooperatív képzéseink keretében 63 cégnél szerezhetnek azonnal használható tapasztalatot hallgatóink, akik közül sokan egyetemi éveik alatti gyakorlati helyükön helyezkednek el a diploma megszerzését követően. Ez is olyan új út, amely naprakésszé és még vonzóbbá teheti az intézményt. Képzésünkkel, szakembereinkkel hatással vagyunk a régió és az ország fejlődésére. A Szegedi Tudományegyetemen végzett mérnökökkel azonban nem csak a Dél-Alföldön vagy határainkon belül találkozhatunk, hanem világszerte, mégpedig meghatározó világcégeknél – mondta el az ünnepségen a rektor.

IMG_1742

Prof. Dr. Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke személyes hangvételű beszédében példákkal mutatta be, hogyan kapcsolódnak egymáshoz a különböző tudományterületek, ezek közül is a mérnöki szinte az összes többihez. A mérnökség egyik legfontosabb jellemzője a változó körülményekhez való alkalmazkodás. Az elmúlt hatvan évben több néven és struktúrában működő mérnöki oktatás kiváló példája a remek válságkezelésnek és stratégiailag is fontos a Szegedi Tudományegyetem küldetéseinek teljesítésében, hogy erős és színvonalas Mérnöki Karral rendelkezzen – összegezte az SZTE prorektora.

IMG_1744

Dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és -minőségpolitikai Főosztály képviseletében arról beszélt, hogy az élelmiszeripar az az ágazat, amely a legérzékenyebb a folyamatosságra, ezért az ezen a területen dolgozó szakemberek képzésében nem jelenhet meg a kompromisszum.

IMG_1759

- Személyesen is részt vettem a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán államvizsgákon és azt tudom mondani, hogy pozitív tapasztalatokat szereztem az oktatás magas színvonaláról – értékelt a főosztályvezető asszony.

Az ünnepségen bemutatták a Mérnöki Karon zajló oktatói, kutatói munkát és tanulmányi sikereket, valamint a Kar szerteágazó kapcsolati hálóját az ipar szereplőivel. A Király-König Péter Zeneiskola Amadeus Klarinétzenekara előadása színesítette a műsort, Kovács Béla: Séta a Herrengassén című művét is eljátszották. Az esemény a Szózattal ért véget.

IMG_1695

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara az egész tanévben ünnepli a szegedi mérnökképzés 60. évfordulóját, a programsorozat fontos állomása volt a tanácsülés.

 

SZTEinfo/Lévai Ferenc

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek