Bezár

Hírarchívum

IMG_4635

Magyarul tartottak kulturális prezentációkat a kínai hallgatók

Magyarul tartottak kulturális prezentációkat a kínai hallgatók

2022. június 02.
3 perc

Az SZTE BTK Hungarológia által összeállított programra 2022 tavaszi félévben 8 magyar szakos hallgató érkezett részképzésre a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyeteméről (SISU, Shanghai International Studies University). 2022. június elsején, a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában a kínai hallgatók színes prezentációkat mutattak be a félév záróünnepségén, zenéről, filmről, irodalomról és képzőművészetről, magyarul.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem és a Shanghai International Studies University (SISU) között szoros tanulmányi és kulturális együttműködés folyik évek óta, melynek elemei között az is szerepel, hogy a SISU magyar szakosai tanulmányaik 3. évét az SZTE BTK Hungarológia programon végzik. Az idei tanévben a pandémia miatt csak a második félévben érkeztek meg a résztvevők, ám ennyi idő alatt is komoly mértékben bővítették ismereteiket a magyar kultúra több területéről.

IMG_4544

Ezen ismeretekről prezentációk formájában be is számoltak, magyar nyelven, kifejezetten bő szókincset használva és kiváló nyelvhelyességgel, ami felkészítő tanáraik munkáját és szorgalmukat is tökéletesen szemléltette.

A SISU hallgatói, akik az SZTE képzésében részt vettek: He Yuchen, Qian Liang, Wei Zhixin, Lu Tianyue, Wang Qiyun, Zhou Yi, Liu Yuxi, Chen Yijun.

IMG_4445

A SISU hallgatóinak képzésében magyar, mint idegen nyelv és magyar kultúra órák szerepeltek: modern magyar film és irodalom, magyar-kínai kulturális kapcsolatok története, magyar folklór és zenetörténet, magyar művészettörténet. Oktatóik a külföldiek oktatásában nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek: Dr. Árvay Anett, a Hungarológia program vezetője, Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézetének magyar igazgatója, Péter Nóra, Hegedűs Gabriella, Móser Anna, dr. Sághy Miklós és dr. Gere Zsolt.

 IMG_4468

Az évzáró ünnepségen részt vett és beszédet mondott Dr. Vajda Zoltán, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar külkapcsolati és ifjúsági dékánhelyettese, Dr. Árvay Anett, Mohr Richárd és Dr. Luo Ping, a szegedi Konfuciusz Intézet kínai igazgatója.

IMG_4381

A program során a sanghaji magyar szakos diákok részletgazdag előadásokat tartottak az általuk megismert kulturális területekről, illetve összehasonlításokat is hallhattak a jelenlévők a kínai és a magyar kultúra vonatkozásában, magyar nyelven. A feldolgozott témák között a magyar és kínai népmesék összehasonlításától kezdve a kortárs magyar és kínai filmművészet egy-egy alkotásának elemzésén át, Csontváry Kosztka Tivadar festészetének sajátosságáig több érdekes terület is felmerült. A hallgatók a bemutatók után, személyre szabott könyvjutalomban is részesültek. A búcsúünnepséget szegedi halászlé, majd délután magyar táncház tette teljessé, az SZTE BTK Radnóti Café-ban.

 IMG_4582

A kínai SISU egyetem és az SZTE együttműködésének további területei: 

- Az SZTE Konfuciusz Intézetet működtető partneregyetemként innen érkeznek a kínai tanárok Szegedre, akik az egyetemen, valamint általános és középiskolákban kínai nyelvet oktatnak.

- Több más karon is tanulnak vagy tanultak SISU hallgatók, például az SZTE ÁJTK vagy SZTE GTK.

- A SISU magyar szakon oktató, kínaiul is kiválóan beszélő nyelvi lektor (Gárdián Nikolett) szintén a Szegedi Tudományegyetemről utazott Sanghajba.


A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete – két év kényszerszünetet követően – 2022. június 9-én tartja évzáró gálaünnepségét a Szegedi IH Rendezvényközpontban, ahol az érdeklődők ismét betekintést nyerhetnek a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetében folyó kínai nyelvoktatás eredményeibe.

 IMG_4647

SZTEinfo/Lévai Ferenc

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek