Bezár

Hírarchívum

Fordulat_1

Kultúra és kapitalizmus – Fordulat 30 bemutató a Grand Caféban

Kultúra és kapitalizmus – Fordulat 30 bemutató a Grand Caféban

2022. június 10.
1 perc

A 2022-es Ünnepi Könyvhét alkalmából június 8-án a szegedi Grand Caféban is bemutatták a Fordulat folyóirat 30. lapszámát, amely a Kultúra és kapitalizmus címet viseli. A tizenegy tanulmányt tartalmazó szám a napjaink kapitalista rendszerében működő kultúra problémáit tárgyalja, érintve annak széles spektrumát a múzeumoktól a filmgyártáson és könnyűzenén át egészen a divat világáig.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A bemutató bő másfél órás volt, a lapszám szerzői közül pedig ketten is jelen voltak: Barna Emília, szociológus, zenekutató és Konkol Máté, filmrendező, tanár. A beszélgetésben Erdélyi Eszter, a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium magyar- és médiatanára is részt vett, moderátorként pedig Veszprémi Szilveszter, az SZTE BTK magyar szakos hallgatója működött közre.

A beszélgetés a kapitalista rendszer általános problémáival kezdődött, majd lassan átterelődött a két jelenlevő szerző szövegeinek specifikusabb témái felé.

Fordulat_21

Barna Emília régebb óta foglalkozik a kortárs populáris zene szociológiai vonatkozásaival, így egészen részletekbe menően számolt be az ezt érintő kérdésekről. Konkol Máté filmrendezőként saját tapasztalatait is megosztotta a magyarországi filmgyártás jelenlegi helyzetével kapcsolatban kiemelve azokat az anyagi problémákat is, amelyekkel a magyar független filmes világ képviselői nap, mint nap szembenéznek.

A bemutatón megmutatkozott, hogy az új lapszám szerzői ismét egy aktuális és komplex problémakört vettek górcső alá, viszont továbbra is maradnak nyitott kérdések ezen a területen. A tudományos mélységet és humort sem nélkülöző beszélgetés végén hozzászólásként felmerült az irodalom jelenlegi helyzete is, amire a lapszám tanulmányai nem térnek ki.

SZTEinfo - Kovács Pál

Fotó: Kovács Pál

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek