Bezár

Hírarchívum

IMG_7499

Könyvheti középpontban a Szegedi Tudományegyetem centenáriumi kiadványai és kiállításai

Könyvheti középpontban a Szegedi Tudományegyetem centenáriumi kiadványai és kiállításai

2022. június 13.
5 perc

Szövegközpontú workshop és könyvheti sátor, egyetemtörténeti kiadványok és fotóalbumok bemutatói, az SZTE múltjára visszatekintő és Karikó Katalin tárgyait felsorakoztató tárlat tette kiemelkedővé a Szegedi Tudományegyetem 2022. június 10-i program-sorozatát. A történteket képriportban mutatjuk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem és hagyományőrző karai, intézetei, továbbá az SZTE Klebelesberg Könyvtár önálló kiadványokkal, kiállításokkal köszöntötték az universitast és az olvasóközönséget a 93. Ünnepi Könyvhéten.

 IMG_7475

KÖNYVSÁTOR ÉS „SZÖVEGDISZKÓ”

A Szegedi Tudományegyetem és elődei története – I. rész, és II. rész című kiadvány immár elérhető az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta repozitóriumában is. A Mérnökképzés Szegeden (1962-2022) – Az SZTE Mérnöki Kar jubileumi kiadványa címmel megjelent könyv az SZTE Mérnöki Kar honlapján „lapozgatható”. Erről az „ajándékról” is információt kaptak, akik 2022. június 10-én ellátogattak az SZTE központi épülete közelében, a Dugonics téri könyvsátorba. Az SZTE NKI újságíró gyakornokai – Kovács Pál és Oláh Zsanett – segítették a könyvheti tájékozódást.

A játékos kedvű olvasókat laptopról „kinyitható” Szent-Györgyi szabadulószoba várta, hogy így is tesztelhessék az SZTE Nobel-díjas rektorával kapcsolatos ismereteiket. A vállalkozó kedvűek „fényképezkedhettek” a világhírű kutatóval. A C-vitamint a szegedi paprikában nagy mennyiségben felfedező tudós, Szent-Györgyi Albert, illetve az mRNS-alapú orvosi technológiát felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalin, az SZTE alumnája és kutatóprofesszora portréja is többször elkészült a sátor előtti mozaikkockákból.

A Szegedi Egyetem Magazin, a SZTEminárium, a Klinika Magazin több száma is olvasóra talált a könyvheti nézelődők körében.

IMG_7494

A szomszéd standon a szegedi egyetemhez kötődő mai szerzők műveiből „Szövegdiszkó” szólt. A meghallgatható novellákhoz kötődően – Kovács Gyula András képzőművész, az SZTE JGYPK volt hallgatója irányításával – workshop vonzotta az alkotni vágyókat a Homo Ludens Project koordinálásával.

KIÁLLÍTÁSOK A KÖNYVTÁRBAN

BiblioTEKA__1__IMG_7536

(ÚJRA)KEZDÉS – Válogatás a szegedi felsőoktatás első húsz évének dokumentumaiból című tárlattal új, BiblioTÉKA nevű kiállítási teret avatott föl az SZTE Klebelsberg Könyvtár.

BiblioTEKA_total__IMG_7536

Jeles professzorok, rektorok portréi a falon; érékes és különleges dokumentumok sorokaznak a kivilágított tárlókban.

Kevehazi_Katalin_a_megyiton_IMG_7520

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár első „állandó kiállítását” Keveházi Katalin főigazgató ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Farkas_Katalin_a_konyvtari_allando_kiallitason_IMG_7527

Kelemenné Farkas Katalin könyvtáros beszélt a bemutatott dokumentumokról és tárgyakról, a tárlat koncepciójáról.

Kariko_kamarakiallitas_IMG_7562

2021-ben, tisztelegve a Szegedi Tudományegyetem egykori kiváló hallgatója és annak eredményei előtt, az SZTE Klebelsberg Könyvtár létrehozta a Karikó Katalinról szóló virtuális kiállítását.

Kariko_gyerekkori_fenykepei_diakkori_fuzetei_IMG_7559

Ez az online elérhető kiállítás a világszerte elismert biokémikus életpályája mellett szegedi tanulmányairól és az mRNS vakcina felfedezéséig vivő kutatói munkásságáról szól. A ma is látható tárlat részei azok az egyedi, személyes dokumentumok és tárgyak is, amiket Karikó Katalin 2021. májusában személyesen ajándékozott az SZTE Klebelsberg Könyvtárnak. Az ezekről készült 158 fotó mindegyike szabadon megtekinthető az SZTE Képtár és Médiatéka felületén.

Karikou_egyetemista_kori_fuzetei_rajzai_IMG_7555

A kiállítás különlegessége, hogy nem csak magyar nyelven érhető el, hanem angolul is, ami lehetővé teszi, hogy a világ minden pontjáról hiteles forrásból tájékozódhassanak az érdeklődők. A megnyitása óta 23 országból 4000 látogatója volt a virtuális kiállításnak, ami rendkívül jól mutatja, milyen sokan érdeklődnek Karikó Katalin kutatásai és világhírt hozó tudományos sikerei iránt. Ez a népszerűség arra ösztönözte a könyvtár munkatársait, hogy igyekezzenek még szélesebb közönséghez közel vinni a tartalmakat. Jelenleg éppen zajlanak az oldal fordítási munkálatai: a kiállítás a közeljövőben már német nyelven is elérhető lesz.

Kariko_Europai_kutato_IMG_7558

További újdonság, hogy az intézmény 2022. áprilisában egy egyedülálló sajtóarchívumot is létrehozott a Karikó Katalinról szóló online és nyomtatott cikkek, hírek összegyűjtésére. Ebben az archívumban az SZTE Klebelsberg Könyvtár munkatársai a teljességre törekedve gyűjtik Karikó Katalin hazai megjelenéseit a médiában. A Karikó Katalin sajtóarchívum 793 db cikket tartalmaz. Az Egyetemi hírarchívum részeként elérhetővé vált az SZTE UnivHistória repozitóriumban és a kiállítás kapcsolódó fejezetében.

A további tervek szerint az Országos Széchényi Könyvtár webarchiválási programjával összhangban létre fog jönni egy ún. Karikó-webarchívum is. Ezen a projekten a nemzeti és szegedi egyetemi könyvtár munkatársai közösen dolgoznak majd. A webarchiválás lényege, hogy azokban az esetekben, ahol a puszta információ vagy éppen egy-egy videófile elmentése nem ad kielégítő eredményt, ott az érintett weboldal teljeskörűen elmentésre kerül, elvileg az eredeti “tükörképeként”. (Egy ilyen archívum persze a jövőnek készül, mert szövevényes jogi problémák miatt nem szolgáltatható mindjárt és teljes mértékben.)

Kariko_kiallitas_megnyito_IMG_7561

A Karikó Katalinnal kapcsolatos tárgyak, dokumentumok nem csak virtuálisan, hanem az SZTE Klebelsberg Könyvtár földszintjén egy időszaki kiállításon is láthatók. A Karikó-kamaratárlat, a tervek szerint, 2022. év végéig lesz látogatható az SZTE Klebelsberg Könyvtár nyitvatartási idejében.

EGYETEMTÖRTÉNET A FOTÓKON

Konyvbemutaton_Marjanucz_L_Vajda_T_Csendes_T_Kokas_K_IMG_7568

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár munkatársai szerkesztették az Egyetem Szegeden – Az első 100 év képes krónikája című fotókkal illusztrált kötetet. A bemutató beszélgetésen elhangzott anekdotákat a kivetítőn is látható fényképek illusztrálták.

Biologus_buli_plakat_a_hatterben_IMG_7581

Történetekkel színesítette a fényképeket: Marjanucz László történész (SZTE BTK), Vajda Tamás levéltáros (SZTE Egyetemi levéltár), Csendes Tibor, a Dugonics Társaság alelnöke (SZTE TTIK) és Kokas Károly főigazgató-helyettes (SZTE Klebelsberg Könyvtár).

TTIK_100_kepekben_konyvbemutato_20220610_IMG_7650

Az SZTE TTIK intézeteit képviselőket – Klukovits Lajost (SZTE Bolyai Intézet), Poór Pétert (SZTE Biológia Intézet), Bálint Erzsébetet (SZTE Fizika Intézet), Vinkó Tamást (SZTE TTIK Informatikai Intézet, az SZTE TTIK dékánhelyettese), Visy Csabát (SZTE TTIK Kémiai Intézet) – Újszászi Ilona újságíró, szerkesztő (SZTE NKI) kérdezte a „100 év képekben – 100 éves a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar” című kötetről.

Galle_professzor_konyvbemutaton_IMG_7653

Az SZTE TTIK centenáriumi kiadványa mellett nagyító alá kerül az SZTE Biológia Intézet 45 évéről szóló Emlékkönyv is.

 SZTE_TTIK_100_kepekben_konyvbemutaton_szerkesztok_es_ozremukodok_IMG_7665

SZTEinfo

Fotó: Molnár Dóra

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek