Bezár

Hírarchívum

IMG_7861

Három szívbeteg gyermek élete menekült meg a Gift of Life – Ajándékozz életet programnak köszönhetően Szegeden

Három szívbeteg gyermek élete menekült meg a Gift of Life – Ajándékozz életet programnak köszönhetően Szegeden

2022. június 23.
5 perc

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek Egészségügyi Központ Kardiológiai Osztályán mentették meg három, külhoni magyar fiatal életét. A gyerekek a Gift of Life – Ajándékozz életet programnak köszönhetően immár teljesértékű életet élhetnek. A programról 2022. június 23-án a Rotary Magyarország, a Rotary Club Szeged Dóm képviselői, a betegek állapotáról pedig Prof. Dr. Katona Márta, gyermekkardiológus és munkatársai meséltek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A Gift of Life – Ajándékozz életet a Rotary Magyarország jószolgálati programja, melynek célja a szívfejlődési rendellenességgel született gyermekek műtéti kezelése és gyermekkardiológusok képzése azokban a környező országokban, - elsősorban Romániában, Ukrajnában és Szerbiában - ahol nem áll rendelkezésre a szükséges technológia, az orvosi szaktudás vagy éppen az ingyenes orvosi ellátás. A nemzetközi Gift of Life – Ajándékozz életet program jelenleg 80 országban működik, - köztük Magyarországon is - és eddig több mint 43 000 gyermek szívműtétjére került sor általa. Magyarországon ebből 100-at hajtottak végre 2009 óta, akkor csatlakozott ugyanis a Rotary Magyarország a programhoz.

IMG_7814

A Gift of Life International az az ernyőszervezet, amely támogatást és koordinációt nyújt a világ legkülönbözőbb részein megvalósuló, független Gift of Life programoknak. A Gift of Life International és a programban részt vevő Gift of Life szervezetek 2008 őszén ünnepelték a világszerte elvégzett 10 000. sikeres műtétet. Bár ez egy jelentős mérföldkőnek számított, a rotaristák, önkéntesek és egészségügyi szakemberek tovább folytatták a munkát, minek eredményeként mára elmondhatják, hogy 43 000 szívbeteg gyermek számára biztosítottak megfelelő esélyeket az életre. A vállalati, üzleti és civil támogatásnak köszönhetően a Gift of Life International több száz orvos, nővér és egészségügyi személyzet képzését valósított meg több országban, köztük Magyarországon is az elmúlt években.
A Gift of Life programot a Rotary District 7250 hozta létre, a magyar származású, Amerikában élő üzletember, Karsai Gábor a kezdetektől meghatározó szereplője a nemzetközi összefogás megteremtésének és a program magyarországi elindításának. A Gift of Life program világszerte rotaristák személyes felajánlásaiból és az általuk gyűjtött vállalati adományokból működik. Karsai Gábor vallja: nincs jobb dolog, mint életet adni ajándékba.

Magyarországon 2010 tavaszán Pálfi Boróka szívműtétjével és a Rotary Magyarország támogatásával indult útjára a Gift of Life – Ajándékozz életet háromoldalú jószolgálati együttműködés. A Rotary International, a Rotary Magyarország és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet ugyanis 2010. március 24-én írta alá a Gift of Life – Ajándékozz életet elnevezésű nemzetközi programhoz való csatlakozást. A megállapodás szerint a Rotary Magyarország kezeli a beavatkozásra váró betegek előzetes szűrésének szervezését, az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek Egészségügyi Központ Kardiológiai Osztályára való irányítását, és mindezek pénzügyi fedezetét is biztosítja. Ezt követően a szegedi intézet végzi a beteg gyermekek kardiológiai és szívsebészeti kezelését. Magát a műtéti technikát több mint 10 évvel ezelőtt a Rotary Magyarország segítségével tanulták meg orvosaik, akik azóta ezt kívánják tovább hasznosítani a segítségre várók körében.


Magyarországon ma nemzetközi szintű és igen magas színvonalú a gyermekkardiológiai ellátás, ez azonban sajnos nem mondható el a környező országokról, így Magyarország egyfajta regionális központnak tekinthető. Európában ugyanis nincs hasonló program máshol, így a magyarországi tevékenység szerepe felértékelődött a környező országok – elsősorban Románia, Ukrajna és Szerbia – körében. Ezeken a helyeken sok esetben nem áll rendelkezésre a veleszületett szívrendellenességek ingyenes orvosi és műtéti ellátása, ami Magyarországon minden gyermek számára megadatik a társadalombiztosítás rendszerén keresztül. A magyarországi Gift of Life – Ajándékozz életet célja ezért a szakképzett magyarországi orvosok tudásának és az itthon magas színvonalú egészségügyi ellátás megosztása és rendelkezésre bocsátása a környező országokban élő szívbeteg gyermekek számára.
A magyarországi Rotary Clubok közül a Szent-Györgyi Albert Rotary Club, Szeged éveken át dolgozott azon, hogy a program egyre sikeresebb legyen. A szervezet azonban nemrég átadta erre vonatkozó feladatait egy fiatalabbakból álló csapatnak, akik Rotary Club Szeged Dóm néven végzik tovább a munkát. Bár a koronavírus-járvány az elmúlt két évben közbeszólt, a szervezet mégis a lehetőségeihez mérten igyekezett minden ehhez tartozó feladatot ellátni, ezt a sajtótájékoztatón osztották meg, amelyen a Rotary Magyarországot Németh László Frici kormányzó képviselte, a Szent-Györgyi Albert Rotary Club, Szegedet idősebb Farkas András, a Rotary Club Szeged Dómot pedig ifjabb Farkas András és Markó László. Az eseményen részt vett Karsai Gábor, a Gift of Life – Ajándékozz életet program magyarországi kezdeményezője, a New York-i Rotary Club képviselője.

Németh László Frici kiemelte, hogy mekkora öröm, hogy már a kezdetek óta részese lehet a programnak és annak a fejlődésnek, amelyen ezáltal az ebben résztvevők keresztül mennek. Ifjabb Farkas András és Markó László a Kacsafutam névre hallgató projektről beszélt, amelyet három éve, minden év szeptemberében szerveznek meg a szegedi Tisza-parton. A rotarisok elmondták: a nevezési díjakból befolyt összeget a Gift of Life – Ajándékozz életet programban résztvevők támogatására fordítják. Ez nagyjából 2-3 millió forintot tesz ki évente.


06.23_
Az eseményen készült képek a galériára kattintva érhetők el.
A sajtótájékoztatón részt vett az a három gyermek is, akik élete az elmúlt időszakban a programnak köszönhetően menekült meg. Lázár Csenge Boróka, Dáner Gergő Romániából, Balog Lara Szerbiából érkezett a klinikára, ma már szerencsére mindegyikük egészséges. Korábbi és jelenlegi állapotukról Prof. Dr. Katona Márta, az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek Egészségügyi Központ Kardiológiai Osztályának gyermekkardiológusa beszélt röviden. Ezt követően Dr. Gellén Balázs foglalta össze azt, hogy mit is jelent számukra gyermekorvosként a hivatásuk, egy-egy ilyen esetben, majd Dr. Gál Péter ismertette, hogy mire lenne szükségük még ahhoz, hogy a program továbbra is sikeresen működjön. Dr. Rácz Katalin a kisbetegekkel való kommunikációról, kapcsolatokról, kötődésekről beszélt. Végezetül a gyermekek szüleik segítségével ismertették hogylétüket.

IMG_7841

Zárásként Karsai Gábor átadta az amerikai adományokból összegyűlt 35 000 USD-t a Rotary Club Szeged Dómnak. A gyermekeket meglepetésben részesítették.

SZTEinfo - Pósa Tamara
Fotó: Molnár Dóra
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek