Bezár

Hírarchívum

pexels-lucas-pezeta-2034892

Bolygó parádé az égbolton

Bolygó parádé az égbolton

2022. június 16.
3 perc

Június 17-e és 28-a között a Naprendszer összes bolygója látható lesz a hajnali égbolton egymás után felsorakozva. A ritka együttállásra legutóbb több mint ezer éve került sor. A jelenségről Barna Barnabással, az SZTE TTIK Fizikai Intézet Kísérleti Fizikai Tanszék csillagász kutatójával beszélgettünk, akitől megtudtuk: a különleges égi jelenséget az SZTE újszegedi Csillagvizsgálójából is megfigyelhetjük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Több mint ezer éve volt utoljára olyan bolygóegyüttállás, amelyet várhatóan június 17-e és 28-a között most újra láthatunk. Mitől lesz ez a látvány olyan különleges?

 

- Egyrészt a Naprendszer összes bolygója egyszerre lesz megfigyelhető az égen, másrészt a távcső nélkül is látható planéták, azaz a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és Szaturnusz a Naptól való távolságuk sorrendjében fognak tündökölni. Mindkét jelenség elő szokott fordulni néhány évente, egyszerre viszont valóban rendkívül ritka ez a fajta bolygóvonat – együttállásnak ugyanakkor nem szerencsés nevezni, a hét bolygó ugyanis körülbelül 110 fokos szögben, vagyis a teljes égbolt közel egyharmadán helyezkedik el. Bónuszként ezekben a napokban a fogyatkozó Hold is végigjárja a bolygósort. A gyakorlott távcsöves észlelők pedig a Vesta kisbolygót és a Plutót is megtalálhatják az égen. Fontos azonban leszögezni, hogy szabad szemmel a Hold mellett gyakorlatilag csak a Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz kvartettet lehet látni majd az égen, ezek mint egy laza, sorra fűzött fényes gyöngyök világítanak majd hajnalban.

 

- Minek köszönhető, hogy ezt 2022-ben láthatjuk?

 

- A bolygók mind a saját tempójukban haladnak a pályájukon, időnként pedig nagyjából azonos irányba látszanak a Földről nézve. Az egybeesésnek azonban nincs fizikai jelentősége, pusztán az égbolton látszanak egymáshoz viszonylag közel, de még ott is túl nagy távolságot tartanak egymás között.

 

- Az ország mely településein, pontjain lesz mindez a leglátványosabb, legkivehetőbb az égen?

 

- Nemcsak Magyarország minden pontjáról lesz megfigyelhető ez az égi jelenség, hanem a Föld nagyobbik részéről is az. Szegediként, ha többet szeretnénk látni, mint fényes, csillagszerű kis pontok, mindenképpen szükségünk lesz egy teleszkópra vagy akár többre. Fontos azonban kiemelni, hogy a bolygóvonat látványa önmagában nem lesz “áll leejtő” jellegű – ami viszont igazán érdekes, az a hozzá tartozó tudat, hogy mennyi fontos Naprendszerbeli objektum van fenn egyszerre az égbolton. Plusz, ez egy kiváló alkalom arra is, hogy egy távcsöves észlelés keretében egyszerre “vadásszuk le” a planétákat – már akinek nem jelent problémát a korai kelés.

 

- A közel 10 napig tartó esemény mely napján és hány óra magasságában tekintsenek fel az égre az érdeklődők, ha biztosan látni szeretnék a különleges égi jelenséget?

 

- Ha ezekben a napokban, hajnali fél négy körül kelet felé elkezdenek keresgélni, mind a négy fényes pöttyöt meg tudják majd pillantani. A Vénusz még egészen közel lesz a horizonthoz, a Mars már kényelmes magasságban lesz megtalálható, a Jupiter és a Szaturnusz pedig már a déli irányba fog haladni. A Hold minden hajnallal közelebb fog kerülni a keleti horizontnál kelő Naphoz. Akik tudják, hogy mit keressenek, azok a Merkúrral is megpróbálkozhatnak, ez négy és negyed öt körül lesz megtekinthető, egészen közel a felkelő Naphoz. Ha pedig valaki szeretné maximalizálni az élményt, akkor érdemes kilátogatnia a Szegedi Csillagvizsgálóba, ahol szombatról-vasárnap virradóra, egészen pontosan hajnali 3:00 órától várunk minden kedves érdeklődőt szeretettel. A kertben és annak környékén állítjuk fel a távcsöveket. Előzetes bejelentkezésre nincs szükség, jegyeket a helyszínen lehet váltani.


SZTEinfo - Pósa Tamara


Fotó: Pexels

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek