Bezár

Hírarchívum

k1

Az SZTE szakemberei nyerték a fődíjat egy országos koraszülött gondozási versenyen

Az SZTE szakemberei nyerték a fődíjat egy országos koraszülött gondozási versenyen

2022. július 04.
3 perc

A Melletted a helyem Egyesület versenyt hirdetett a koraszülött kisbabák és szüleik bőr-bőr kontaktusának, a kenguru gondozásnak a szakszerű kivitelezésében. A verseny fődíját idén a Szegedi Tudományegyetem Perinatális Intenzív Centruma kapta, ahol Kasza Renáta és Ács János, Berci és Róza gyermekeikkel számtalan professzionálisan kivitelezett kenguru módszert mutattak be.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A bőr-bőr kontaktus vagy kenguru gondozás során a koraszülött kisbabát az édesanya, vagy édesapa meztelen mellkasára helyezik. A szoros kontaktus segíti a szülők és a baba között a kötődés kialakulását, segíti az édesanya anyatejtermelését. Kutatások bizonyítják, hogy a „kenguruzás” közben a babák megnyugszanak, keringésük, légzésük stabilizálódik. A bőr-bőr kontaktus az újszülött normál baktérium flórájának kialakulásában és így, az intenzív osztályokon előforduló fertőzések csökkentésében is szerepet játszik.

- A Melletted a helyem Egyesület 7 évvel ezelőtt, 2016-ban indította el a "Kenguruverseny" kihívást. A szakemberekből és szülőkből álló non-profit szervezet akkoriban, az alig 1 hétig tartó kenguruverseny ideje alatt, a bőr-kontaktus, mint módszer elfogadtatását és gyakorlását tűzte ki célul. Arra voltunk kíváncsiak, vajon melyik 3-as szintű koraszülött intenzív osztályok alkalmazzák az evidenciákon alapuló ellátási módszert, ismerik-e a szakemberek a módszer jótékony hatásait és milyen gyakorisággal, hány órában tud megvalósulni a bőr-bőr vagy bőr-szőr kontaktus a baba és a szülei között. Mostanra a kenguruverseny már 1 hónapon keresztül zajlik és a kérdés nem az, hogy alkalmazzák-e a magyar PIC-ek a kenguruzást, mint terápiát, hanem kihasználva a terápia minden előnyét arra vagyunk kíváncsiak, hogy KIVEL, HOGYAN és HÁNY órásan, naposan, hetesen valósul meg a baba kenguruzása! Az első években a kecskeméti PIC bizonyult a „legkengurúzóbb” PIC-nek, de a 2021-es verseny után, ahol a tatabányai PIC nyerte meg a kihívást, idén a szegedi PICik bizonyultak a legügyesebbnek országos szinten - tudtuk meg Dr. Nádor Csabától, a Melletted a helyem Egyesület alapító tagjától.

A Melletted a helyem Egyesület  által szervezett versenybe a szülők neveznek az újszülöttjeikkel, a verseny célja, hogy a szülők minél több időt töltsenek a babákkal bőr-bőr kontaktusban. A szakszerűen kivitelezett kenguru módszerről fotó dokumentáció is készül.

A Szegedi Tudományegyetem Perinatális Intenzív Centrumában dolgozó nővérek és a védőnők kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a kenguru módszert megfelelő módon alkalmazzák, megvalósuljon a tényleges bőr kontaktus. Céljuk, hogy a nagyon kis súlyú, légzéstámogatásban részülő koraszülöttek is minél hamarabb kenguruzhassanak.

k2

- A verseny fődíjaként a szegedi PIC 10 munkatársa lehetőséget kapott arra, hogy több mint 650.000 Ft értékben, 2022-ben részt vehessen a Melletted a helyem Egyesület szervezésében megvalósuló online FINE1 (Family Infant Neurodevelopmental Education) képzésen. A FINE program (Family and Infant Neurodevelopmental Education),  Inga Warren, a University College London-ban dolgozó foglalkozás terapeuta által kifejlesztett oktatási modell. A program során a kora- és újszülöttek fejlődésneurológiájáról, az újszülöttek viselkedésének megfigyeléséről és ennek megértéséről tanulnak. A résztvevők ismeretet szereznek a fájdalom és stressz felismeréséről és ennek nem gyógyszeres kezeléséről, a szülő-gyerek kapcsolatról és a szülőkkel való kommunikációról. A megszerzett tudást a mindennapi ápolási és betegellátási gyakorlatban fogják hasznosítani az osztály dolgozói. Az SZTE „csapatát” a szülők, babák és a PIC-en dolgozók közösen alkotják. A versenyen elért jó helyezés azt jelenti, hogy az osztályon nemcsak a betegek testi problémáját kezeljük, alacsony mortalitással és morbiditással, hanem figyelmet fordítunk a szülők és az újszülöttek közötti kötődés kialakítására – tudtuk meg Dr. Kiss Judittól, az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika Perinatális Intenzív Centrumának vezetőjétől. 

SZTEinfo/Lévai Ferenc

Fotó: SZTE PIC

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek