Bezár

Hírarchívum

AdobeStock_63819159

Körömvirág, paradicsom, tejföl? – Az SZTE bőrgyógyász-onkológusát kérdeztük a napégésről

Körömvirág, paradicsom, tejföl? – Az SZTE bőrgyógyász-onkológusát kérdeztük a napégésről

2022. július 22.
4 perc

Kalap, napszemüveg, fényvédő, folyadék – talán kijelenthetjük, hogy minden strandra induló táskájában megtalálható mindez, de vajon hányszor kell magunkra kenni a fényvédőt, melyik a leghatásosabb kezelés a napégés ellen és milyen következményei lehetnek annak, ha nem vesszük komolyan az UV sugárzást? Többek között ezekről kérdeztük Dr. Baltás Esztert, az SZTE SZAKK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika egyetemi docensét, aki a téma kapcsán felhívta a figyelmet a Magyar Dermatológiai Társulat Facebook és instagram oldalain futó kampányra is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Melyek a legfontosabb tudnivalók az UV sugárzásról?

 

- Ultraibolya sugárzás kétféleképp érheti a bőrt: egyrészt napfény formájában, másrészt a szoláriumban. A szoláriumról köztudott, hogy rákkeltőnek minősül, használata a fiatalok körében is növeli a bőrrák esélyét. Ám a napozás sem ajánlott, ugyanis a napfénynek lehetnek korai, és késői káros hatásai. A koraihoz a napégés tartozik, ami szinte azonnal, de legkésőbb egy napon belül jelentkezik. Az UV sugárzás késői, évtizedek elteltével jelentkező káros hatása lehet a bőrrák kialakulása és a bőr öregedése, amely ráncok és pigmentfoltok formájában jelentkezik.

 

- Mit kell tudni a napégésről?

 

- A napégés okozhatja a bőr kipirosodását, de akár hólyagok képződéséhez is vezethet, amely első vagy másodfokú égésnek felel meg. Ehhez társulhatnak olyan általánosnak vett tünetek, mint a hőemelkedés, láz, hányinger, rossz közérzet – ezt hívja a köznyelv napszúrásnak és ebben az esetben mindenképp orvoshoz kell fordulni. Elsőfokú napégés esetén panthenol tartalmú krémeket javasolt alkalmazni, melyeket a patikában lehet beszerezni. A másodfokú égés már hólyagosodással jár, ezzel érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, ahol szakellátást kap a beteg. A hólyagok helyén seb keletkezik. Fontos, hogy ezekben az esetekben semmiképp sem javasolt a házi praktikák alkalmazása. Avagy a paradicsom és a tejföl használatát a tünetek enyhítése érdekében mindenki kerülje el, ugyanis a bennük lévő anyagok a leégett bőr irritációjához vezethetnek. Ugyanígy a növényi hatóanyagokkal bíró krémeket - például a körömvirág krém - sem javasolt a sérült bőrön alkalmazni a tünetek enyhítésére. Napégést követően fontos a bőr védelme és a bő folyadékfogyasztás.

 

- Hányszor kell „leégni” és milyen súlyosan, hogy kialakuljon a bőrrák?

 

- A bőr nem felejt. Az UV sugárzás káros hatása a sejtek örökítőanyagában, avagy a DNS-ben évről-évre összeadódik. Azt, hogy kinél és mikor jelentkezik bőrrák, befolyásolja az egyén bőrtípusa, genetikai adottságai, és számos egyéb tényező is.


suncream-1337629_1280

 

- Függ-e bőrtípustól, hogy ki és hogyan védekezzen az UV sugárzással szemben?

 

- Bőrtípustól függetlenül javasolt a fényvédelem szabályainak betartása mindenki számára. A fényvédelemnek több formája is van. Nehezen határolható be az a napszak, amikor óvakodni kell a napon tartózkodástól, ugyanis az UV sugárzás gyakorlatilag reggel, délben és az esti órákban is magas. Az egyik és legalapvetőbb a ruházat, ami fedi és óvja a bőrt a napfénytől például túrázás, kültéri sportolás és munka során. De érdemes kalapot, sapkát és napszemüveget is használni. Fontos a nyári hónapokban a kültéri tartózkodás idején az árnyékot keresni, és fényvédő készítményeket használni – attól függetlenül, hogy strandol vagy épp valamilyen munkát vagy egyéb kültéri szabadidős tevékenységet végez az adott illető a napon.


pexels-kampus-production-8925990

 

- Mit kell tudni a fényvédő készítményekről?

 

- A fényvédő készítménynek minimum 30 faktorosnak kell lennie, de az erős UV sugárzás idején javasolt az 50-es faktorszámú naptej alkalmazása is. Kétóránként kell megújítani a bőrön, ebbe beletartozik a fürdőzés előtti és utáni használat is. Általában a patikában kapható fényvédő készítmények a legalkalmasabbak arra, hogy megvédjék a bőrt, ezeknek több előnye is van. Választhatunk olyat, amely bizonyos bőrtípusok illetve bőrbetegségek (például akne) esetén ideális. Alkalmazhatunk különböző típusú fényvédőt az arcra és a többi testrészre. Van olyan fényvédő, amely vizes bőrre is felvihető, ez a gyerekek esetében külön jó lehet. Azt, hogy ki és melyik állagú készítményt választja - spray, hab, krém - egyéntől függ. Véleményem szerint a krém állagúak a legjobbak, míg a spray formájúak nagy része használatkor a levegőben elillan és kevés jut belőlük a bőrre. Fontos kiemelni: a kakaóvaj és a bronzolaj nem tartozik a fényvédők közé.


SZTEinfo - Pósa Tamara

Fotó: Pixabay

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek