Bezár

Hírarchívum

Nyito_Kariko_a_Civil_dijjal_20220703_IMG_8876

„Kati, szeretünk!-díjat” kapott Kisújszálláson a világhíressé lett biokémikus, az SZTE kutatóprofesszora

„Kati, szeretünk!-díjat” kapott Kisújszálláson a világhíressé lett biokémikus, az SZTE kutatóprofesszora

2022. július 07.
5 perc

Hála és nagyrabecsülés. Ezt fejezi ki a kisújszállásiak civil kezdeményezése, a „Kati, szeretünk!-díj”. Karikó Katalin – földijei ajándékai mellett – átvette a „Jász-Nagykun-Szolnok Megye Díszpolgára Díjat”. A kitüntetett biokémikus, az SZTE kutatóprofesszora tudománynépszerűsítő előadást tartott, és mentoráltjaival együtt válaszolt a kisújszállásiak kérdéseire.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hazalátogatott Kisújszállásra Karikó Katalin. A Kisújszállásról elszármazottaknak szóló, előző esztendőkben is szokásos meghíváshoz képest a 2022. július 3-i találkozót civil kezdeményezés tette kivételessé. Gyerekkori barátok és osztálytársak, valamikori szomszédok és jó ismerősök, közeli és távoli rokonok, egykori tanárok és mai vezető tisztségviselők azért hívták haza a kisújszállási Vigadó patinás épületébe a koronavírus világjárvány megfékezésében kulcsszerepű mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését felfedezéseivel lehetővé tevő, világhíressé lett biokémikust, hogy így is kifejezhessék: „Kati, szeretünk!...” A település televíziója videón rögzítette a kitüntető ünnepséget.

 Kisujszallas_-_Szeged_-_Philadelphia_-_Mainz_total_j_20220703_Foto_UI_IMG_8826

MÉLTATÁS A FÖDIJEITŐL

„Az mRNS technológiával orvosbiológiai forradalmat idézett elő a tudományban…” „Kulcsfontosságú felfedezései vezettek el az mRNS-alapú koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztéséhez.” Ezek a vakcinák „több millió ember életét mentették meg a világjárvány idején. A közelmúltban egyetlen tudományos felfedezésnek sem volt nagyobb hatása az emberek életére, mint éppen ezeknek az mRNS vakcináknak.” Még „sohasem volt ennyire közvetlenül érzékelhető az alapkutatások gyors klinikai alkalmazása, mint ez alkalommal”. Kiderült, hogy a hírvivő RNS az oltástechnológiában és az orvoslásban egyaránt eredményesen alkalmazható: „hozzájárulhat a rák, az autoimmun és más betegségek gyógyításához is. Kati úttörő munkája megnyitotta az utat a jövőbeli terápiás fejlesztések előtt is” – összegezte Karikó Katalin teljesítményének jelentőségét a moderátor. A kisújszállási ünnepséget Tóth József, a Móricz Zsigmond gimnázium – a világhírű biokémikus alma materének – mai főigazgatója celebrálta.

Kisujszallas_Kariko_Katalint_koszonto_unnepseg_kozonsege_j_20220703_Foto_Szepesi_Jeno

A kisújszállási „személyes találkozás sokakat felvillanyozott”, ezért – bár szűk körben szerveződött, mégis – zsúfolásig megtelt a városi Vigadó díszterme a Karikó Katalint köszöntő ünnepség idejére.

Kisujszallasi_kerekasztal_20220703_j_Foto_UI_IMG_8856

A nemzetközi térben a „világ megmentőjeként” emlegetett tudósról, a Szegedi Tudományegyetem alumnájáról és kutatóprofesszoráról, a BioNTech alelnökéről, a Pennsylvaniai Egyetem professzoráról az a tény is hangsúlyt kapott, hogy „Kati élete és tudományos pályafutása Kisújszálláson indult”. E Jász-Nagykun-Szolnok megyei kisvárosban „járt óvodába, iskolába, itt érettségizett a Móricz Zsigmond Gimnáziumban, 18 éves koráig itt élt, a Marjalaki utcában és a Kossuth Lajos utcában volt az otthona, a gyermekkori és fiatalkori emlékek ide kötik, csak éppen nem Kisújszálláson született, hanem Szolnokon”.

A kivételes rendezvényen megjelent – többek között – a civil kezdeményezés ötletgazdája, Rácz Lajos, továbbá Tóth Albert tanár úr, Karikó Katalin egykori biológia tanára; illetve Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke; Kovács Tibor, Kisújszállás alpolgármestere is.

Toth_Albert_es_fia_jj_20220703_Foto_UI_IMG_8781

TUDÓSOK A PORONDON

„Kisújszállás város egésze kitüntetett figyelemmel kísérte a médiában közzétett, Kati kutatói teljesítményeiről szóló híradásokat” – állította az ünnepi ceremóniát levezető gimnázium-igazgató. Ezt az összegyűjtött tudást teljessé tette Karikó Katalin, aki élvezetes előadásával beavatta a megjelenteket az általa művelt tudományba, megmutatta a világsikerig vezető út főbb állomásait.

Kariko_Katalin_j_20220703_Foto_Szepesi_Jeno

A tudománynépszerűsítő előadás magyarázó rajzokkal és adatokkal vázolta az mRNS-technológia működési elvét, eddigi eredményeit. Karikó Katalin arra a kérdésre is válaszolt, hogy kikkel találkozott és kik váltak kutatótársaivá az általános elismertséghez vezető úton.

Kariko_K_eloadas_Pardi_Nrol_20220703_j_Foto_UI_IMG_8864

A rendezvényen érzékelhető tömény elismerést Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora előadásában is kiterjesztette két, ugyancsak Kisújszállásról indult mentoráltjára. Bemutatta Pardi Norbertet, az SZTE alumnusát abban a szerepkörben, amelyben az ifjú biokémikus az amerikai Pensylvaniai Egyetemen lép örökébe. Negyedczky Szabó Gábor Tamás kutatóorvosról pedig elárulta: az elszármazott kisújszállásiak egyik korábbi találkozóján megismert sokoldalú fiatalember miként lett a munkatársa a németországi BioNTech laboratóriumaiban. A kisújszállásiak most láthatták először együtt városuk három, nemzetközi rangú kutatóvá lett polgárát.

Kariko_K_eloadas_Szabo_Gaborrol_20220703_j_Foto_UI_IMG_8865

A kutatói triász tagjaival fesztelen, „kisújiasan családias” beszélgetésen folytatódott az ismerkedés. A színpadi interjút Karikó Katalin általános iskolai osztálytársa, Szilágyi Andor irányította. A moderátor kérdései a kisújszállási életérzésnek és a „hely szellemének” titkát bemutatni kész dokumentumfilmje tervéhez kötődtek. A közönség soraiban ülő helyiek azonban kíváncsiak voltak a három, Kisújszállásról elszármazott tudós munkájára, az mRNS-alapú orvosi technológia lényegére és jövőjére is.

Pardi_Norbert_csaladjaval_j_Kisujszallas_20220703_Foto_UI_IMG_8798

A Kisújszállás háláját kifejező ünnepségen köszöntötték a három kivételes tudós családtagjait, köztük Karikó Katalin nővérét, Pardi Norbert és Negyedczky Szabó Gábor Tamás szüleit is.

 Szabo_Gabor_szulei_Kisujszallas_20220703_Foto_UI_j_IMG_8796

CIVILDÍJ, DÍSZPOLGÁRI CÍM ÉS AJÁNDÉKÖZÖN

A Móricz Zsigmond gimnázium alapítványának adományozott Karikó Katalin-féle támogatás egyik első ösztöndíjasa, a diák Kovács Benjamin Dávid verssel köszöntötte a világhírű biokémikust. A város másik neves szülötte, a meseíró Csukás István „Rigmus két hangra” című versének sorai többletértelmet nyertek ezen az ünnepségen.

Pardi_N_Kariko_K_Szabo_G_es_Racz_L_j_Foto_Szepesi_Jeno

A kisújszállási civilek érembe sűrített elismerése, a „Kati, szeretünk!-díj” ötletgazdája, Rácz Lajos mondta el a kitüntetés történetét. Az egyedi plakettet Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrász és éremművész készítette el. Az alkotó az első és egyetlen „Kati, szeretünk!-díj” érme mellett a kunoknak emléket állító szoboregyüttese kicsinyített mását is ajándékba adta a világhírű tudósnak.

Kariko_Katalin_ajandekai__ket_mentorltja_j_20220703_Foto_Szepesi_Jeno

Karikó Katalin kedvenc virágjáról, a pipacsokról festményt készített Kenyeresné Z. Ágnes művésztanár. A tudós egykori osztálytársa, Farkas Magdi (Majláth Antalné) díszpárnát hímzett. Vert csipke, egyedi borítójú könyvecske is ajándékként került a virágcsokrok mellé. Az oklevelek és emléklapok átadásában a civileket képviselő Kurucz Terézia és Mészárosné Mihály Mária segített.

Hubai_I_Kariko_K_Gyori_S_20220703_Foto_UI_j__IMG_8921

2021-ben döntött a területi önkormányzat arról, hogy megalapítja a „Jász-Nagykun-Szolnok Megye Díszpolgára Díjat”, amellyel elsőként Karikó Katalin munkásságát ismerték el. A kitüntetést a megyei közgyűlés elnöke adta át. Hubai Imre szerint „Sokan arról ismerik a kunokat, hogy konokok. Az az állhatatos, szívós munka, amellyel Professzor Asszony kollégáival együtt dolgozott az egész emberiségért, azt is mutatja, hogy az az identitás, amely a Jászkunságban élők sajátja, példaként szolgál az egész világban.”

Kariko_Zsuzsa_Pardi_Norbert_Kariko_Katalin_Toth_Jozsef_Szabo_Gabor_j_20220703_Foto_UI_IMG_8994

Az ünnepségen elhangzottakat a település alpolgármestere személyes beszélgetésben azzal egészítette ki, hogy „Kisújszállás Város reziliencia-stratégiája” épít Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorának munkásságára. Ez is egyfajta kitüntetés…

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Szepesi Jenő, Ú. I.

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek